ДНК тест търси изнасилвачи сред 500 ученици


Над 500 гимназисти и преподаватели от френско училище дават генетични проби, за да се установи кой е изнасилил 16-годишна ученичка в училищните тоалетни, съобщи АФП.

Безпрецедентната за френски училища операция породи въпроси за нарушаване на човешките права, след като прокурор заяви, че който откаже да даде проба, ще бъде смятан за потенциален заподозрян.

Събирането на ДНК материал започна в понеделник, докато учениците идваха за занятия в частната католическа гимназия "Фенелон-Нотр Дам" в южното атлантическо пристанище Ла Рошел. Вземането на проби от общо 475 ученици, 31 учители и 21 други служители ще продължи до сряда.

Изнасилването станало на 30 септември миналата година. Лампите в тоалетните не светели и момичето не успяло да разпознае нападателя си. Негова ДНК, намерена по дрехите на момичето, ще бъде сравнена с всички 527 генетични профила. За вземането им е необходимо съгласие на всеки, както и родителско позволение за непълнолетните.

Пробите ще бъдат взети с тампон, който се поставя под езика. Материалът ще бъде обработен в лаборатории в Лион и Нант. Резултатите ще бъдат известни до месец.

"Трябва ни съгласие на децата и родителите им - каза градската прокурорка Изабел Паганел. - Онези, които откажат, ще бъдат смятани за потенциални извършители и може да бъдат вкарани в следствен арест."

Паганел уточнява, че наредила безпрецедентния ход, след като няколкомесечните разследвания не дали резултат. Учениците подкрепят хода от съпричастност към жертвата. Критици, като известния адвокат Жозеф Коен-Сабан, обаче припомнят, че "отказът да дадеш ДНК, когато не си арестуван, е лично право".

"Това е лудост! Искат да получат право да решат дали да вкарат някого в ареста само защото е упражнил правата си", коментира Коен-Сабан.

Нова измама в столицата: Крадат жилище с предварителен договор

Предишна новина

Правосъдното министерство пак се сети за детското правосъдие и го обяви за приоритет

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.