Част от служителите на МВР се разделят с привилегиите си от днес


Промените за служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР), чиито отношения с ведомството след измененията в Закона за МВР от октомври 2016 г. преминаха към Закона за държавния служител, влизат в сила от днес.

По-рано - през 2015 г., бе направено разделението на служителите в системата на три групи. Държавни служители - полицаи и пожарникари; други държавни служителите; назначени в системата на трудово правоотношение. Вторите обаче запазиха досегашните си права като служители по Закона за МВР до днес. Сега те преминават по Закона за държавния служители.

При обсъждането на реформата ръководството на МВР обяви, че това ще засегне около 5 500 щатни длъжности, от които тогава бяха заети 4500. В началото на тази година на въпрос на "Дневник" от пресцентъра на ведомството заявиха, че става въпрос за около 3600 служители.

Сред другите промени в закона, които влизат в сила от днес, е и ограничението 24-часови смени на служители на МВР да са само по изключение. Освен това, считано от 1 февруари 2017 г., вътрешният министър трябва да утвърди класификатор и да издаде заповед за прилагането му. Той ще засяга тези служители, чиито отношения ще се уреждат по Закона за МВР, както и назначените на трудов договор.

От днес влиза в сила и разпоредбата, според която започналите и неприключили производства за търсене на дисциплинарна или имуществена отговорност на служители, чиито отношения са вече по Закона за държавния служител, се прекратяват.

Първоначално ръководството на МВР обяви голям брой промени, които иска да въведе в системата. Те бяха посрещнати с недоволство и протести. По-късно стана известно, че министерството се е отказало от ключови свои предложения.

Прокуратурата разследва фалшификации на референдума

Предишна новина

Томислав Дончев: Да си произведем, а не да купуваме машини за гласуване

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.