Делото за асансьора в "Майчин дом" – правосъдие на празни обороти*

Делото за асансьора в "Майчин дом" – правосъдие на празни обороти*

Когато един процес се забави толкова, че да изтече абсолютната давност за преследване на престъплението, това е отказ от правосъдие. Както за жертвите, които няма да получат справедливост, така и за подсъдимите, които няма да чуят "виновен" или "невинен" и ще си останат с клеймото, че са съдени. При подобна развръзка обикновено данъкоплатците покриват сметката чрез обезщетенията за нарушаването на разумните и законовите срокове.

Делото за инцидента с асансьора в университетската АГ болница "Майчин дом" изглежда се е запътило към този сценарий. На 2 март 2010 г. при падането на машината пострадаха 8 души, 6 от които са жени в напреднала бременност.

Наказателният процес още виси пред първата инстанция - Софийския районен съд. Делото е от административен характер - ако бъдат признати за виновни, подсъдимите ще бъдат освободени от наказателна отговорност и глобени между 1000 и 5000 лв. Причината е, че за средна телесна повреда по непредпазливост на повече от един човек наказанието е до 5 години, а обвинените са с чисто съдебно минало. Такъв е законът.

Абсолютната давност за преследване на това престъпление е 15 години. Срокът не изглежда кратък. Но

половината вече изтече, без да има изгледи делото да приключи

на първа инстанция. Следва още една, която освен да се произнесе окончателно, може и да го върне за преразглеждане. Тъй че опасността казусът да приключи, погасен по давност, е реална. Преди повече от година, в становище на Инспектората към Висшия съдебен съвет е записано, че 3 години и 8 месеца след внасянето на делото в съда то стои на трупчета и давността може да изтече.

Обвинени за инцидента Красимир Паунов - собственик на ЕТ "МБ 97-Красимир Паунов" - фирмата, наета от болницата за ремонт и поддръжка на асансьора, Галин Стоянов - инспектор от държавния технически надзор, който отговарял за злополучния асансьор, Николай Костевски - началник на отдел "Управление на собствеността" в "Майчин дом" и доц. Виктор Златков - изпълнителен директор на лечебното заведение.

Процесът е в съда от 2012 г. Следващото заседание е насрочено за 22 юни. Гледа го Николай Василев.

Ето какви отговори дойдоха от съда на въпросите на "Сега"

колко пъти процесът е отлаган, по каква причина и какви мерки са взети, за да има съдебен акт, преди да изтече давността.

Досега са проведени 30 заседания, обясняват от съда. Заседанията са насрочвани съобразно графика на съдебния състав и ангажиментите на четиримата адвокати по делото. Като много често са определяни дни извън вторник и четвъртък, когато по принцип заседава съдия Василев. Като магистратът никога не е ставал повод за отлагане - било с отпуск, заради болест или по друга причина.

Въпреки редовното насрочване, обаче, на 15 от тези 30 заседания изобщо не е даван ход и не са извършвани никакви действия. Причините за отлагането са различни - нередовно призоваване на страните - обвиняеми и прокурор, неявяване на защитници заради заболяване, служебен ангажимент по други дела във висшестоящи съдилища и др., смяна на адвокат и възможност за подготовка на новия защитник с обемните материали по делото, неявяването на вещи лица, или смърт на вещи лица, изготвили експертизите в досъдебното производство.

От съда припомнят, че макар и по закон неявяването на страните, които са редовно призовани, да не е пречка за разглеждане на делото, ако подсъдимите не са редовно призовани, то няма как да се гледа. Същото важи и когато обвиняемият е редовно призован, не се явява, а в негово отсъствие е необходимо задължително участие на защитник, който също идва. Невъзможно е разглеждане на делото и когато не се явяват участници в производство като свидетели или вещи лица.

В отговора на съда е записано още, че магистратът държи вещите лица да бъдат изслушани лично и да им бъдат задавани въпроси, а не само да бъде прочетена експертизата им.

В становището на инспектората отпреди година обаче се сочи, че въпреки редовното насрочване на делото, съдът не е предприел всички мерки за явяването на вещите лица, подсъдимите и адвокатите. Още тогава е

препоръчано страните да бъдат дисциплинирани,

за да може процесът да приключи. Накрая нищо чудно подсъдимите да потърсят правата си за забавено правосъдие.

В прокурорското постановление срещу четиримата, с което "Сега" разполага, се разказва как на фаталната дата бременните са били в болницата заради Деня на отворените врати там и как на групи са били развеждани из отделенията от медицинска сестра, която също е пострадала при инцидента. След нейните указания в големия асансьор, пригоден да вози болнични легла, влизат общо 14 души. Никой не вижда надписа на таблото, че максималният товар е 500 кг, а лампата на индикатора за претоварване липсва. И когато машината тръгва да се спуска от 12-ия към 7-ия етаж, изобщо не спира, а полита към шахтата.

По време на разследването са направени експертизи, които установяват много нарушения на действащата законова уредба за поддръжката, експлоатацията и контрола на съоръженията с повишена опасност, каквито са асансьорите. Въпросната машина е произведена през 1971 г. и получава заводски №15684. Монтирана в "Майчин дом" през 1976 г. Асансьорът имал устройство за контрол на товара, което било демонтирано на неизвестна дата без разрешение. И това не било открито от никой, отговорен за поддръжката му. На 18 юни 2009 г. асансьорът минал на техническа проверка, но липсата на устройството не била забелязана, нито било издадено разписание за спирането му, както би следвало. В ревизионния акт, изготвен от Галин Стоянов, е предписано в срок до 3 месеца да бъде подменено металното въже, посредством което от ограничителя на скоростта се задействал клиновият механизъм, който би трябвало да спре асансьора при авария. Едва половин година по-късно от ЕТ "МБ 97-Красимир Паунов" правят оферта на болницата за купуване на въже. Цената му е 250 лв. Въпреки това на 2 март 2010 г., т.е. почти 9 месеца след предписанието, въжето на асансьора не е сменено.

И докато наказателният процес се върти на празни обороти,

три от пострадалите успяха да осъдят "Майчин дом"

в граждански дела за обезщетение. Три от делата минаха по всички инстанции и по тях има окончателни решения.

На една от жертвите на злополучния асансьор бяха присъдени 59 хил. лв. На втора - 70 хил. лв., а на третата - 75 хил. лв.

Магистратите отхвърлят тезата на болницата, че настъпилите вреди са в резултат на виновното поведение на хората, които са претоварили асансьора. Всъщност, хората не са се тъпкали. Кабината е за шестима, но не е малка, тъй като е предназначена за носилки. Не може обаче да се вменява вина на някого, че ползва асансьор, който е в движение. Посетителите на болницата няма как да предполагат, нито да се съмняват в изправността на такова съоръжение, аргументират се съдиите. В експертизата по едно от делата се обяснява, че асансьорът наистина е бил претоварен и това е станало причина за приплъзване на спирачките му, което пък води до инцидента. Но според съвременните изисквания за безопасност асансьорът не трябва да допуска потегляне на кабината при превишаване на номиналната товароподемност. А в тази кабина не е имало устройство срещу претоварване или сигнализация за претоварване, нито пък някой е стоял на вратата му, за да регулира притока на хора.

В гражданските дела се напомня и че през юни 2009 г. от дирекция "Държавен технически надзор" е направено задължително предписание въжето на ограничителя на скоростта на асансьора да бъде сменено до 3 месеца. По време на инцидента, т.е. през март 2010 г., това още не е изпълнено. Така машината изобщо не е трябвало да бъде достъпна за ползване.

През 2015 г. са заведени още 4 граждански дела, които в момента са висящи пред първата инстанция. Първото от тях е обявено за решаване на 8 декември м.г. Това означава, че за съда всички доказателства са събрани и остава само да се произнесе. 4 месеца по-късно решение няма.

По второто дело е заседавано миналата седмица, а след това е отложено за октомври. Третото пък през март е отложено за ноември. На този фон четвъртият процес изглежда като да се движи по бърза писта - преди дни е отложен за юли.

Но пък през това време в прокуратурата получават сигнали от подсъдимите, че част от експертите по делата са дали неверни заключения. Започват проверки и гражданските дела са изискани от МВР, се вижда от електронното деловодство на Софийския градски съд.

*Статията е препечатана от в. "Сега"

Съдии се разминаха с повишение след спор, предизвикан от Милка Итова

Предишна новина

Разследват смъртта на починалото след удар в корема момиче

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ZZZ | нерегистриран
  6
  -5

  Нали съдия М. Тодорова с такива дела "отказ от правосъдие" се прочу? Или бъркам - може би с някое друго острие на дружинката ССБ. Ама това пък не е удобно да се пише,как можах да го спомена - извинявайте много! Само в случай, че не е от съюзчето може да е обект на вашите медийни напрежения.

 2. 1
  Марко | нерегистриран
  5
  -2

  Нали ни беше бързо правосъдието уж според ЕК?!  То пък за какво ставало дума,сиреч за заповедните производства...  Не ,че нещо ама е абсолютно безобразие да се разглежда едно дело от съда докато му изтече абсолютната давност.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.