Цветан Цветанов се ожали от репресия заради полицейската си регистрация

Цветан Цветанов се ожали от репресия заради полицейската си регистрация

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се оплаква в съда, че е подложен на "репресивни властнически мерки" заради задължителната полицейска регистрация, на която подлежи.

Това става ясно от жалбата му до Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Административен съд София-град, според което Цветанов подлежи на полицейска регистрация по силата на закона, а не по силата на разпореждане на органите на МВР.

Пред ВАС Цветан Цветанов твърди, че юридически и житейски неоправдано било да бъде подлаган на "репресивни властнически мерки" като задължителната полицейска регистрация след привличането му в качеството му на обвиняем. Според Цветанов чистото му съдебно минало и безупречното му процесуално поведение не обосновавали прилагането на мерките по Закона за МВР спрямо него.

"Прилагането на въпросните мерки би могло да се обоснове само и единствено с оглед на това да се постигнат целите на закона, които са изчерпателно описани в чл. 6 от ЗМВР. Единствената хипотеза, която оправдава налагането на мерките по чл. 59 от ЗМВР, с оглед на това да бъде постигната целта на закона, е ал. 2 на чл. 6 от ЗМВР. В рамките на тази хипотеза законодателят е описал две предложения – противодействие на престъпността и опазване на обществения ред. В конкретния случай не е налице нито една от хипотезите", твърди в жалбата си до ВАС Цветан Цветанов.

Именно с тези мотиви той смята за неправилни изводите на АССГ, че подлежи на полицейска регистрация по силата на закона.

Буди недоумение това твърдение, защото именно Цветанов, докато оглавяваше вътрешното министерство, при всяка акция със задържани, съобщаваше публично колко от тях са с криминални регистрации и използваше тази информация, за да обявява присъди от тв екрана. От жалбата му се налага изводът, че Законът за МВР в частта за задължителната полицейска регистрация важи за всички с повдигнати обвинения, но не и за него самия.

На 12 юни м.г. прокуратурата повдигна първото обвинение на Цветанов – за допустителство по служба (чл. 285 от НК). Наблюдаващият прокурор изпрати постановлението за привличането на бившия вътрешен министър като обвиняем на СДВР за изпълнение на Закона за МВР и Наредба Iз-701 за полицейска регистрация, която между другото, е издадена от самия Цветанов като вътрешен министър.

На 8 юли Цветанов отказал да бъде регистриран с мотив, че Наредбата, подписана от него през 2011 г., противоречи на Конституцията, Конвенцията за защита правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс.

Същият ден полицейският инспектор Николай Кръчмаров издава разпореждане, с което указва на бившия вътрешен министър Цветанов да не препятства работата на полицай Николай Станчев при осъществяването на дейността по регистрацията на Цветанов. Според юристи това разпореждане е било излишно, защото Цветанов подлежи на полицейска регистрация по силата на чл. 59 от ЗМВР, според който "полицейските органи регистрират лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Държавните органи, осъществяващи наказателното производство, са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи."

Адвокатът на Цветанов се възползва от престараването на полицейския инспектор и обжалва разпореждането пред Административен съд София-град. На 15 ноември 2013 г. АССГ отмени разпореждането на Кръчмаров и постанови, че Цветанов подлежи на полицейска регистрация по силата на закона.

Бившият вътрешен министър се оплаква още пред ВАС, че органите на МВР не са предоставили никакви доказателства за евентуалното му възпрепятстване на техните действия. И твърди, че след като няма доказателства, значи няма и такива действия от негова страна.

Жалба до ВАС е депозирана и от юрисконсулта на СДВР, пълномощник на полицейския инспектор Николай Кръчмаров. В нея се твърди, че разпореждането е мотивирано – издадено е в изпълнение на възложените функции на полицейските органи, както и за съдействие на органите на досъдебното производство, а не както казва АССГ – позоваването е само на писмото от наблюдаващия прокурор от СГП по делото срещу Цветанов.

А що се отнася до това дали бившият вътрешен министър е препятствал работата на органите на МВР, юрисконсултът изтъква, че практиката е полицейската регистрация да се извършва веднага, след като дадено лице е привлечено в качеството на обвиняем. В случая с Цветанов има период от един месец от повдигане на обвинението до привикването му в СДВР за регистриране.

"Не е необходимо да се описва поведението на лицето, след като се е стигнало до написването на нарочно писмо от СГП до директора на СДВР, да бъде извършена тази полицейска регистрация. Поведението, за което първоинстанционният съд твърди, че е трябвало да бъде описано в атакуваното разпореждане се извежда от събраните писмени доказателства по делото. Това поведение се изведе и от становището на процесуалния представител на жалбоподателя, в което същият пледира за противоречие на Наредбата, определяща реда за извършване на полицейската регистрация с разпоредбите на Конституцията на РБ, което означава, че не са съгласни с извършването на полицейската регистрация", мотивира се още юрисконсултът на СДВР.

Действително не е ясно защо се е чакало един месец, за да се пристъпи към регистрирането на Цветанов и дали във всеки случай на забава прокуратурата изпраща напомнящи писма до СДВР. Делото е насрочено за 15 октомври.

Още по темата

Електронното правосъдие се отлага поне до 2020 г.

Предишна новина

Нотариусите недоволни от домогвания на адвокати, искат и мерки срещу кражба на фирми

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  2
  0

  Колко политици, "видни" бизнисмени и магистрати с повдигнани обвинения са с криминалистически регистрация?
  ЗАКОНА - ЗА ВСИЧКИ!

 2. 7
  --- | нерегистриран
  7
  0

  Боклук нещастен, когато репресираше всички инакомислещи в държавата, не твърдеше, че действията му противоречат на конституцията, сега е разбрал, че има и такъв акт. Това ми напомня на оня виц: "Га яди кюфтеета, ни рива"

 3. 6
  Лукчо | нерегистриран
  6
  -1

  Истината е, че полицейската регистрация е абсолютно ненужна в някой от случаите, ама точно най-големия тъпанар, дето има изключителна заслуга за прокараване на тази простотия да скача е някак двулично. В хипотезата на пацифизъм се замислям за ефтаназия, ей тъй хем да не се мъчи, хем да мъчи другите. Безкрайното дебелокожие на този индивид и оставянето му за заместник на Другия тъпанар да накарат привържениците им да се замислят това ли искат, какво ще оставят след себе си и какво очаква бъдещите поколения на България. Като чуя за Цецо и се хващам за кобура. Абе нямам такъв ама ми иде да си купя. Ей така се извършват деяния при крайна необходимост и неизбежна отбрана.

 4. 5
  Скорпи Скорпионов | нерегистриран
  3
  -1

  Тоя,тоя,те тоя ми активира през 2011г. и регистрира при ченгетата глоба деноминирана/ 050лв./оставена от ВКс по н.д.735/07г.2 н.о по което дело бях оправдан по чл.325 ал.1 НК/дребно хулиганство/ водено срещу мен ОСЕМ ГОДИНИ с т.н.нох.д. №570/91г./166/96г.рай.с Враца поръчани от мафията.А, язък,,щях да забравя :,заради тоя скалъпен процес осъдих по ЗОДВПГ т.н. съд Враца с гр.д. 2757/03г.ВКс,а съпругата ми осъди по ЗОДВПГ прокуратурата на РБ и ОслС Враца с гр.д. №493/00г.САС 1 гр.О.

 5. 4
  Вирехайнен | нерегистриран
  26
  -2

  Цветанов е върха на дебелоочието! Помнете го хора и не допускайте повече такива индивиди във властта!

 6. 3
  112 | нерегистриран
  16
  -2

  Крадецът вика "Дръжте крадеца!" :р

 7. 2
  ... | нерегистриран
  19
  -2

  Kwo da go komentirame, jalyk bokluk, tipi4en predstawitel na grupirowkata GERB

 8. 1
  А като министър може да нарушава и Конституцията, и Конвенцията за защита правата на човека, и Наказателно-процесуалния кодекс! | нерегистриран
  26
  -2

  На 8 юли Цветанов отказал да бъде регистриран с мотив, че Наредбата, подписана от него през 2011 г., противоречи на Конституцията, Конвенцията за защита правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.