Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров ще лежат в затвора заради поискан и получен подкуп от Александър Ваклин, реши АСНС

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров ще лежат в затвора заради поискан и получен подкуп от Александър Ваклин, реши АСНС
Десислава Иванчева и Биляна Петрова навлизане в съдебната зала, снимка:БГНЕС

Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът в схемата Петко Дюлгеров са поискали и получили подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, заради което трябва да лежат в затвора. Това реши състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Георги Ушев, докладчик – Мариета Неделчева и член – Стоян Тонев, който приключи делото на втора инстанция.

Въззивният съд обаче призна тримата подсъдими за невинни по обвинението, че в хода на изнудването на Ваклин са увеличили поисканата сумата от 250 000 евро на 500 000 евро, за да извърши кметицата Иванчева свои задължения по служба.

Така, с акта на АСНС Десислава Иванчева бе осъдена на 8 години затвор, глоба от 15 000 лв. и лишаване от право да упражнява професии в държавния и общинския сектор за 10 години, като приспадна задържането й под стража и това под домашен арест от определеното наказание. Съдът намери Иванчева за виновна за това, че първоначално е поискала сумата от 250 000 евро, като в последствие е намалила на сумата от 187 500 евро, а най-накрая е приела 70 000 евро от строителния предприемач Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за реализирането на строеж в общината.

За заместничката й Биляна Петрова съдът определи  7 години затвор, а за Петко Дюлгеров – 6 години „лишаване от свобода“. Двамата са сочени като помагачи на Иванчева да поиска и получи въпросния подкуп от Ваклин.

Припомняме, че първоинстанционният съд осъди Иванчева на 20 година затвор, Петрова на 15 години, а Дюлгеров на 12 години.

Във връзка с присъдата на Специализирания наказателен съд, председателят на АСНС и на състава, който се произнесе като втора инстанция по делото "Иванчева“, Георги Ушев направи следното разяснение от името на съда:

„АСНС отмени изцяло присъдата на СНС, защото въпреки аналогичния краен извод за виновност на подсъдимите, становището на въззивната инстанция по реализираното деяние и правната му квалификация, изисква внасянето на толкова съществени корекции в акта на първостепенния съд, които е невъзможно да бъдат обективирани в изменително решение по чл.337 вр. с чл.334, т.3 от НПК.

Приемаме подсъдимата Иванчева за виновна и за „приемане“ на подкуп, а подсъдимите Петрова и Дюлгеров за виновни, в това да са подпомогнали приемането, като считаме за неправилен извода на СНС, че двете форми на изпълнителното деяние по чл.301, ал.1 от НК – поиска и приеме дар/облага, нямат самостоятелно правно значение. По наше мнение, тези форми на изпълнително деяние, закрепени в правната норма на посоченото корупционно престъпление, са самостоятелни и независими една от друга, като няма пречка да се осъществяват съвместно.

Не приемаме защитна теза за провокация към подкуп, споделена от първостепенния съд за някои от фактическите действия, предмет на обвинението, като считаме, че конкретният казус не разкрива изобщо признаци на провокация към престъпление.

Не приемаме и защитните доводи, относими към поведението на подсъдимия Дюлгеров за приложимост на по-леко наказуемия състав по чл.305а от НК за посредничество. Съдебната практика е категорична, че съставът на това престъпление не се прилага, когато посредничеството за предлагане, приемане, искане или даване на подкуп е успяло, както е в конкретния случай, защото тогава посредникът отговаря като подбудител или помагач, в зависимост от спецификите на съучастническата му дейност.

Намираме освен това, че не се касае за отделни престъпни деяния, образуващи продължавано престъпление по чл.26, ал.1 от НК, а за едно общо корупционно правоотношение, със съответни усложнения, развило се през даден времеви период.

Оправдаването на подсъдимите относно увеличаването на размера на първоначално поискания подкуп от 250 000 евро на 500 000 евро (с левова равностойност 977 915 лева), се налага, понеже съгласно събраните доказателства, увеличаването е касаело бъдещи действия, които обаче не са били достатъчно конкретизирани от страните по корупционната сделка и не е ясно дали са попадали в правомощията на извършителя.

Оправдаването на подсъдимата Иванчева за това, действията й по служба да са били свързани с определени последващи административни процедури, описани в обвинителния акт (съобщаване на издадено разрешение за строеж, откриване на строителна линия и определяне на строителна линия и ниво, разрешаване ползването на строежа във връзка с УПИ III-1381, VIII-1381 и УПИ IV в кв.40, местност ЖГ „Камбаните – Младост 4“, район „Младост“ – Столична община), се налага защото, за част от тези инкриминирани действия по служба, изобщо не е имало постигната договорка да бъдат извършени, а друга част от тях, не са били в кръга на служебната компетентност на подсъдимата Иванчева.

И най-сетне, въззивният съдебен състав намери, че подкупът е в особено големи размери, но не представлява особено тежък случай. За особено тежкия случай се изисква не само изключително висока степен на обществена опасност на деянието, но и изключително висока степен на обществена опасност на дееца. Такава по усмотрение на апелативния съд е налице за извършеното престъпление, но не може да бъде убедително аргументирана за подсъдимите.

И накрая – за извършеното престъпление АСНС намира така определените от него наказания за справедливи“.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Още по темата

До края на юли се удължава извънредната епидемиологична обстановка

Предишна новина

175 хиляди фирми и НПО-та регистрираха нулева дейност в Агенцията по вписванията

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #6 от "ХХL | нерегистриран":
  Абе тези още малко и ще се награбят направо на улицата

  Що не изчакаха поне Сливен....

 2. 6
  ХХL | нерегистриран
  3
  -2

  Абе тези още малко и ще се награбят направо на улицата

 3. 5
  112 | нерегистриран
  5
  -2

  За поискан - 20 години. За поискан и получен - 8 години. Извод: ако си си поискал рушвет - вземи го, за да лежиш по-малко... Да им такова логиката.

 4. 4
  | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #3 от "+- | нерегистриран":
  Промоцията започна и ще свърши във ВКС.

  Тази промоция се очакваше...дори и да не бяха възприели по-лека квалификация 20г. са много. За тези 20г. най-вероятно допринесе и истерията, която тези две жени демонстрираха в зала и извън зала.

 5. 3
  +- | нерегистриран
  6
  -4
  До коментар #1 от "RRR | нерегистриран":
  Май, май САС постилат червеното килимче за ВКС.

  Промоцията започна и ще свърши във ВКС.

 6. 2
  | нерегистриран
  14
  -12

  Тази присъда изглежда справедлива!

 7. 1
  RRR | нерегистриран
  17
  -1

  Май, май САС постилат червеното килимче за ВКС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.