Чешката прокуратура разследва престъпните мрежи между политици и бизнесмени

Чешката прокуратура разследва престъпните мрежи между политици и бизнесмени
Подалият оставка премиер на Чехия Петер Нечас. Снимка:ЕПА/БГНЕС

Полицейските акции, които миналия месец свалиха премиера на Чешката република, са били част от друго разследване на организираната престъпност, което може да разкрие мрежа от корупция, обхванала тази страна член на Европейския съюз.
Прокурорите не разкриват подробности от разследването си, но местните медии, цитирайки, според тях, изтекли документи на прокуратурата, твърдят, че то е насочено срещу личности, известни в страната като "кръстници" - посредници, които действат като свръзка между световете на политиката и бизнеса.
"Има хора, които използват всякакви подмолни мрежи, за да получат, каквото искат", казва Иржи Пехе, бивш съветник на някогашния чешки президент Вацлав Хавел. "Сега, най-после, те за пръв път са обект на разследване и това е истински пробив."

Чешките прокурори съобщиха, че провеждат разследване, съставено от три разклонения, които според тях са свързани - подозрения за корупция, предполагаема злоупотреба с власт от страна на държавни служители и един елемент, свързан с организираната престъпност. Миналия месец полицаи, някои от тях с качулки и автоматични оръжия, нахлуха в правителствени сгради, банки и частни домове. Те обвиниха осем души, един от които сътрудник на премиера Петер Нечас - някои от тях в корупция, други в злоупотреба с власт. Нечас подаде оставка, заявявайки, че макар и да не знаел за каквито и да било нарушения, аферата е привлякла прекалено голямо внимание.

В понеделник /8 юли - б.р./ прокурорите поискаха парламентът да отмени имунитета на Нечас, за да може той да бъде привлечен под отговорност заради предположения, че е предложил постове в държавни компании на трима членове на парламента. Бившият премиер, който спечели уважение за борбата си с корупцията, докато беше на власт, каза, че ще се бори срещу обвиненията. Никой от хората, привлечени под отговорност до момента, не е обвинен в нарушение, свързано с организирана престъпност. Но прокурорът Иво Ищван каза пред чешката телевизия, че трите клона на разследването се разработват като един случай, тъй като едни и същи хора или групи хора се появяват в повече от едно разклонение.
Чешките вестници, цитирайки, според тях, изтекли полицейски документи, твърдят, че при разследването на подозрението в организирана престъпност прокурорите са се натъкнали на доказателства, които са ги накарали да повдигнат останалите обвинения, които не са свързани с организирана престъпност.
Дори след като на осем души бяха повдигнати обвинения и това предизвика шок сред чешката политическа върхушка, прокурорите, ръководещи разследването и базирани далеч от столицата в провинциалния град Оломоуц, за да е сигурно, че ще са безпристрастни, казаха пред репортери, че все още работят по разследването и издирват други заподозрени.
"Разследваме организирана престъпна група", каза на брифинг след акциите Роберт Шлахта, началник на полицейския отдел за борба с организираната престъпност. Той допълни, че тази част от по-голямото разследване е все още в ход.
За пръв път в това разследване, следователите опитват да хвърлят мощна светлина върху задните стаички на чешкия обществен живот, откакто през 1989 г. страната с 10,5 милиона население отхвърли комунизма в т.нар. Нежна революция.
Едно задълбочено разследване ще допринесе за успокояването на чуждестранните инвеститори, които искат да влагат средства в нововъзникващите европейски пазари, тъй като те предлагат по-висока възвръщаемост от старите икономики, но често биват отблъсвани от културата на рушвета. Те освен това биха помогнали на чешкото общество да възстанови доверието си във върховенството на закона.
Полицията и прокурорите отказаха да дадат повече подробности за това кого разследват от съображения, че всяка допълнителна информация би могла да насочи кои са заподозрените.

Шлахта каза на същата пресконференция, че разследването търси предполагаеми "клиентелистки връзки" на организираните престъпници - един термин, който полицията използва, за да обозначи системите за покровителство.
Според официални доклади, юридически документи от други случаи и Вацлав Ласка, бивш полицай, който сега е активист срещу корупцията, системата работи по следния начин: "кръстниците" заговорничат с държавите служители, за да осигурят договори за обществени поръчки на избрани компании.
Договорите се дават при завишени цени. Печалбата се поделя между бизнесмените, посредниците и политиците. Наличностите се изпират вън от страната в данъчни убежища посредством фирми с неясна собственост, казва бившият следовател Ласка.
Чешкото контраразузнаване /Служба за информация и сигурност - BIS/ посочи в годишния си доклад за 2011 г., че този феномен подкопава доверието на гражданите в държавните институции и поради това "застрашава самите демократични основи на върховенството на закона".

По време на същата серия акции от миналия месец, които доведоха до ареста на премиерския сътрудник и на други хора, полицията обискира, наред с другите места, домовете и офисите на двама души: Роман Яноусек и Иво Ритиг. И двамата са бизнесмени. Адвокатите на двамата, които отричат техните клиенти да са били замесени в каквато и да е незаконна дейност, твърдят, че прокурорите ги разследват като част от същото широко разследване, в рамките на което бяха повдигнати обвинения срещу осем души. Двамата не бяха задържани от полицията и не им бяха повдигнати никакви обвинения. Прокурорите не уточниха в кой клон на тяхното разследване попада двойката и защо домовете им бяха обискирани. И двамата, чрез адвокатите си, отказаха да бъдат интервюирани от Ройтерс.
"Основанията за заповедта за обиск са, че те са заподозрени в престъпление, основно свързано с обществените поръчки на общината в Прага", казва Вит Сироки, адвокат на Яноусек.
"Аз вярвам (че моят клиент не е сторил нищо лошо), но полицията не мисли така и го подозира в сериозно престъпление. Те не откриха доказателствата, които смятаха, че ще намерят при домашния обиск. Според мен, събраните досега доказателства не са достатъчни да оправдаят започването на криминално разследване." Към момента не е известно Яноусек да е собственик или директор на компания, която да доставя стоки и услуги на общината. В едно несвързано със сегашното разследване дело той очаква процес за опит за убийство, след като миналата година неговата спортна кола "Порше Кайен" връхлетя върху жена на улица в Прага. Адвокатът му твърди, че Яноусек не е забелязал жената, която е ударил и отхвърля обвиненията.

Адвокатът на Рутиг Каролина Бабакова потвърди, че помещенията на нейния клиент са били претърсени и че той е един от заподозрените в по-мащабно разследване. Тя заяви, че той "категорично изключва" да се е занимавал с каквато и да било престъпна дейност. Понастоящем Ритиг пребивава в Монако, но Бабакова увери, че той е съгласен да сътрудничи на полицията. Бабакова твърди, че полицаите, работещи по голямото разследване, проучват договор, според който компанията на Ритиг е изработила етичен кодекс на държавна лесовъдна компания. Полицията е претърсила офисите на лесовъдната компания като част от акциите от миналия месец. Тя казва, че договорът за изготвянето на етичен кодекс е бил съобразен със закона. Говорител на лесовъдната компания отказа да коментира пред Ройтерс, след като заяви, че компанията сътрудничи на полицията. Ритиг също е страна по гражданско дело. Няма доказателство дали това фигурира в прокурорското разследване, но делото може да съдържа насоки за бизнес дейностите на Ритиг.
В гражданското дело Ритиг съди за клевета една неправителствена организация на име "Фондация Антикорупция" , след като организацията заяви, че Ритиг "вероятно" е спечелил големи суми под формата на хонорар за доставка на билети за обществения транспорт в Прага. Неправителствената организация не е успяла да установи категорично дали той е източвал средства. Ритиг, чрез адвокатите си, твърди, че не съществуват договори, които да го свързват с билетите за обществения транспорт, така че от внушението в изявленията на неправителствената организация излиза, че той изкарва пари по нечестен начин. Миналия месец съдът отхвърли иска на Ритиг за клевета. В решението си, основано на твърдението на неправителствената организация, че Ритиг "вероятно" е спечелил пари от билетите, съдията заяви, че има връзка между бизнесмена и общественият транспортен оператор.

"Съществуването на серия от индивидуални договори, които водят до Иво Ритиг, беше доказано", постанови съдията Томаш Новосад. В телефонно интервю за Ройтерс той повтори коментарите, които беше направил в съдебната зала. Адвокатът на Ритиг каза, че клиентът ѝ ще обжалва съдебното решение по иска за клевета, защото, според нея, връзката между нейния клиент и транспортния оператор не е била доказана. "Не беше доказана и това ще бъде демонстрирано по нататък в делото", заяви Бабакова. Обществената транспортна компания не отговори на въпросите, изпратени по електронна поща.

(По БТА)

Прокуратурата иска по 20 години затвор за подсъдимите за убийството на Стоян Балтов

Предишна новина

Пеевски и Иванов не могат да останат в парламента

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 2
    stigabe | нерегистриран
    0
    0

    Висшият съдебен съвет продължава да се дъни, скриха въпроси от кандидата за Апелативен прокурор на София Божидар Джамбазов - www.stigabe.com/господин-кандидат-за-апелативен-прокурор-вие-хомосексуалист-ли-сте

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.