Депутатите се впускат в маратон за Закона за МВР


В маратон за окончателното приемане на Закона за МВР ще се впуснат депутатите.

Те ще прекъснат великденската си ваканция, за да свикат заседание на комисията по вътрешен ред и сигурност. В понеделник ще бъдат разгледани направените предложения между първо и второ четене.

Пред "Новинар" председателят на комисията Атанас Мерджанов от БСП прогнозира, че ще са необходими около 3-4 заседания, преди законът да бъде предложен за окончателно приемане в пленарна зала. Според него работата се очаква да бъде трудоемка, защото законът съдържа 270 члена.

Депутатите гласуваха на първо четене новите изменения още през февруари. Приемането му на второ четене обаче се забави заради работата на комисията по вътрешен ред по случаите с трагедията в Лясковец и залавянето на наркотиците от рали "Дакар", които наложиха изслушването на министър Цветлин Йовчев и главния секретар Светлозар Лазаров.

"Волята ни е категорична, че законът трябва да бъде приет в пленарна зала по най-бързия начин", коментира Мерджанов.

Той заяви, че депутатите ще се опитат да запазят философията на закона, която в по-голямата си част се отнася до социалните мерки в системата на вътрешното ведомство. Атанас Мерджанов е категоричен, че законът цели да осигури по-добри условия на работа за служителите в системата.
Предстои да отпадне възможността полицаите да имат право на втора работа. Искането служителите на МВР да имат право на допълнителни доходи бе по настояване на синдикатите.

Депутатите ще разгледат и предложението да се въведат ясни правила за сключване на договори за охрана.

Иначе с новия закон се гарантират задължителните възнаграждения за нощен труд. Извънредният труд ще се заплаща 50 на сто върху основното месечно възнаграждение. Забранява се часовете за извънреден труд да надхвърлят 280 годишно. За служителите, работещи на смени, ограничението е до 70 дни годишно.

Друг акцент в закона за МВР е главният секретар да се назначава от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър. Досега главният секретар се избираше с указ на президента.

Справката за контактите на Орлин Алексиев е изнесена от МВР, а не от ДАНС

Предишна новина

Съдебните експертизи във Великобритания се бавят по 7 години

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.