Да сезираш КС за нещо, което си подкрепил в зала, означава да "плюеш" на авторитета си


Да участваш в подписка за сезиране на Конституционния съд (КС) срещу решение, за което си гласувал "за" , означава "да плюеш" на авторитета си.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" заместник-председателят на Народното събрание от АБВ Кирил Цочев във връзка с подкрепата на някои членове на партията за подписката, инициирана от БСП, до КС по повод гласувания дълг от 16 млрд. лева, който АБВ подкрепи в зала:

Решението в зала – моето и на колегите, беше правилно. Въпреки аргументите, Изпълнителният съвет на АБВ взе решение, ако парламентарната група на БСП организира събирането на необходимите 48 подписа, за да сезира КС, и, ако не може да събере необходимите подписи, поради числеността си от 39 народни представители и ги поиска от АБВ, то народните представители да допълнят до достигането на необходимия брой.

Още когато се вземаше решението на Изпълнителния съвет, аз и двама от моите колеги бяхме категорично против, защото аз съм се клел в Конституцията на Република България, че във всички свои действия ще следвам основния закон - Конституцията. Да сезирам КС означава, че аз неправилно съм гласувал и означава да "плюя" на авторитета си.

С позицията на депутатите ПГ на АБВ за сезирането КС се цели обаче правното изчистване на случая, обясни той: Но това не означава, че те гласуват против себе си. Ако сега има ново гласуване на дълга, сигурен съм, че моите колеги отново ще го подкрепят.

БНБ трябва да затвърди своя авторитет, категоричен беше Цочев: Управителят и подуправителите на банката трябва да имат безупречна репутация. Ние излязохме със собствена кандидатура – Виктор Йоцов, който отговаря на всички най-високи изисквания в областта.

Арестуваха жената на издирвания Ембака, който уби с камък легионера на "Струма"

Предишна новина

ДАНС започна да приема сигнали за корупция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.