Ден на отворените врати във ВКС

Ден на отворените врати във ВКС
Председателят на ВКС Лозан Панов отговори на въпросите на младежите, снимка: пресцентъра на ВКС

На 4 октомври 2018 г. Върховният касационен съд (ВКС) проведе Ден на отворените врати, като фокусът през настоящата година на това традиционно събитие за ВКС бе насочен към превенцията срещу насилието сред младите хора, съобщиха от институцията.

В зала "Тържествена" на Съдебната палата гостуваха над 40 възпитаници на Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", водени от свои преподаватели. Гимназистите участваха в интерактивния форум-спектакъл "А ти какво би направил?", изпълнен от Театър "Цвете". Постановката, представяща насилието в училище, е сред водещите представления на трупата – неправителствена организация, която прилага в работата си интерактивни театрални техники за окуражаване на позитивното включване на децата и младежите в обществения живот.

Учениците имаха възможност да се проявят като актьори и да разиграят сами различни финали на единия от представените етюди. В импровизиран диалог между тях и професионалните артисти се родиха различни решения на конфликтни ситуации, включително свързани с насилие, които са част от ученическото ежедневие.

След края на театралния форум гимназистите получиха и първия си урок по наказателно право от съдията от Наказателната колегия на ВКС Галина Тонева.

Събитието продължи близо два часа, като на част от въпросите на младежите отговори председателят на ВКС Лозан Панов, който се включи в срещата.

Сред темите, които вълнуваха учениците, бяха: видовете мерки за неотклонение и кога се налага най-тежката от тях – "задържане под стража"; дали са възможни манипулации, когато извършител на престъпление се позовава на невменяемост; какво представляват леката, средната и тежката телесни повреди и какви са наказанията за причиняването им; какво представляват смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства; дали са годни събраните доказателства при влизането на представители на правоохранителните органи в нечие жилище без санкция от съда; дали във ВКС съдиите са разглеждали дела за киберпрестъпления.

Държавата си връща 125 млн. евро от КТБ

Предишна новина

Отбелязваме голямо развитие на страната ви по отношение на съдебната и антикорупционната реформа

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Т ъ а ш ак | нерегистриран
    0
    -1

    Живой тъашак

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.