Дейността на ИВСС в Доклада на ЕК е обективно оценена

Дейността на ИВСС в Доклада на ЕК е обективно оценена
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова, снимка БГНЕС/Архив

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова изрази позиция, че дейността на ръководения от нея орган е оценена обективно в последния доклад на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка. "Удовлетворена съм, че дейността на ИВСС е обективно оценена в Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка от 13.11.2018 г. и като резултат от напредъка по първия показател "Независимост на съдебната система" наблюдението по този показател е временно прекратено. За да приеме, че относимата към ИВСС препоръка 3, за изпълнение на цитирания показател е почти изпълнена, Европейската комисия коректно е отчела резултатите на Инспектората по проверките за интегритет и имуществените декларации на магистратите", пише Точкова в своята позиция.

Главният съдебен инспектор посочва още, че е взела мерки по изпълнението и на препоръката, която касае правомощията на ИВСС, свързани с проверките за интегритет и ролята на Инспектората като инициатор на дисциплинарни производства, като е поискала помощ от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. "ИВСС ще продължи работата си за изпълнение на заложените критерии, така че Европейската комисия да има всички основания да прекрати наблюдението на България до края на своя мандат", уверява Теодора Точкова.

Ето и пълния текст на позицията на главния съдебен инспектор:

Удовлетворена съм, че дейността на ИВСС е обективно оценена в Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка от 13.11.2018 г. и като резултат от напредъка по първия показател "Независимост на съдебната система" наблюдението по този показател е временно прекратено. За да приеме, че относимата към ИВСС препоръка 3, за изпълнение на цитирания показател е почти изпълнена, Европейската комисия коректно е отчела резултатите на Инспектората по проверките за интегритет и имуществените декларации на магистратите.

Прието е , че "системата за проверка на декларациите за имущество и интереси на около 4000 магистрати вече е напълно функционираща". Отчетени са във връзка с проверките за почтеност несъвършенствата в законодателната уредба относно събирането на доказателства и "ограничените правомощия на ИВСС за провеждане на разследвания". Като цяло, предвид новите правомощия, свързани с проверките за интегритет и ролята на ИВСС като инициатор на дисциплинарни производства Инспекторатът изпълни препоръката в Доклада на ЕК от януари 2017 г. да поиска външна помощ от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. Целта на проекта е да помогне на ИВСС да продължи да развива своя капацитет по въпроси, свързани с почтеността на магистратите, като същевременно ползва опита на инспекторатите от други държави-членки на ЕС.  Изпълнението на проекта ще започне през декември 2018 г. и ще завърши през 2019 г. В този смисъл ИВСС е предприел всички необходими мерки с цел изпълнението в пълнота на относимата към него препоръка.

В заключение, ИВСС ще продължи работата си за изпълнение на заложените критерии, така че Европейската комисия да има всички основания да прекрати наблюдението на България до края на своя мандат.

Още по темата

Европа и гражданската конфискация

Предишна новина

ДАНС ще си сътрудничи с Ватикана в сферата на финансовото разузнаване

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Виолетка Стоянова | нерегистриран
    1
    0

    Илюзията,в която пребивава тази смешна същност скоро ще й изиграе лоша шега.Нейото уволнение е в ход.На мястоти й ще бъде пиставен човек,който ще разкрие нейните обвързаности и порочни практики.Когато съдия отказва да прилага Регламент,а ИВСС се прави на неразбрал и отказва ДД, точно гл.инспекторка носи отговорност за отказ от изпълнение на договора с ЕС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.