Депутат от ГЕРБ: Има сериозни пропуски в контрола на оръжието


"Не мисля, че можем да говорим за хаос, но има сериозни пропуски в системата на служба КОС в МВР. Това са човешки грешки - някой не си е свършил работата". Това обяви вчера по Нова телевизия Маноил Манев, депутат от ГЕРБ и експерт по сигурността.

Повод за неговите думи станаха няколкото инцидента през последните дни, при които със законно оръжие, при различни ситуации бяха убити невинни хора. В един от случаите мъж застреля жена си в заведение в София, в друг - на рожден ден във Виноградец бе убит мъж, в трети от ловна пушка загина 11-годишно дете, за което се предполага, че се е самоубило планирано.

Според Манев проблем от години е, че има пробив при законното оръжие, свързан с хората с психични проблеми. "Проследяването на психичното здраве на хората е много сериозен проблем. Нарушена е цялата система за издаването на документи за притежаване на оръжие на хора с психични проблеми. Много години хората, които притежаваха оръжие, бяха богопомазани. И така не се възпитаваше култура към оръжието. Ако няма респект, то има прекалено голяма самоувереност". Според него другият основен проблем е режимът за съхранение на оръжието. На въпрос колко сме въоръжени, той каза, че личното късо оръжие не е много, но ловното е в доста голямо количество.

Прокуратурата вчера обяви нови разкрития за смъртта на 11-годишното дете от Стрелча, което беше намерено мъртво в дома си. То се е самоубило, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Нова телевизия. "До този момент не сме установили как точно и при какви обстоятелства оръжието на бащата е попаднало в ръцете на детето. Категорично обаче можем да твърдим, че не е налице случайно деяние, т.е. не е налице нещастен случай, каквато беше една от версиите, а е налице самоубийство", заяви Арнаудова.

Тя поясни, че късно вечерта във вторник разследващите са прегледали телефона на детето и са намерили в него видео файлове, от които категорично се установява, че то е планирало самоубийството си, като е отправило послание към родителите си.

"Това изключително тревожно обстоятелство мотивира главният прокурор да изпрати екип от психолози от Института по психология към МВР в Стрелча, защото трябва да се отговори на много въпроси. Трябва да се извърши психологическо изследване и да се работи с родителите на детето, с неговия роднински кръг и с неговите приятели и учители, за да узнаем как това 11-годишно дете е стигнало до решението да постави край на живота си", коментира Арнаудова.

ВЪПРОСИ

"За нас наистина са поставени много въпроси, затова главният прокурор лично се ангажира. За нас е изключително важно да узнаем защо това дете е стигнало до решението да постави край на живота си. Имало ли е външни фактори, които са му повлияли, бягало ли е от нещо, демонстрира ли нещо", каза говорителката. Въпросите са важни не само за това разследване, а и за да се предпазят останалите деца.

Прокурор праща Дилма и Лула да Силва на съд

Предишна новина

Нелепо е да се използват военни за залавянето на убиец

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.