Български полицаи бият, малтретират и гонят бежанци

Български полицаи бият, малтретират и гонят бежанци

Грешките на Цветлин Йовчев


Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България. Това заяви преди дни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод доклада на "Хюман Райтс Уоч".

"Не бих се спрял да разглеждам в детайли посочените в доклада случаи, но има неща, които са фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият такива бежанци с приклади, след като нямат оръжие с приклади", допълни Йовчев. Обясни, че българските полицаи, които са на границата, нямат в оборудването си електрошокови палки. "Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават", каза още Йовчев.
Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците.
"Нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, т.е. няма как да малтретират с ботуши бежанците", каза министърът.
Според в. "Труд", обаче, Йовчев е трябвало или да опресни знанията си по английски език, или да си смени преводача, защото е разбрал грешно разказите на жертвите от доклада на "Хюман Райтс Уоч".

По отношение на ботушите, в доклада е използвана думата boots, която означава всякакъв вид обувки, които обхващат крака нагоре от глезена. В US армията наричат boots точно обувките, които съответстват на българските полицейски "кубинки".

Що се отнася до прикладите, то става дума за показанията на мигрант, който говори за butt of his gun - това може да е приклад на пушка, но ако оръжието е пистолет, става дума за дръжката на пистолета. Видът оръжие не е уточнен.

 

България започна изпълнението на "План за овладяване" с цел намаляване броя на лицата, търсещи убежище в страната. Това съобщава "Хюман Райтс Уоч" в 84-страничен доклад, който бе публикуван днес. Като част от изпълнението на плана са били незабавно отпращани сирийци, афганистанци и други, след незаконното им преминаване през границата с Турция.

В доклада са документирани десетки случаи на полицейско насилие над бежанци, както и действията на българската гранична полиция през последните месеци, която връщала незабавно в Турция хора, които явно са търсили убежище.

Организацията е провела интервюта със 177 души (140 от тях са се намирали у нас, а 37 са били отблъснати от нашите власти обратно в Турция). Тези хора са свидетелствали, че родната ни полиция е използвала ритници, юмруци, палки, кучета, дръжки на оръжие и електрошок, за да малтретира бежанците, които търсят убежище на наша територия.

"Отношението тук е много расистко. Плюеха върху нас и ни третираха като животни", разказал бежанец от центъра в Любимец.

Експертите на "Хюман Райтс Уоч" са записали десетки разкази на хора, които са били принудени с бой от служителите на МВР да се върнат на турска територия.

Освен ритници и юмруци полицаите използвали и помощни средства, за да малтретират бежанците, разказват пострадали, цитирани от доклада на неправителствената организация. Става дума за побои с дръжки на оръжия, палки, електрошокове. Някои дори са били хапани от полицейски кучета, насъсквани срещу тях.

"Абдула", търсещ убежище афганистанец, интервюиран в Турция през януари 2014 г., разказал, че българските гранични полицаи започнали да го бият веднага щом го заловили заедно с още няколко човека. Афганистанецът показал белезите си на анкетьорите на "Хюман Райтс Уоч".
"След като ме биха, полицаите ме заведоха при техния началник, който посочи към ботуша си, като че ли заради мен ботушът му беше мръсен", разказа той. "Затова той нареди на войника да ме бие. Първо той ме удари с юмрук в стомаха и след това с приклада на автомата си по гърба ми, така че аз паднах, след което той ме срита в гръдния кош, докато лежах. Една кост в долната част на гърба ми е счупена... Продължаваха да ме бият по главата и гърба. Първо един войник, после още един. Опитах се да избягам, но те ме хванаха и ме биха още повече. Биеха ме дори, докато ме влачеха към колата. Сложиха трима от нас на задната седалка на джипа. Дори не мислех за болката, всичко, за което се притеснявах, беше за жена ми и детето", с които се разделил с приближаването на полицията.

Абдула казал, че полицаите са ги возили около 30 до 45 минути, след това спрели, слезли от колата и тръгнали обратно към границата с Турция. "Докато вървяхме той продължаваше да ме бие с палката си. Вървяхме около 200 метра и бях бит през цялото време. Когато стигнахме границата, войникът ни показа посоката към Турция", разказал още Абдула.

Целта била бегълците да бъдат върнати в Турция на всяка цена. "Хюман Райтс Уоч" дори въведе специален термин за това - push back (англ. - отблъскване).
Някои от интервюираните твърдят още, че български служители са им взели пари в брой, мобилни телефони и други ценности.

Други споделят, че са били принуждавани да спят на земята в зимния студ. В лагера в Харманли например в началото приетите били настанени в помещения без прозорци, нямало душове, а тоалетните били запушени. Ето защо повечето мигранти палели огньове навън, за да се стоплят, и използвали химически тоалетни извън сградата.

"Отначало бяхме в палатки. Можеше да видим луната и звездите през дупките в нея. Има много боеве, а полицията не прави нищо", цитиран е в доклада 20-годишен сириец, който е бил преместен в помещение с още между 70 и 100 мъже, разказва в. "Труд".

Подобни са условията и в софийските лагери "Враждебна" и "Военна рампа". Понякога охранителите на входа и изхода на центровете се отнасяли жестоко с бежанците.

Сириец, който бил върнат обратно в България от друга евродържава на основание Дъблинския регламент (той предвижда мигрантът да остане в страната от ЕС, в която първо е влязъл), се е оплакал, че не е допуснат обратно в лагера във "Военна рампа". Охраната му казала, че трябва да си вземе жилище под наем. Когато той отказал да напусне, се намесило МВР. "Петима полицаи дърпаха косите ми, удариха ме с пръчка по рамото и ребрата", цитиран е бежанецът.

Печална е съдбата и на тези, които успеят да уредят статута си и излизат "на свобода", коментира докладът на "Хюман Райтс Уоч". След като мигрантът придобие хуманитарен статут, държавата спира да плаща символичната помощ от 65 лв. месечно, което обрича всеки "свободен" сириец в България на глад и мизерия.

Много хора споделят, че трябвало да си платят на "адвокат", който да им осигури адресна регистрация. "Платих 100 евро за фалшив адрес", каза 24-годишен камерунец, който всъщност живее в недовършена сграда до лагера в "Овча купел", която бежанците любовно наричат "Риц".

"Питаха ме защо съм дошъл в тая бедна страна", казва 24-годишен палестинец, интервюиран в лагера в Елхово. Вероятно и той самият вече се пита същото.

Случаите на насилие са регистрирани след ноември 2013 г., когато правителството приема План за овладяване на кризата, според който по границата са разположени допълнително 1500 полицейски служители от вътрешността на страната и е взето решение да се строи 33-километрова ограда по границата с Турция.

"България трябва да прекрати незабавните експулсирания на турската граница, да спре прекомерното използване на сила от страна на граничната охрана и да подобри отношението към задържаните и условията на задържане в полицейските участъци и центровете за задържане на мигранти", се казва в доклада на неправителствената организация.
"Затръшане на врата пред бежанците не е начинът за справяне с увеличения брой хора, търсещи закрила. Правилният начин за българските власти е просто да проучат исканията на търсещите убежище и да ги третират по един достоен начин", казва Бил Фрелик, програмен директор за правата на бежанците към "Хюман Райтс Уоч".

В близкото минало България не е била страна, приемаща значителен брой бежанци. През последното десетилетие средно на година България регистрира около 1000 лица, търсещи убежище. Това се променя през 2013 г., когато  над 11 000 души, повече от половината от които бягащи от смъртоносните репресии и война в Сирия, подават молби за убежище. Въпреки достатъчното ранни предупредителни знаци, България не е подготвена за това увеличение. В доклад на Министерството на вътрешните работи от 5 февруари 2014 г. се казва, че "до средата на 2013 г. България беше напълно неподготвена за прогнозирания поток от бежанци".

"Хюман Райтс Уоч" документира провала на България през 2013 г. да предостави на новопристигналите минимална хуманитарна помощ, включително адекватна храна и подслон в центровете за прием, където често липсва отопление, прозорци и адекватна канализация. Документирани са и лошите условия и бруталното отношение в центрове за задържане; неадекватности в процедурите за предоставяне на убежище, включително големи закъснения при регистриране на молбите за убежище; дефицити в третирането на непридружени деца-мигранти, включително неназначаване на законни настойници; липса на надеждни програми за подпомагане и интегриране на признатите бежанци.

С помощта на Европейския съюз хуманитарната ситуация в България се е подобрила през 2014 г., но това съвпада с осъществяването на политиката на отпращане, резкия спад в броя на новопристигащи хора, търсещи убежище, и намаляването с 27% на броя на бежанците в страната в сравнение с края на 2013 година. Европейската комисия започна процедура срещу България за нарушения, призовавайки я да отговори на твърденията, че е нарушила правилата на ЕС чрез незабавното връщане на сирийски бежанци.

Според Фрелик "условията за прием в България са се подобрили в сравнение с плачевните условия, на които ние станахме свидетели в края на 2013 г. Но тези подобрения са по-малко впечатляващи, когато се разглеждат в контекста на усилията на България да попречи на търсещите убежище да подават молби за статут на бежанци, които усилия са в противовес на задълженията на страната по отношение на правата на човека и законодателството, засягащо бежанците".
Министерският съвет на България анонсира новата си политика като "план за овладяване на кризата". Но миграционната "криза", пред която се изправи България през 2013 г., трябва също да се разглежда в контекст: През първите пет седмици на 2014 г. - в момент, когато 99 лица, търсещи убежище, са успели да преминат от Турция в България, повече от 20 000 сирийски бежанци са влезли в Турция, страната, в която България връща обратно търсещите убежище. Понастоящем в Турция се намират повече от 700 000 сирийци, според Върховния комисариат за бежанците към ООН.

Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците:

"Хюман райтс уоч" са лъжци и дебили.

Това заяви днес по повод на доклада председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев, цитиран от "Дневник".

"Хюман райтс уоч" е организация, която служи с измама. Аз вече им казах, че са лъжци и измамници. Те по нагъл, циничен, лъжлив начин заблуждават общественото мнение", каза Чирпанлиев по време на дискусия "Медиите и бежанците". Същевременно Чирпанлиев обяви, че не е чел доклада и че няма да го чете. Но представените му снимки не отговаряли на истината.

"Знаете ли кой са видяли те, не са граничните полицаи, видяли нашите войници пред президенството - с пушка, щик и ботуши. Това са дебили", заяви още Чирпанлиев.

Препоръки към властите у нас


Да се спре връщането на търсещи убежище на българо-турската граница.

Да се спрат боят, използването на електрошокове и други методи на мъчения на границата с Турция.

Да се разследват и обвинят служителите, които измъчват чужденци.

Да се гарантира, че всички задържани се третират по хуманен и уважителен начин.

Да се задържат деца като крайна мярка заради тяхното добро. Да не бъдат задържани децата заедно с възрастни, които нямат роднинска връзка с тях. Всяко дете без придружител да получи официален настойник, както предвижда българското законодателство.

Да бъде гарантирано, че служителите на миграционните служби и центрове, както и полицията на границата и хората от Държавната агенция за бежанците, могат да общуват с мигрантите на техния собствен език, като се използват компетентни преводачи.

Да се осигури напълно финансирането на Националната програма за интеграция на бежанците, за да се осигури адекватна интеграция на всички бежанци с официален статут, както и хората, които са получили хуманитарен статут.

 

Отстраняването на Пенгезов и Петков вероятно ще се обсъжда на 15 май

Предишна новина

Прокуратурата, МВР и ДАНС ще следят за манипулации на изборите

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 9
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 8
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 7
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 6
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 5
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 4
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 3
  ЧОНИ | нерегистриран
  1
  0

  СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ КЛЕВЕТИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ И РЕСПЕКТИВНО ЗА БЪЛГАРИЯ!! КАК НЕ РАЗБИРАТ ХУЛИТЕЛИТЕ ,ЧЕ БЕДНАТА НИ СТРАНА ПРИЕМА,НАСТАНЯВА И ХРАНИ БЕЖАНЦИТЕ НА ДОБРА ВОЛЯ, ВМЕСТО ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА СВОИТЕ БЕДНИ И БЕЗДОМНИ ГРАЖДАНИ,КОИТО НИКАК НЕ СА МАЛКО.Е,РАЗБИРА СЕ,ЧЕ ПРИЮТЕНИТЕ ЧУЖДЕНЦИ НЕ МОГАТ ДА ОЧАКВАТ ЛУКС, А НЯКОИ ЯВНО СА СВИКНАЛИ С НЕГО И ИЗИСКВАТ ДА ГО ИМАТ.НО ЗАЩО НЕ ПОГЛЕДНАТ КАК ЖИВЕЕ ОБИКНОВЕНИЯТ БЪЛГАРИН И ТОГАВА ДА ИЗИСКВАТ!ДА ОТИДАТ ПО СЕЛАТА И ДА ВИДЯТ ИМА ЛИ В ДОМОВЕТЕ НА ХОРАТА ТОВА,ЗА КОЕТО ТЕЗИ НЕКАНЕНИ ГОСТИ НАСТОЯВАТ...

 9. 2
  правозащитник | нерегистриран
  3
  0

  И Хюман райтс уоч са дебили и лъжци като

  сродинте си организации.

 10. 1
  един от ЕС | нерегистриран
  7
  -1

  Ето един удобен случай,Вие от "Хюман..." да направите възможното,част от тези бежанци да бъдат приети от вашата страна.Желаем в спешен порядък да осъществите тази дейност.Сигурни сме,че вашите полицаи ще бъдат добри...Във всички случаи, при създалата се у нас ситуация нашите полицаи са добри толкова,колкото е необходимо!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.