До 5 000 лева глоба грози партии заради непочистени изборни плакати


Следизборен хаос възникна с хиляди плакати в големите градове. Вече изтече срокът, в който всички партии трябваше да почистят плакатите си за отминалия местен вот. За това политическите сили имаха цели 7 дни.

На много места у нас обаче агитационните материали продължават да разкрасяват стени, табла и билбордове. Ще има ли глобени партии?

В район Подуяне, който в София води първенството по констатирани нарушения, може да бъде видяна цяла стена, налепена с агитационни материали.

Днес столичния инспекторат ни предостави справка за всички нарушения в рамките на общината с най-интензивна агитация. С най-много непочистени плакати са БСП, ВМРО, Реформаторите и Движение България 21. Общо първите 10 партии, които не са почистили, са оставили след себе си около 1800 плаката. Какво следва оттук нататък - проверихме в София и Смолян.

Обещания, лозунги и лица, които ни наблюдават отвсякъде. Техният срок на годност изтече в момента, в който ЦИК обяви края на изборния ден. Политическите лица от последния вот предизвикват народния гняв не само в София. Най-честото нарушение е скъсан, но неизчистен плакат.

От партиите в парламента най-бързи в почистването в София са активистите на ГЕРБ. От БСП, които водят в класацията, обясниха, че отговорност за нарушенията ще носят районните офиси в цялата страна. По данни на столичния инспекторат доброволно платените глоби са едва една трета. Останалите се оспорват в съда. В Смолян се изправят и пред по-сложни казуси, в които нарушителите дори се крият.

Отново в София зрители ни заведоха в столичния квартал "Мусагеница", където СДС решиха да честитят победата на колегите си от ГЕРБ. Не с поздравително писмо, а с огромен син винил.

Въпреки че някои партии обжалват глобите, в 90% от случаите съдът одобрява санкцията. Ако не се плати доброволно, парите ще бъдат потърсени от органите на НАП.

Осъдиха личен лекар за починал пациент в Русе

Предишна новина

ФБР разшири разследването срещу Хилъри Клинтън

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.