Българският отбор спечели състезание по право на Европейския съюз


От ляво на дясно – Златина Гаджева, Мариела Богданова, Цветелина Байрактарова-треньор, Стилияна Иванова-треньор, Ана Петрова, Александър Лешев.

Българският отбор спечели финала на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз (ЕС) в Централна и Източна Европа - Central and Eastern Europe Moot Court Competition, съобщи сайтът defakto.bg. Според треньорите на екипа успехът е дошъл след много дни подготовка, в които са търсени най-интересните аргументи с позоваване на относимата европейска правна рамка, която е била обвързвана с фактите по конкретно зададен казус.

Стиляна Иванова, която е една от треньорите коментира пред изданието, че се е получил "оспорван мач", в който и двете страни са успели да представят своите аргументи. "Този път отборът на българските студенти, беше поставил акцент в по-доброто представяне на правните аргументи в устните дебати. Успехът е в отборната игра и в знанията, които студентите натрупват в хода на подготовката - това, което не се изучава в университета, а именно да аргументираш своята защита, както от страната на ищеца, така и от позицията на ответника, след което да представиш и устно мотивацията си по убедителен начин. Това става под "обстрела" на множество въпроси от страна на съдиите, които са много компетентни в своята област", обясни тя.

Стиляна Иванова е треньор на отбора на българските студенти за поредна година, като преди това е участвала в отбора.

Според другия треньор - Цветелина Байрактарова, която е практикуващ юрист, тези международни състезания на студентите им позволяват да се съпоставят с отбори от 11 държави и да видят, че аргументацията, която са обмисляли в продължение на три месеца, съвпада с това, което мислят съдиите. От това студентите са, първо, удовлетворени от работата си и, второ, придобиват увереността, че ще се справят и с писане на преюдициални запитвания до европейския съд (за тълкуване на някоя разпоредба от европейското право - бел. ред.), с писане на мнения на генерален адвокат и с проекти за решения на всеки съд.

Финалът бе в зала 272 на Софийския университет "Св. Климент Орхидски" (СУ). Решението кой да спечели бе на жури, съставено от най-изтъкнати имена в областта на правото на Европейския съюз, сред които съдии, генерални адвокати и рефендери от Съда в Люксембург, преподаватели от университета в Кеймбридж и в Софийския университет.

Тази година почетни гости и съдии на устните кръгове бяха Еленор Шарпстън, генерален адвокат за Великобритания в Съда на ЕС. Тя връчи и удостоверенията. В състава на оценителите се включиха Александър Корнезов - българския съдия в Съда на ЕС, Микал Бобек, генерален адвокат за Чехия в Съда на ЕС, проф. д-р Николай Натов от СУ, Александър Дорич, възпитаник на Софийския университет, в момента референдер към Съда на ЕС, както и други специалисти. Състезанието се организира съвместно от British Law Centre, Юридическия факултет на Софийския университет и Сдружението за международни състезания по право.

Еминем съди правителството на Нова Зеландия

Предишна новина

Румънският модел, но по български

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.