Цветозар Томов: Няма основание за касиране на изборите заради машинното гласуване


От "Лирекс" не можаха да ни дадат гаранции, че дори на 20-и март могат да доставят всички необходими машини и, съответно, да се извършат всички необходими дейности, които трябва, за да може на 26-и да се проведат нормални избори.

Защо "Лирекс" не може да изпълни поръчката за машинното гласуване

Това обясни по БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той уточни, че от фирмата са започнали предварителна работа веднага след решението на Административния съд и са извършили голям обем предварителна работа. Късно снощи от ЦИК обявиха, че машинно гласуване няма да има.

Томов коментира, че ЦИК е обсъждала дали поръчката за доставка на машини да бъде разделена на лотове, но е решено това да не бъде правено, тъй като поражда други проблеми като синхронизацията на софтуеъра между различните машини и създаването на логистика с общ координационен център и др.

Според Томов няма сериозно основание да се обсъжда възможността за касиране на резултатите от изборите заради липса на машинно гласуване. После в лично качество уточни, че има много по-големи нерешени проблеми. Като даде за пример избирателните списъци, които не са изчистени, както и темата за това, че избирателите извън страната нямат равни права с тези в България.

Няма да има машинно гласуване

Томов представи и гледната точка защо ЦИК не е могла да осигури машинното гласуване. Според него важното е, че няма да бъдат нарушени правата на хората да гласуват, така както са записани в Конституцията.

Гласовете с "не подкрепям никого" ще се броят като навремето празните бюлетини, уточни говорителят на ЦИК.

Той възрази на коментари, според които тези гласове са "на боклука".

Каквито и манипулации да се правят по време на избори, те слабо влияят върху финалния политически резултат, категоричен е говорителят, според когото "не е вярно, че от изборите нищо не зависи".

Междувременно единствената фирма, пратила оферта за машинното гласуване - "Лирекс", обясни в съобщение до медиите защо не може да гарантира, че ще изпълни поръчката навреме.
"По време на целия процес по кандидатстването компанията беше в пълна готовност да реализира всичко зависещо от нея, за да осигури изпълнението на пълния обем на проекта. Имаме готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване.
Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти", посочват от компанията.
Оттам обаче обясняват, че няма как да гарантират, че до 10 март ще осигурят нужните количества от компонентите.
"Разполагаме с официален график за евентуални доставки на тези елементи от страна на производители. При наличието на всички необходими компоненти е необходимо време около една седмица, за сглобяване и настройка на машините. В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец", поясняват от "Лирекс".
"Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок", завършва изявлението.

Измамен затворник си отмъщава преоблечен като жена

Предишна новина

В края на изборния ден – 2 жалби в Кубрат, едната тръгна към прокуратурата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.