Цветлин Йовчев: Подкрепям тезата, че нападението срещу Гебрев е солова акция


През седмицата британски издания публикуваха разследване, според което един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Скрипал е участвал и в отравянето на български гражданин в София през 2015 г. – предприемачът Емилян Гебрев. Той заяви, че има две хипотези за oтравянето му. Едната - износът на неговата компания на отбранително оборудване за Украйна. Другата – възможен интерес към негов завод за производство на оръжие.
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че  българските служби вече са в контакт с британските си колеги и в Комисията за контрол над службите за сигурност ще се състои изслушване на компетентните институции във връзка с отравянето на бизнесмена.
 
Бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев, коментира пред бТВ възможно ли е да е имало операция на руските служби на българска територия. "Имаме основание да твърдим, че има операция на руското военно разузнаване – тя съвпада по време и място с покушението срещу Скрипал. Първоначално, експертите бяха скептични за тази теза, но след изнесените имена, които са участвали в операцията – това нямаше мигновено опровержение от руска страна", посочи Йовчев.
 
Според бившия шеф на ДАНС, отравянето на бизнесмена Емилян Гебрев не трябва да се свърза със случая "Скрипал". Йовчев посочи, че подкрепя тезата, че нападението срещу бизнесмена е солова акция, а не дело на руските служби. "Това е една зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално изпълнена операция, което не е характерно за руското военно разузнаване. Много от фактите говорят за солова акция, при "Скрипал" можем да намерим мотив, че руската държава е планирала и провела това, но при Гебрев – няма такъв мотив. Толкова нескопосано изпълнена операция, няма как да е дело на такова сериозно разузнаване. Ако беше проведена такава операция, тези хора нямаше да бъдат с руски паспорти, нямаше да пристигнат с полет от Москва, нямаше да отседнат в един хотел, нямаше да обикалят, дори нямаше да се срещат преди самата операция", коментира Йовчев.
 
По думите му вече е започнало сериозно разследване. "Ако се потвърди информацията, говорим за частна поръчка, която е извършило руското разузнаване – това е доста опасно. Може да идва от заинтересовани частни структури. Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху системите за сигурност. Има няколко фактора в подкрепа на тази теза – след случая "Скрипал", той уволни 15 генерала", каза Йовчев и допълни, че това не е първата чистка на руския президент в армията.
 
Бившият шеф на ДАНС посочи, че опасността е, че ако има липса на контрол в Русия, това е предпоставка за вътрешна криза.
 
 

Къде е държавата в казуса "Дунарит"?

Предишна новина

Издигането и избирането на Лозан Панов за председател на ВКС било плод на задкулисни договорки и политическа протекция*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.