Доста размахваха едно решение, а какви огромни пари плащаме в момента

Доста размахваха едно решение, а какви огромни пари плащаме в момента

Нови пет решения на Страсбург, по които България е осъдена и трябва да плати над 220 000 лева, предизвикаха възмущението на правителството, начело с премиера Бойко Борисов. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Министерския съвет (МС) от 23 януари, в което основна тема иначе са споровете между управляващи и опозиция за АЕЦ "Белене".

Дали по инерция, или целенасочено, но премиерът Борисов и финансовият министър Симеон Дянков коментират в същия тон на сравняване на предишни и сегашни управляващи въпросите около плащанията по делата "Томов и др. срещу България", "Кънева срещу България", "Димитрови срещу България", "Иванов срещу България" и "Вулджев срещу България". Факт е, че петте дела са заведени в периода 2005-2008 г., което според правителството означава, че сегашната власт плаща за грешките на предходната. Но пък немалко от поставените проблеми и до ден днешен не са намерили решение.

На заседанието на МС правосъдният министър Диана Ковачева обяснява, че плащането на 220 984 лв. е за осъждания за нарушаване на принципа на правна сигурност, правото на собственост. Ковачева дава за пример делото "Тонев и др. срещу България", по което Европейският съд по правата на човека присъжда по 45 000 евро на всеки от двамата жалбоподатели за причинени имуществени вреди, но успокоява премиера, че са взети мерки.

"Беше въведен двустепенен механизъм, вътрешен, за обезщетяване на гражданите чрез бързо административно производство, както и възможност по съдебен ред. Но така или иначе, за тези нарушения, които са се случили около 2007 г. и малко преди това, на практика в момента България плаща 220 984 лв. само за тези пет решения", казва министър Ковачева.

В последвалия кратък диалог не става дума в прав текст, че преди по-малко от 3 месеца съдът в Страсбург осъди държавата и по делото "Димов и други срещу България" за нарушеното право на живот на Тодор Димов-Чакъра. През декември 2003 г. Чакъра бе обстрелван с гранатомет в къщата си по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Димов загина, а следствието прие, че въпреки масираната бомбардировка, Чакъра е успял сам да се взриви с ръчна граната и това е причината за смъртта му. Съдът в Страсбург присъди на двамата му сина и съпругата му общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им. Решението предизвика обществен дебат в края на миналата година, но и тогава премиерът бе убеден, че навремето е действал правилно.

Но по време на онзиденшното заседание на МС премиерът дава да се разбере, че не е забравил обвиненията за убийството на Чакъра, които придобиха ново измерение след решението на Страсбург. 

"Те доста размахваха едно решение от Страсбург, а всъщност какви огромни пари плащаме в момента заради такива решения!", казва Борисов на заседанието на МС онзи ден. (Всъщност най-малко на правителството подхожда да оценява решенията на Страсбург по размера на присъденото обезщетение, вместо по диагностицирания проблем, а прокуратурата все още не отговаря на въпросите дали ще бъде възобновено разследването за смъртта на Чакъра.) Сред конкретните пет решения на Страсбург има както реституционни и имуществени проблеми, така и проблеми с права на затворници и контрол върху кореспонденцията им.  

За вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков пък тези пет плащания са по вина на предишното правителство, става ясно от думите му.

"Често приемаме такива плащания и ги правим, разбира се, автоматично, защото сме задължени да ги правим. Тази сутрин гледах откога са тези дела. Тези дела конкретно са от 2007 г. главно, една част от тях са от 2006 г. и ето, след пет-шест години идва, това излиза директно от държавния бюджет. Нямаме право по никакъв начин да го забавяме и нещо, което преди пет години не е станало добре и един вид са се провалили тогава, сега плащаме ние.

Споменавам го, защото министърката на правосъдието вече е взела някои значителни мерки от края на миналата година, така че на бъдещите правителства това да не им тежи. Но просто винаги трябва да си спомняме: плащаме за нещо, което преди пет години не се е свършило както трябва и това тежи и е извънреден разход на бюджета за 2013 година", казва Дянков.

 

 

 


Прокуратурата призна: Случайното разпределение на делата може да се манипулира *

Предишна новина

Обвиняемите в турските съдилища вече ще могат да се защитават на кюрдски език. Турският парламент прие проектозакон, който разрешава на заподозрените да се защитават на кюрдски език в съда – ключово искане на кюрдското малцинство в страната, предаде Асоши

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 12
  ЖЖ | нерегистриран
  0
  0

  СРАМ И РЕЗИЛ. ГОЛЯМ СРАМ.

 3. 11
  12 | нерегистриран
  0
  0

  По тъпо ,по некомпетентно и по просташко управление ,България не е имала от 9.09.44г. насам.Вярно е ,че след тази дата на Добри Терпешев са му викали Добри Тиквата поради простотията на управлението , а и след него е имало доста комунистически простотии и беззакония характерни за диктатурата на пролетарията,но сега има доста нюанси,които напомнят за диктатура на простащината и невежеството.Лошото е и ,че примера който се дава с поведението на високопоставени власт имащи се копира от някои представители на администрацията включително кметове на общини и държавни служители и става ад. Държавата върви на лошо все по и все по.Няма как простотията да доведе до благодат и жизнен стандарт,няма как.

 4. 10
  До Перко | нерегистриран
  0
  0

  Ами ако бяхме разследвали правилно дали сега щяхме да имаме министър-председател или обвиняем по делото за смъртта на Чакъра

 5. 9
  ... сега плащаме ние... - казва Дянков. | нерегистриран
  0
  0

  Дянко, ако знаеш колко много още ще плащате после, свят ще ти се завие... За всички престъпления ще плащате... А към теб толкова милиона пенсионери имат искания, че направо не те виждам как ще плащаш...

 6. 8
  до Перко | нерегистриран
  0
  0

  Перко, ами нали бат Б. си назначи новия Гладен прокурор? Ха, сега да видим кой, как и какво ще разследва? Кой сега ще изпълни или няма да изпълни решението на Европския съд? Или както казва Перко - кой ще бездейства и ще му се търси отговорност?

 7. 7
  Перко до предишните | нерегистриран
  0
  0

  Не е точно така, по делото в Страсбург за убийството на Чакъра България беше осъдена защото НЕ Е РАЗСЛЕДВАЛА ЕФЕКТИВНО ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА И ЛИЧНО НА БОЙКО БОРИСОВ В КАЧЕСТВОТО МУ НА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР, които са довели до смъртта на човека, защото този страхливец и подлец Бойко Борисов доведе артилерия да се справи с един селски тарикат. А не го е разследвала ефективно заради престъпното бездействие на поредица от прокурори, следователи и съдии. Те би трябвало поименно да се посочат и да им се търси отговоронст

 8. 6
  така е Димчо, | нерегистриран
  0
  0

  По делото за Чакъра България беше осъдена заради поведението на Бойко Борисов и той се издигна от гл. секретар до министър-председател!!! Абсурд, след абсурд!!!

 9. 5
  до Димчо от Краводер | нерегистриран
  0
  0

  Димчо, делото, по което сме осъдени е за убиството на Чакъра по разпореждане на Бойко Борисов. Какво са ти криви магистратите тук, а? Той трябва да плати тези пари от джоба си, а не от бяджета на Държавата, защото е лично отговорен.

 10. 4
  Димчо,от Краводер | нерегистриран
  0
  0

  Бат Бойко,има ли до сега поне един наказан магистрат виновен за осъждането на Държавата в ЕСПЧ?? Напротив повишават ги в длъжност, ами за това ще плащаме, но забележете,че издадените от тях съдебни актове в нарушение на Конвенцията , са все от името на този народ.

 11. 3
  Това | нерегистриран
  0
  0

  са жълти стотинки за бюджета на страната. Но нали трябва да се упражняваме в демагогия...ГЕРБ е най-големият и злокачествен сбор от глупаци, които са поемали управлението на България.

 12. 2
  70% | нерегистриран
  0
  0

  За това че някой се е провалил защо аз ще плащам.

  Имам 30 г. тр.стаж и едва оцеляваме защото някой греши друг плаща 30 г.плащам данъци до стотинка защото не съм в сивия сектор или адвокат да късам от кочана когато поискам. Защо ние ще плащаме а някой ще се прави на победител този който греши да ПЛАЩА не ние.БАСТА

 13. 1
  ЦРУ: наркотрафикант, рекетьор, бандит; Европейски съд: убиец; Путин: молодец; | нерегистриран
  1
  0

  Но по време на онзиденшното заседание на МС премиерът дава да се разбере, че не е забравил обвиненията за убийството на Чакъра, които придобиха ново измерение след решението на Страсбург.  "Те доста размахваха едно решение от Страсбург, а всъщност какви огромни пари плащаме в момента заради такива решения!", казва Борисов на заседанието на МС онзи ден. (Всъщност най-малко на правителството подхожда да оценява решенията на Страсбург по размера на присъденото обезщетение, вместо по диагностицирания проблем, а прокуратурата все още не отговаря на въпросите дали ще бъде възобновено разследването за смъртта на Чакъра.)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.