Делян Пеевски изпратил заплашителен sms на Цветан Василев

Делян Пеевски изпратил заплашителен sms на Цветан Василев

Заплашителен sms е получил банкерът Цветан Василен от народния представител от ДПС Делян Пеевски. "Давам ти последен шанс. Знам, къде се намираш. Не ме карай да върша глупости. Ще те намеря" - това е било съдържанието на въпросния sms, получен от Василев миналия вторник вечерта. Случаят със заплахата бе разгласен днес в публикация на австрийския вестник "Дер Щандард", а автор на статията е Маркус Бернат.

Австрийството издание цитира Василев, че автор на заплахата е Делян Пеевски, като в момента на получаването ѝ банкерът е бил по работа във Виена. Именно заради този sms Цветан Василев е удължил престоя си в Австрия, признава самият той пред изданието.

"Дер Щандард" разказва как още на 22 май Василев, "един от най-големите, но и най-противоречиви предприемачи в България", е получил телефонно обаждане, отново в хотела във Виена. На банкера било съобщено, че Пеевски търси убиец, чието име вече се знае. Бившият бизнес партньор на Василев щял да плати 5 млн. долара за убийството му.

Банкерът още тогава сигнализирал Криминалната служба във Виена. След втората заплаха със sms институцията е започнала разследване. По информация на "Дер Щандард" Трети отдел към Криминалната служба – "Разследване на организираната и обща престъпност", миналия петък (20 юли) се е обърнал към българската прокуратура. Отправена е била молба за издаване на заповед за арест на депутата Делян Пеевски.

Вестникът уточнява, че не е получил официално потвърждение за това от австрийската служба. По думите на говорителя Марио Хайл не може да се дава информация за издирвания, които не са публични.

От българската прокуратура отричат да са получили искане за задържане на Пеевски. Такова нямало нито в МВР, нито в Софийския градски съд, от чиято компетентност е да разглежда европейски заповеди за арест.

"Сега Виена изглежда въвлечена в борбата между двамата бизнесмени от балканската държава, в която става дума за много повече от спор за кредити в размер на стотици милиони. Става дума и за проекта "Южен поток", за независимостта на българската правосъдна система, намесата на българското правителство в обществени поръчки и успешните приватизационни сделки на двамата предприемачи", пише австрийското издание.

"Дер Щандард" разказва как в продължение на десет години Пеевски и Василев са били партньори. Строителните им фирми кандидатстват за "Южен поток" и на 27 май получават поръчката. Още тогава Пеевски вече е бил поел контрола над дяловете на Василев. "Бях сляп, сега си плащам за това", казва Василев, цитиран от австрийския вестник.

Междувременно, на 12 юни трима души бяха задържани у нас и обвинени в опит за убийство на депутата Делян Пеевски. Съдът, обаче, ги освободи от ареста, защото срещу тях нямало никакви доказателства. По-късно главният прокурор Сотир Цацаров призна, че държавното обвинение е сгрешило и затова прокурори от САП са оттеглили протеста срещу определението на съда за освобождаване от ареста на Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев.

По непотвърдена информация на "Правен свят" един от тримата задържани е бил защитен свидетел на австрийските власти във връзка със сигнал за готвено покушение срещу Василев.

Традиционно реакцията на Делян Пеевски по повод скандала бе публикувана в агенция "Пик" днес по-обяд със заглавие: "Убиецът вика – дръжте убиеца. Не съм пращал SMS, стига се е крил като мишка. Да се върне и да обясни за парите. Подавам сигнал срещу него и двама негови храненици в прокуратурата" (правописът е оригинален – б.а.).

В блиц интервю пред агенцията Делян Пеевски казва, че няма никаква комуникация с Цветан Василев от месеци. "В момента се прожектира един пошъл турски сериал за отклоняване на вниманието. Крадеца вика дръжте крадеца, или по-скоро Убиеца вика - дръжте убиеца!", казва още депутатът.

Според него с твърденията на Василев за отправени заплахи, се отклонява общественият фокус от изнесените по медиите факти за източване към свързани с него фирми на КТБ. "Става дума за суми от милиард и нещо – както виждате, банката е пред национализация. Вместо да се върне и да даде честно всички отговори тук, пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори", твърди Пеевски. По думите му клакьорът бил Ернст Гайгер, шеф на 3-и отдел във Федералната криминална полиция на Австрия, който бил близък приятел на международния аферист Барак Алон.

Пеевски категорично отрича да е пращал sms, отрича да е отправял каквито и да е заплахи към Василев, не е предлагал пари за убийството, няма издадена заповед за ареста му, всичко това били клевети и глупости. В главата ми дори не се е раждала такава гнусна идея, твърди Пеевски и отново повтори, че няма контакти с него отдавна.

"Призовавам го обаче през вашата медия да си дойде най-после, стига се е крил като мишка. Да дойде и да каже на българския народ - къде са парите му! След малко ще подам сигнал до прокуратурата за набеждаване в престъпление - заговор за убийство, срещу всички гореспоменати лица – Василев, Гайгер, Бернат... За разлика от Василев аз се доверявам на компетентните органи, и то на компетентните органи в България, и не се занимавам с турски сериали", закани се Пеевски.

По адрес на автора на материала – Маркус Бернат, депутатът заяви, че има сведения за близостта на журналиста с Цветан Василев. Банкерът се бил хвалил, че плаща на Бернат заплата от 15 000 евро на месец. Василев се бил хвалил и за друго – че плаща и на служителя във Федералната криминална служба Ернст Гайгер, който помагал на банкера в стъкмяването на тези сценарии.

Още по темата

Дичо Атанасов от днес е временно изпълняващ длъжността окръжен прокурор на Стара Загора, съобщи Дарик. Той е назначен със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като мандатът на досегашния титуляр Константин Тачев, изтече. Атанасов ще заема поста

Предишна новина

Фондация "Ханс Зайдел" ще подпомага експертно изготвянето на управленската програма на ГЕРБ в областта на вътрешните работи и правосъдието, съобщават от пресцентъра на партията. За експертната помощ са се договорили в централата на "Ханс Зайдел" в Мюнхен

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  Питане | нерегистриран
  5
  -1

  Цацов и Пеев-ский близнаци ли са???

 2. 13
  | нерегистриран
  6
  -1

  По повод днешните публикации за изказванията на г-н Пеевски са необходими две стъпки за съобразяване на съдебната практика и на законодателството с възгледите на начетения млад мъж, практикувал наказателна материя:

  1. ВКС трябва немедленно да спретне поне две тълкувателни решения - едното по въпросите за набедяването, за да се разшири кръга на надлежните органи на власт (да се включат като надлежен орган на власт и медиите), а освен това и за субекти на набедяването - да могат да са журналисти (за публикуване на статии в медии) и полицаи (при разглеждане на жалби на граждани). Другото тълкувателно решение ще трябва да е по въпроса за подсъдността на набедяването.

  Че как иначе г-н Пеевски ще подаде жалба до Софийска Градска прокуратура срещу журналист и полицай, били те австрийски или български... Защото г-н Пеевски не греши нито за правната квалификация, нито за компетентната прокуратура.

  2. За всеки случай НС бързичко трябва да измени чл.161 НК, за предпочитане е с обратно действие, за да се върне клеветата отново в престъпление от общ характер. А за да не се появява отново проблема с подсъдността, може да се предвиди една ал.5 на чл.35 НПК, според която всички жалби на г-н Пеевски следва да се разглеждат от Софийски Градски съд (и евентуално от съдия Ченалова).

  Само по изключение, ако някои нездрави елементи се противопоставят на горните две стъпки, то може поне да се допълни чл.49 НПК - "Образуване на наказателното производство от прокурора за престъпления, които се преследват по тъжба на пострадалия", като се прибави "...и по тъжба на г-н Пеевски".

  Предварително благодаря!

 3. 12
  КЗЛ | нерегистриран
  4
  -3

  До коментар [#9] от "чревоугодник":  Говедата на пастърма

 4. 11
  размисъл | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#1] от "Писък":  Прочетох, че съдията, осъдил Саддам на смърт,е бил заловен и убит от новопоявилата се ислямска групировка. Опитал се да избяга, предрешен като танцьорка, но не успял. Всичко е преходно, животът си прави своите шеги.

 5. 10
  | нерегистриран
  5
  0

  Да питам защо под снимките в началото на статията няма пояснителни надписи-Прасчо и Тигърчо?Вярно , че първия е натурално прасенце, а втория хартиено, по-скоро банкнотено тигърче , но все пак евтините зрелища ,колкото и да е заблудена публиката трябва да носят усещане за някакъв драматизъм , а не досада и отегченост.Гледам героите се стараят , но рекламата куца , а хляба е на свършване.Режисьорите са за уволнение , а изборите са неясно кога!!!

 6. 9
  чревоугодник | нерегистриран
  9
  -1

  всички прасета - на мезета...

 7. 8
  Publius | нерегистриран
  18
  -3

  Може да се направи заключение, че Делян Пеевски е завършил право. Да завършил е право - вижте как се изразява, как прави разлика между престъпления от общ и частен характер. Мисля, че е крайно време да му се провери дипломата на тоя мурук.

 8. 7
  | нерегистриран
  2
  -3

  DAVAITE DJURNALISTITE JATVA E SEGA POVE4E VADETE NE6TA V KAFQVO , KOITO PLATI POVE4E I TAKA DOKATO NARODA RAZBERE ZA ZLATNITE KENEFI I KAKVI GI VAR6AT DEBELOSERKOVCITE . TO AKO NE BE6E 1989 I VIE DJURNALQTA DA NI SAOB6TITE NIKOGA NQMA6E DA RAZBEREM 4E E 1989 godina , NITO 6TQHME DA RAZBEREM ZA TO6O PRAVE6KIA KRADEC I SKASANITE MU 4ORAPI , NQMA6E DA RAZBEREM I ZA PIANDETO PE6O TANKISTA . NALI TAKA SI MISLITE 4E VIE SAZDAVATE NOVINITE . A TEZI DVAMA KOMUNISTI4ESKI TAPANARA S KOITO NI ZANIMAVATE , PREDI GODINA NARODA PITA6E koi ???? koi ???? koi ???? A KATO PITA6E I ZNAE6E . A DOKATO PITA6E EDNI OHRANENI DEBILI OT MEERE GO BIEHA PO ZAPOVED OT koi ??? koi ??? koi ????? I NARODA PAK PRODALJAVA DA PITA koi ??? koi ???? koi ??? PODARJA TAZI KORUMPIRANA VLAST , TAZI DIKTATURSKA VLAST koi ???? koi ???? I ZA KAKVO I DOKATO PITA NARODA PAK ZNAE , TO ZA TOVA I PITA I PITANETO MU SE IZRAZI V GNQV I NA POSLEDNITE IZBORI 65 % OT NARODA PITA6TI I V SA6TOTO VREME ZNAE6TI NE IZLEZNAHA DA GLASUVAT V TOZI CIRK I PROSTO OTKAZAHA DA U4ASTVAT V TOZI CIRK . I PAK PRODALJAVA TOZI NAROD DA PITA VEJLIVO ZA SEGA koi ??? koi ???? koi ???? KOI IMA INTERES DA MU SE IZ4ERPI TARPENIETO NA TOZ PITA6 NAROD KOITO PITA VEJLIVO koi ??? koi ??? koi ???? KOI TAPACI 4AKAT TARPENIETO MU DA SVAR6I ???? koi ??? koi ??? koi ??? A PEEVSKI I CVETAN VASILEV SA SAMO EDNI JALKI PESONAJI OT TOZI CIRK , KATO PE8O TANKISTA , LUKANOV , KULEV , VELEV , I PRO4IE KOMUNISTI4ESKI MUTRI

 9. 6
  00 | нерегистриран
  17
  -4

  Явно е че в момента се случва нещо много по мерзко и тази карикатура /лоената/ трябва да отклони вниманието от истинските неща /които дохан върши/.а те са............... тайна за обществото, защото си имаме огромна политическа мафия,която умее да дирижира встрани вниманието , само и само да не се разбере какви други неща се вършат от кукловодите сега.

 10. 5
  Да бе! | нерегистриран
  13
  -11

  Пеевски е толкова прост, че да му изпраща на оня, дето завлече държавата с няколко десетки милиарда, есемеси и да създава му доказателства.Тъпи, продажни журналя! Като е толкова читаво това герберско отроче, да вземе и да се върне в България и да не се крие като плъх в Австрия.

 11. 4
  нормален човек | нерегистриран
  23
  0

  Що ли не вземат и двамата да си таковат ... майчина. Ей от такива боклуци страдаме вече 25 години. Дано се появи някакъв нов вид чума по политиците, та да се отървем от цялата гнусна пасмина наведнъж.

 12. 3
  имал бил доверие в компетентните органи | нерегистриран
  16
  -4

  Естествено. Нали им плаща, последната му покупка бил Стефан Гроздев за председател на ВКС. Тази корумпирана карикатура!

 13. 2
  Бракоразводен | нерегистриран
  21
  -1

  Разводите са много неприятно нещо...

 14. 1
  Писък | нерегистриран
  27
  0

  Ей, до гуша ми дойде от тези тъпаци. Защо не спрете да ги коментирате и да се захванете с някаква работа. Не разбирате ли, че докато ги държите в центъра на вниманието на обществото, то се разпадна. Журналисти, моля Ви спрете се!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.