Депутатите се сбиха в пленарна зала, но спасиха Цвета Караянчева от оставка

Депутатите се сбиха в пленарна зала, но спасиха Цвета Караянчева от оставка
Цвета Караянчева остава председател на НС, снимка:БГНЕС

До физически сблъсък между управляващите и опозицията се стигна по време на острите дебати около искането за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева от страна на опозицията.

Напрежението ескалира до спречкване между Георги Гьоков от БСП и Маноил Манев от ГЕРБ. Всичко започна, след като бе обявен редът на изказване на Спас Гърневски от ГЕРБ от парламентарната трибуна. След като чуха това, голяма част от депутатите от БСП напуснаха пленарната зала, съобщи "Фокус".

До изказване на Гърневски не се стигна, тъй като имаше поредица от процедури по начина на водене и лични обяснения. В това време обаче той седна на мястото на Корнелия Нинова в пленарната зала.

Тогава ДПС поискаха почивка от 30 минути. В същото време се оказа, че Гърневски не може да открие папката си. Тогава Маноил Манев препречи пътя на Георги Гьоков, който искаше да излезе от пленарната зала с обвинението, че той е я взел.

След като си получи отново папката, самият Гърневски заяви:

"Благодаря, г-н председател, поне папката е пълна, всичко е вътре. Надявам се, тези, които я взеха да са прочели нещо. Обаче комунистът си е комунист – може да е една папка, но трябва да открадне нещо. Цялата държава откраднаха по време на прехода, минаха вече на канцеларски материали“.

След това той защити Цвета Караянчева и заяви, че няма нито аргумент за оставката й."Исканата оставка на председателя на Народното събрание е сатанински политически пир по време на чума, опит за преврат срещу законното българско правителство ,целящ да обърне в обратна посока европейският път на България“, каза още Гърневски.

Същевремено след четири часа дебати, вотът в пленарната зала показа, че Цвета Караянчева остава председател на Народното събрание, след като депутатите отхвърлиха искането за нейната оставка. „За” гласуваха 97 депутати, „против” 126, въздържали се нямаше.

„Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите. По мой адрес се изсипаха трудно поносими лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете, г-жо Нинова", призна от  трибуната председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Не ви прави чест да използвате оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство. Не всичко в политиката трябва да е позволено. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята партия, да се правя на неразбрала дори и в най-нецензуриран вариант. Обратното – винаги съм имала пълната свобода да преценявам поведението и думите си, както в срещи с чуждестранни парламентарни делегации и посланици, така и с колеги-политици у нас“, допълни още Караянчева и определи мотивите на опозицията за исканата ѝ оставката като „събрани от девет кладенеца“.

„Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват като пренебрегват интересите на симпатизантите си. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин. Едните на парламентарната трибуна, другите на трибунката в парламента“, каза още председателят на парламента. 

Под искането за оставката ѝ се бяха подписали 96 депутати от БСП и ДПС. По-рано ГЕРБ и „Обединени патриоти” категорично заявиха, че ще гласуват против желанието на двете партии за предсрочно освобождаване на Караянчева от председателското място на Народното събрание.

Още по темата

Във Варна: Баща отвлякъл, блудствал и изнасилил родната си дъщеря непосредствено след предсрочното му освобождаване от затвора

Предишна новина

Илхан Кючюк: Защитата на споделените ни ценности ни обединява и ни прави европейци

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  аааа | нерегистриран
  1
  -1

  Гърневси,Гърневски отслабни малко бе,и физически ,а за умствено има ли накъде?!

 2. 1
  Стоян Тончев | нерегистриран
  9
  -2

  Златните букви, с които Цвета Караянчева ще бъде изписана, по думите на комсомолец-гербераст, са три – ПКП. А до главите на другите председатели на парламента, ще бъде сложена снимка на поцинкована кофа.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.