Делото „САПАРД“ свърши заради изтекла давност


Шумното дело за източване на 14,5 милиона лева от програмата САПАРД приключи вчера окончателно заради изтичане на абсолютна давност. Апелативният специализиран съд сложи край на съдебната сага, след като я прекрати поради изтекла давност и по последното обвинение на бизнесмена Марио Николов за ръководене на организирана престъпна група. Преди дни съдът е прекратил и делото срещу другата подсъдима Ана Шаркова.

Процесът стартира преди 13 години в съда. Според прокуратурата Марио Николов е ръководил престъпна група, в която са участвали съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова. Обвинението твърдеше, че чрез документни престъпления групата е източила 14.5 млн. лева от САПАРД, като това ставало чрез закупуване на стари машини за преработка на месо от чужбина на завишени цени, които били представяни за нови и след това Николов и подсъдимите получавали субсидии за тях.

През 2010 г. Марио Николов получи 12 години затвор от Софийския градски съд. За виновни бяха признати още петима от подсъдимите. През 2012 г. обаче Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на прокуратурата. В началото на 2014 г. обвинителният акт беше внесен в спецсъда заради променената подсъдност. През това време изтече давността за участието в групата на Иван Иванов и Лазарина Георгиева. Останалите бяха оправдани на две инстанции. Делото стигна и до Върховния касационен съд (ВКС). После делото за организирана престъпна група се върна отново в апелативния спецсъд, където бе прекратено поради изтекла давност.

Делото за изпирането на парите от САПАРД срещу групата на Марио Николов, по което подсъдим беше и бизнесменът Людмил Стойков, отдавна приключи с оправдателни присъди.

Предадоха на съд младеж за грабеж на златни бижута от четири жени

Предишна новина

Три години по-късно: Глобиха животновъда, причинил смъртта на конете в Осоговската планина

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.