Данаил Кирилов: ЦИК не си свърши работата за машинното гласуване


Централната избирателна комисия е виновна за това, че няма готовност за пълно провеждане на машинно гласуване в предстоящите избори. Това заяви доскорошният председател на комисията по правни въпроси в 43-я парламент Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред Клуб Z.

Причината за острата реакция на Кирилов е тезата на Ивайло Ивков от ЦИК, който каза пред Клуб Z в събота, че депутатите от комисията по правни въпроси са били наясно с проблемите на машинното гласуване.

В петък на късно заседание ЦИК взе решение машинното гласуване да се провежда отново експериментално - в едва 500 секции в страната. Това противоречи на Изборния кодекс, където ясно е записано, че след президентския вот миналата година експериментът приключва и трябва да има машина във всяка секция.

Според Кирилов обаче проблемът е по-скоро технически и дори и да нямаме машинно гласуване, това няма да опорочи вота.

Но отбеляза, че освен облекчаване на изборния процес, при машинното гласуване има "по-висока степен на достоверност".

Като основен мотив за решението си от ЦИК са посочили факта, че просто са неспособни да поръчат машини и да организират вота с тях в толкова кратък срок - 2 месеца. Решението бе пратено на съд от доскорошните депутати Петър Славов и Мартин Димитров от "Нова република". Делото ще се гледа утре сутрин във Върховния административен съд.

И ВКС отказа регистрация на "Нормална държава" на Георги Кадиев

Предишна новина

Герджиков, Цацаров и ДАНС с мерки за вота

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.