Джок Полфрийман с поредна гавра с българското правосъдие и паметта на жертвата му – иска ново дело за убийството на Андрей Монов

Джок Полфрийман с поредна гавра с българското правосъдие и паметта на жертвата му – иска ново дело за убийството на Андрей Монов
Джок Полфрийман, снимка:БГНЕС

Поредна гавра с българското правосъдие произведе осъденият за убийството на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман. Чрез адвоката си Калин Ангелов, австралиецът е изпратил писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което настоява за възобновяване на делото срещу него, за да можел да докаже, че не е убил умишлено Монов, а при неизбежна отбрана, става ясно от публикувания в профила му във Фейсбук документ.

В молбата до Иван Гешев за нов процес се иска анализ на запис от камера, който според адвокат Калин Ангелов е бил анализиран погрешно по време на съдебната фаза. Джок Полфрийман не е съгласен, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди и твърди, че става дума за неизбежна отбрана. Освен това се изказват съмнения, че свидетелите - приятели на Андрей Монов са затаили истина пред съда, а експертизата на записите е манипулирана.

Искането на Полфрийман е скандално, особено на фона на съвсем пресния отказ на Върховния касационен съд (ВКС) да възобнови процеса за предсрочното му освобождаване, с което реално върховните магистрати потвърдиха свободата му.

Миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева пуснаха над 6 години предсрочно убиеца на студента. Позорният акт на състава на Калпакчиев предизвика вълна от негативни реакции и протести, а по-късно и бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС възобновяване на делото за предсрочното му освобождаване заради сериозни съмнения в безпристрасността на председателя на състава и на колежката му Иванова. Двамата съдии са добре известни с близките си отношения с Българския хелзинкски комитет (БХК), който през цялото време на Полфрийман в България го покровителстваше и работеше за неговото оневиняване. Въпреки това Калпакчиев и Иванова не се отведоха от делото за свободата на австралиеца, а срещу тях стартира и проверка от Инспектората на Висшия съдебен съвет по този повод. Сега, Полфрийман се отплаща на "благодетелите си" от съдебния състав на Калпакчиев, които при освобождаването му бяха твърдо убедени, че той се е поправил в затвора и е готов да се ресоциализира, въпреки поредицата от становища на затворническата администрация, че поведението на осъдения за убийството на Монов се държи повече от арогантно и провокативно.

Настоящите действия на Джок Полфрийман са скандални не само защото са отявлено целенасочени към подкопаване на доверието в българската правосъдна система, за която мисия той не спираше да работи и от затвора, но и грубо потъпкват паметта на жертвата му, чиято кръвнина все още не е изплатил на близките му. Атаката на австралиеца обаче едва ли е случайна, още повече в деня, в който бащата на загиналия студент - Христо Монов - даде първата си публична изява от години, под формата на брифинг, проведен в сряда.

Очакванията са, че, ако делото за смъртта на Андрей Монов бъде възобновено, Полфрийман ще потърси солидно обезщетение в компрометирания Европейски съд по правата на човека, не без любезното съдействие и на антибългарския БХК. Всъщност искнето на убиеца Полфрийман е само прелюдия към бъдещата жалба в съда в Страсбург, който през последните години придоби прозвището "съдът на Сорос". Въпреки настоятелните провокации на Полфрийман, България няма основание да възобновява делото срещу него за убийството на Андрей Монов, но изглежда австралиецът цели да използва именно това формално решение на държавата, за да пренесе атаката си на полето на ЕСПЧ, където български съдия е основателят на БХК Йонко Грозев.

Още по темата

11 души са загинали при протестите в САЩ

Предишна новина

Главният прокурор създаде ново звено към ВКП за взаимодействие с Европейската прокуратура

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 3
  мнение | нерегистриран
  3
  -3

  Полфрийман защити нападнат човек от шпицотряд от агиткаджии. 16 нападат един в центъра на София-видя се и от записите, публикувани дори и в медиите. Полфрийман се намесва , и защитава нападнатия. Неизбежна отбрана-учебникарски пример. невинен. На съд трябва да бъдат пратени други лица... И давността не е изтекла!

 2. 2
  Хахаа | нерегистриран
  4
  -8

  Браво Джок.Повече такива да имаше в свинското ни блато...

 3. 1
  Сис | нерегистриран
  7
  -1

  Магдалинчева написала ли е особено мнение или се е подписала без възражения за УПО.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.