Данък "уикенд" в тежък вариант


Данък "уикенд" ще се прилага от 2016 г. в по-тежък вариант от този, който първоначално се предвиждаше и беше отхвърлен от депутатите. Това става ясно от проект на Министерството на финансите за промени в правилника за прилагане на Закона за ДДС.

Според закона, гласуван от парламента преди около месец, фирмите ще декларират пред НАП начисления ДДС за всички активи, които ползват едновременно за служебни и за лични нужди. Първоначално се предвиждаше да изпращат декларации пред данъчните само за коли над 5000 лв. и за имоти. Тези текстове обаче бяха отхвърлени. Вместо това депутатите са приели единодушно със 118 гласа "за" и 1 "въздържал се" начина, по който да се определя данъчната основа за стоките с двойна употреба - пропорционално, според използването на стоките за лични нужди. Това означава, че фирмите ще трябва да правят корекции по възстановения ДДС дори за мобилни телефони и компютри. Самите депутати явно не са разбрали какво са гласували, защото след вота обясняваха как данък "уикенд" е отпаднал.

"Данък "уикенд" остава, но без ясна методика и праг", коментира вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя припомни, че е предупредила за това още в пленарната зала, но никой не й обърнал внимание. От финансовото министерство поясниха още, че според европейските разпоредби стоките, които се ползват и за лични нужди, задължително трябва да се облагат с данък. Според тях въпросните текстове в правилника са "доуточняващи".

Депутатът от БСП Георги Търновалийски коментира, че стоките, ползвани за лични нужди, и досега е трябвало да се облагат. Механизмът обаче не е бил прецизиран. Според него приетите текстове в закона дават възможност за субективизъм, защото трудно може да се прецени кога една стока се ползва за служебни и кога за лични нужди.

Украйна забрани Комунистическата партия

Предишна новина

Службите проверявали Ахмед Емин за агентурни контакти, показват разсекретени документи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.