Дилъри на гласове с присъди за изборна търговия отново в услуга на партиите


Разследване на bTV Репортерите дни преди Eвровота разкрива, че дилъри на гласове, осъдени за изборна търговия, отново са склонни да повторят грешките от миналото.

Заради славата на Згалево като добре разработена зона за изборна търговия, екип на bTV реши да направи експеримент, представяйки се за партия, която купува гласове за предстоящите избори.

Екипът на bTV успя само за пет минути да се сдобие с над 30 гласа за по 30 лева в къща в плевенското село Згалево, под прикритие.

Дилърът Мариан Огнянов е обвиняем за изборна търговия на парламентарните избори през 2009 г. Миналата година отново е активен в изборите - тогава продава гласа си на вече осъдения Милен Митев. Само няколко думи стигат Мариан и брат му Альоша да се съгласят да подадат ръка на мнимата партия.

"Дали ще ти дам ЕГН на теб, дали няма да ти дам. Аз, като кажа да не гласувам, пак няма да гласувам. Като ти гарантира човек хора, важното е, че ги имаш тия хора. Ще се съберат и ще гласуват", признава Галя, когато не знае, че е снимана.

"Миналата година… Пак ще говоря за това момче, защото момчето страда за тези работи. Той събра лични карти. Даде на такива хора, които го издадоха после. Даде на всеки срещнат. Ние няма да го правим така. Ама са го изказали. Изказали са го от завист", обяснява в подробности и Мариан Огнянов.

"Точно с тия ЕГН-та направи той белята. Аз му казах тогава, викам - остави тия ЕГН-та…", допълва и Анатоли в разговора, записан със скрита камера.

На въпрос колко гласа могат да осигурят, Галя обяснява: "Ами ние тука сме малцинствата - един на друг, един на друг. Ние си знаем на кого и как, и що е. Как са казваш? Казвам се Иван, Стоян, Драган. Я се подпиши тука. Ти как се казваш. Ами Сюлейман се казвам. На ти тука. Трите имена… Ти как се казваш? На ти тука, на ти тука... В една тетрадка, на един лист", разказва жената за схемата.

Тонът на иначе сговорчивите дилъри на гласове се променя рязко, когато клиентите им се разкриват като журналистически екип на bTV. "Виж сега, ние не се занимаваме с такива работи. Вие дойдохте направо и... Какви са тия работи, е? Идвате да ме подкупвате", обяснява впоследствие Мариан Огнянов. Той не отговаря на въпроса защо за пореден път участва на изборите по този начин, с купуване на гласове. Вместо това подава сигнал на телефон 112 срещу екипа на bTV.

Това е само един от трите случая в разследването на Росен Цветков за купуването и продаването на гласове в настоящата кампания. Журналистът, който има солиден опит в тази материя, обаче призна, че се чувства обезсърчен да продължава да разследва подобен род злоупотреби.

В предаването "Тази неделя" той показа постановление на Районната прокуратура в Бургас, с което е уведомен за частичното прекратяване на наказателното производство срещу трима ромски тартори, герои в негово предишно разследване. "Посветих им два месеца, имах три часа записи, а накрая разследването срещу единия е спряно заради липса на доказателства", коментира той.

"Аз се чувствам безсилен като гражданин, не като журналист. Ние с колегите ще продължим да показваме тези неща, но като гражданин съм обезсърчен и не виждам смисъл да отделям време и да давам показания, след като година по-късно резултатът е такъв – прекратено разследване", категоричен бе Росен Цветков.

"Аз съм разпитван часове наред в полицията, след това ми бяха взети видеозаписите, разкарван съм месеци наред, за да получа накрая постановление за прекратено разследване. И това не ми се случва за първи път – и на предишни избори съм получавал същото. Чудя се дали да продължа да съдействам на органите на реда", обясни накрая журналистът.

Цялото разследване на Росен Цветков гледайте в bTV Репортерите в 19:30 часа след централната емисия новини!

Осъдиха ловна дружинка да плати 3 хил. лв. заради нанесени щети от диви прасета

Предишна новина

Година след "Костинброд" - висящите въпроси

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.