Българските евродепутати и чл.13 от Директивата за авторските права в единния цифров пазар

Българските евродепутати и чл.13 от Директивата за авторските права в единния цифров пазар

След броени часове европейските депутати ще гласуват спорната директива за авторското право, което е последната възможност пред влизането й в сила. "Правен свят" потърси част от българските евродепутати за тяхното становище във връзка със спорния член 13 (вече чл.17) от Директивата за авторски права в единния цифров пазар, за която предстои гласуване във вторник.
 
Директивата за авторските права, част от Стратегията за единен цифров пазар на Европейския съюз, съдържа редица спорни моменти още от първоначалното й предлагане. Добрите намерения, с които е създадена, бяха помрачени от методите за реализация, които се предвиждаха. Едни от най-дискутираните текстове в директивата са чл. 11, който създава ново, сродно (на авторското) право върху публикации в пресата и въобще новинарско съдържание в полза на издателите и по-точно – право, свързано с използването в цифрова среда. Другата "ябълка на раздора"  е чл. 13 (към настоящия момент вече чл.17), който предвижда въвеждане на задължително филтриране и цензуриране на съдържанието в интернет. 
 
През месец март, в пленарна зала Светослав Малинов ще подкрепи Предложението за директива на ЕК и Съвета относно авторското право в цифровия единен пазар в неговата цялост, тъй като е нужно обновяване на законодателството в тази сфера, с цел постигане на оптималния баланс между правата и свободите на потребителите от една страна и правата на творците от друга, обясниха от офиса на евродепутата. Все пак, Малинов ще гласува против член 13 от Директивата. "Чл. 13 е силно полемичен и с него се създават предпоставки за злоупотреба с право и автоматизирана цензура в интернет пространството", посочиха още от офиса на Светослав Малинов.
 
Друг от българските евродепутати - Момчил Неков също се e обявил против чл. 13 от Директивата. Неков подкрепи петицията Pledge2019, събрала вота на над пет милиона европейци. 
 
Още четирима от българските представители в ЕП са заявили готовност да гласуват против. Това са: Сергей Станишев, Илхан Кючук, Ангел Джамбазки и Николай Бареков. 
 
Други девет от европейските парламентаристи от България ще я подкрепят. Прави впечатление, че за чл. 13 са всички представители на ГЕРБ в ЕП. 
 
Двама от българските евродепутати не са изявили позиция, показва сайтът на глобалната инициатива "Да спасим Интернет".

 

Още по темата

Съдът в Люксембург се похлави с рекордна продуктивност

Предишна новина

КНСБ с остра реакция срещу правителствено становище по дело пред Съда на ЕС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.