ДУМА осъди Йорданка Фандъкова


С решение №2616 от 17.04.2014 г. Административният съд София-град задължи столичния кмет да се произнесе с решение по искане на ДУМА за предоставяне на достъп до информация. Преди година на 19 март попитахме Йорданка Фандъкова какви разпоредителни сделки са извършвани с помещение общинска собственост, разположено в район Младост за периода 2009 - март 2013 г., било ли е същото обект на процедури по закона за обществените поръчки и какви са приходите от управлението му. Вместо решение за предоставяне или за отказ на достъп до информация, както е по закон, получихме мълчание. Със съдействието на Програма "Достъп до информация" ДУМА заведе иск срещу мълчаливия отказ на кмета. Столична община не изпрати свой представител в съда на 17.10.2013 г. по време на делото. Цели шест месеца пък бяха необходими на съдебния състав, за да излезе с решение по казуса.
От годишния отчет на постъпилите и обработени заявления за достъп до обществена информация на Столична община за 2013 г. става ясно, че общият им брой е 397. Само 6 от всичките са на журналисти, т.е. искането на ДУМА е едно от тях. По 292 заявления има решения, като на 182 е даден пълен достъп, на 19 частичен, а 32 са препратени към други институции. Отказ са получили 49. За 105 заявления няма информация в отчета, т.е. за над 25% от всички постъпили. Между тях е и това на ДУМА.
На 28 март тази година отправихме ново искане за достъп до обществена информация до столичния кмет относно дома за деца "Асен Златаров". Срокът за отговор по закон изтече, а такъв няма до днес.

Путин: Интернет е проект на ЦРУ и трябва да се контролира

Предишна новина

Още шест месеца домашен арест за Алексей Навални

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.