Драстични нарушения са открити във Фонда за лечение на деца


Драстични и многобройни нарушения във Фонда за лечение на деца е установила проверка на инспектората на здравното министерство. Подменени решения за финансиране на лечението на деца, липса на гаранции за безпристрастност, потенциален конфликт на интереси и предпоставки за злоупотреба с власт са част от тежките констатации за работата на фонда под ръководството на бившите вече директор проф. Владимир Пилософ и здравен министър Петър Москов.

Проверката е назначена след сигнал на петима членове на Обществения съвет от октомври м.г. Документът е от 127 страници, като 24 от тях са засекретени, защото са дадени на прокуратурата. Докладът не е публичен. За него вчера разказаха в отворено писмо до медиите бившите членове на обществения съвет, които го получили след заявление по закона за достъп до информация. Красимира Величкова, Десислава Хурмузова, Нели Логофетова, доц. Анелия Буева и Милена Златкова напуснаха обществения съвет на фонда през октомври заради нарушения и административен хаос.

"Всички констатирани несъответствия са резултат от липсата на управленска компетентност от страна на директора на фонда, липса на утвърдени вътрешни правила с ясно формулирани задължения на служителите в администрацията и определени срокове за тяхното изпълнение... Това създава административен хаос и води до необосновано забавяне при разглеждането на заявленията за финансово подпомагане", е един от изводите в проверката.

Докладът е бил готов още в началото на декември при предишното ръководство на здравното министерство, но няма данни Москов или наследникът му в служебния кабинет Илко Семерджиев да са предприели някакви действия. При подаването на сигнала още през октомври от обществения съвет изнесоха свои данни, според които след назначението на Пилософ през април миналата година при общо 479 разгледани молби за финансиране на лечение на деца 47 решения са били подменени. Това означава, че общественият съвет е гласувал решения, които в протоколите са други. Тогава ръководствата на здравното министерство и на фонда отрекоха тежките обвинения. Сега обаче става ясно, че сигналът е бил основателен: "При извършената проверка комисията установи редица несъответствия в организацията на дейността на фонда за лечение на деца, подробно описани в доклада, които дават основание да се направи заключение, че изложеното в сигнала се потвърждава", пише в документа.

Проверката е открила нарушения от всякакъв характер. Сред констатациите са, че Пилософ не е спазвал правилника на фонда, "което е основание за ангажиране на дисциплинарната му отговорност". Освен това не е изградил адекватна и функционална система за финансово управление и контрол, което означава, че директорът "не управлява публичните средства по законосъобразен, икономичен, ефикасен и ефективен начин". Бившият директор е пропускал да свиква обществения съвет при спешни случаи на деца. Проверката се е натъкнала на молби, по които няма никакви предприети действия. И още - неизискани или забавени становища на външните експерти, решения за лечение без мнението на независими специалисти или решения, взети само със становище на комисии от заинтересованите болници. Заповеди на директора за лечения са бавени с месеци. Има случаи, в които се търси мнението на един и същ експерт, който пък дава непълни становища. Липсват и декларации от болниците за провеждане на обществена поръчка за медицинските изделия, финансирани от фонда.

Владимир Пилософ е подал декларация с невярно съдържание според закона за конфликт на интереси и е бил в несъвместимост с поста, "което е основание за прекратяване без предизвестие на правоотношенията" с него, е друг извод от доклада.

БЕЗ ОТГОВОР

"След като е знаел от 5 декември 2016 г., че във фонда царят хаос и управленска некомпетентност, защо Петър Москов не е извършил незабавно смяна на ръководството на фонда, а продължи да уверява обществото, че всичко е наред, и по този начин рискува живота и здравето на децата, очакващи подпомагане", питат бившите членове на съвета. Те искат да се върне старият правилник за работата на фонда.

Нова парламентарна комисия за фалита на КТБ ще иска "Да, България!"

Предишна новина

Защо в Русия има толкова много престъпници?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.