Делата за обезщетения за взрива в Хитрино спират


Различни състави на Софийския градски съд са започнали да спират разглеждането на гражданските дела за обезщетения, заведени от наследниците на жертвите и от всички пострадали от трагедията на гара Хитрино. Това показва проверка на "Сега" в електронното деловодство на съда. 

На 10 декември 2016 г. сутринта при навлизане в района на гарата се взриви цистерна от жп композиция, което причини смъртта на 7 души, други 39 бяха ранени, а много къщи бяха напълно или частично разрушени. 

Роднините водят дела за над 10 млн. лв. срещу превозваческите фирми "Булмаркет ДМ" ООД, "Булмаркет рейл карго" ЕООД и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Причината за спирането е, че в Окръжния съд в Шумен тръгва наказателното дело за трагедията. Гражданските дела трябва да изчакат приключването му с окончателна присъда, преди да продължат. Подсъдими по делото са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Според обвинителния акт причината за дерайлирането на влаковата композиция и взрива на вагоните цистерни е двойно по-висока от позволената скорост при влизането на композицията на гара Хитрино. Процесът е насрочен за 15 януари.

Конституционният съд решава бъдещето на Наказателния и на Административния процес

Предишна новина

Законови промени бавят дело за убийство

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.