Да си юрист означава много повече от това да познаваш законите

Да си юрист означава много повече от това да познаваш законите
Адв. Петър Николов - избран за "Юрист на годината" в конкурса на "Правен свят" и Международен правен център (ILAC)

На тържествена церемония на 25-ти април "Правен свят" и Международен правен център (ILAC) отличиха за десети път изявени представители на юридическата професия у нас. Гласуването определи за носител на голямата награда "Юрист на годината" адвокат Петър Николов за успешния завършек на делото по връщането на трите деца на самотната майка Даниела Колева от Сливен. Номинирани в същата категория бяха още доц. д-р Наталия Киселова и адв. Ели Христова. 

Публикуваме обръщението, което адвокат Николов отправи към присъстващите на тържествената церемония след връчването на наградата:

"Безкрайно съм развълнуван, защото не съм очаквал тази награда. Искам да кажа няколко думи за това какво означава за мен да си юрист.

Първо, искам да благодаря на един мой клиент, който ме отведе при Даниел Колева. И няма как да го скрия - това е Петър Низамов (известен като Перата – ловецът на нелегални мигранти, бел. ред.). Много от вас са го чували, той е мой клиент, в момента е следствен, но това е човекът, който намери тази жена.

На второ място, искам да благодаря на съда. Защото без съда, аз не бих могъл да постигна този резултат. Адвокатът е този, който дава фактите на съда, а съдът е този, който дава правото. Затова благодаря на тричленния състав на Окръжен съд-Сливен, който отмени решението на Районния съд и след близо едногодишна битка децата на Даниела Колева бяха върнати в нейния дом. Близо година и половина тази жена се бори с държавните институции и се бори, защото през цялото време тя мислеше за своите деца. В момента, в който нейният мъж е починал, тя се е обърнала към държавата за помощ, защото, когато имаш деца на една, на две и на три години и не можеш да работиш, оставаш на улицата. И като всеки български гражданин трябва да се обърнеш към държавата. Последиците за нея бяха много тежки, защото тя бе разделена (с децата си) много дълго време. Близо година и половина водихме тази съдебна битка. Аз се радвам, че справедливостта възтържествува. Аз се радвам, че има юристи, магистрати, които мислят наистина за българските граждани и гледат на закона като закон и на фактите като факти - далече от предразсъдъците кой е този човек, колко е богат, какъв е неговият интелект.

Искам да благодаря и на Даниела, защото тя се бори за своите деца. Това е една обикновена жена, със средно образование, която обича децата си и дойде в съда и каза: "Аз обичам своите деца. Да, аз не съм богата, но мога да им дам любов, защото любовта е най-важна, за да отгледаш своите три деца."

Аз съм един скромен адвокат от Варна, работя като такъв от 4 години. Професионалната ми кариера след университета изцяло е свързана с правото. Имам близо 15-годишен стаж като юрист и затова приемам тази награда не като адвокат, а именно като юрист. Работил съм дълги години и за държавата, преди да стана адвокат. Напуснах държавната си служба, защото не се чувствах достатъчно полезен, защото се чувствах някак си ограничен от средата. Не можех да направя това, което мога сега. Най-важното е да си с разперени ръце и отворени криле – тогава може да постигнеш всичко. 

Всъщност, да си юрист означава много повече от това да познаваш законите. Както каза и госпожа Цачева (адв. П.Николов получи наградата "Юрист на годината" от министъра на правосъдието, бел.ред.)трябва сърце. Трябва сърце да обърнеш лице към проблемите на обикновения човек. Защото, повярвайте ми, аз не съм бракоразводен адвокат, както има такъв лаф. Всъщност, основно съдя банки, застрахователни дружества и който ми дойде. Мога да осъдя, който ми дойде и той да си плати. Обаче разберете, че тези хора, обикновените хора, те са много мачкани. Те имат нужда от нас. 

Такива хора идват и казват: "Знаете ли колко е трудно в тази държава, защото когато отида някъде, никой не ми обръща внимание. И ви благодаря, че вие ми подавате ръка и ми обръщате внимание, защото аз нямам пари, нямам да ви платя." Това е истината. Даниела Колева не е имала пари да ми плати, но това не ме е интересувало. Не ме интересува и в много такива случаи със самотни майки и семейства.

Призовавам ви да мислите малко по-встрани от това каква ми е работата през деня. Мислете, че хората имат нужда от вас. Хората имат нужда от вашите съвети. Хората имат нужда от вашите напътствия. Хората имат нужда да ги подкрепите дори като хора. Чисто човешки. Защото да си само юрист, не е достатъчно. Трябва наистина да си човек и да можеш да обърнеш лице и да подадеш ръка на всеки един.

Благодаря ви!"

 

Успяхме да изградим един съвременен европейски нотариат

Предишна новина

С държавата или зад корупцията?

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 2
    Muni | нерегистриран
    8
    -2

    Прекрасна инициатива и церемония, но въпреки това остана разочарованието и един горчив вкус от това, че наградата не бе връчена лично от г-н Делян Пеевски. Дано до година не бъде така : - )

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.