Димитър Стоянов: Аз съм Митко от записа, гласът е на президента


Аз съм Митко от записа, гласът на втория мъж е категорично на президента, обяви главният секретар на държавния глава – Димитър  Стоянов, в предаването "Тази сутрин".

Разговорът не е иницииран от Румен Радев, а от ген. Стойков, посочи той по повод на действията на прокуратурата и разпространените СРС записи, за които държавното обвинение твърди, че са записани разговори между държавния глава и началника на Военновъздушните сили. Димитър Стоянов предположи, че подслушван е бил ген.-майор Цанко Стойков, а не държавният глава.

"Нямам идея каква е причината ген. Стойков да се обади на президента, както виждате от разговора, президентът Радев също не знае и той пита: "За какво става въпрос?". Отговорът на ген. Стойков е, че е поискана такава информация от Славчев – най-вероятно това е зам.-председателят на КПКОНПИ", обясни Димитър Стоянов. 

По думите му не е имало опит за прикриване на докумeнти, във връзка с назначението на Десислава Радев като PR на Военовъздушните сили. Тя е съвместявала две длъжности напълно законно, коментира Стоянов. Той потвърди, че е изпратил sms до главния прокурор Иван Гешев, след което е последвало и обаждане с покана за среща. Става въпрос за покана, а не за привикване, категоричен беше главният секретар на президента.

Той посочи, че през 2014 г. офицерът по връзки с обществеността във ВВС напуска поради пенсиониране. През ноември ген. Радев, тогава командир на ВВС, назначава госпожа Генчева за временно изпълняващ длъжността "Връзки с обществеността". Основание за това нещо е Кодекса на труда, както и правила за дейността на Връзки с обществеността в Министерство на отбраната.

"Това място два пъти е обявено в регистър и не се явява кандидат", уточни Димитър Стоянов.

"Госпожа Генчева ( в последствие Радева) е на тази позиция до август 2016 г. След това по същия начин е назначен друг цивилен служител, който също по съвместителство изпълнява тези функции. Това е практика, която е напълно законосъобразна", отбеляза главният секретар на президента. 

По думите му през 2015 г.  е извършена проверка от инспектората на МО и не са открити нарушения. 

"Втората тема, която се обсъжда в записа, е за финансовите средства, които е получавала госпожа Генчева като компенсация за това, че живее на квартира и няма собствено жилище. Такива суми се се изплащат на всички военнослужещи и цивилни служители, които не разполагат със собствено жилище. Сумата е фиксирана и тя е между 100 лв. и 120 лв. за София", обясни още Димитър Стоянов.

Според него КПКОНПИ също излиза със заключение, че няма нарушения.

Може ли Васил Божков да си закупи свобода в ОАЕ?

Предишна новина

Португалия с нови мерки срещу чуждестранния боклук

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.