Българската прокуратура участва в неутрализирането на международна група за незаконни телевизионни програми

Българската прокуратура участва в неутрализирането на международна група за незаконни телевизионни програми
Снимки от помещенията, от които са се излъчвали незаконните канали, снимки:ПРБ

Специализираната прокуратура участва в неутрализирането на международна организирана престъпна група за незаконно разпространение на телевизионни програми чрез IP телевизия, киберпрестъпления и пране на пари, съобщиха от държавното обвинение.

Групата действала на територията на 11 европейски държави - Италия, Германия, Швеция, Малта, Литва, Гърция, Нидерландия, Франция, Румъния, Словения и България, като е генерирала значителни престъпни приходи.

През 2019 г. в Специализираната прокуратура е образувана преписка въз основа на изпратена от Националното бюро на България в Евроджъст Европейска заповед за разследване, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Неапол, Италия. Заповедта е във връзка с образувано от прокуратурата в Неапол наказателно производство срещу организирана престъпна група за аудиовизуално пиратство чрез излъчване на защитени с авторско право платени телевизионни програми, кинопродукции и програми в интернет. Предприети са действия по разследването от следователи към Отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура, и инспектори от ГДБОП.

На базата последващи Европейски заповеди за разследване на прокуратурата в Неапол, на 10 ноември 2020 г. на територията на 11-те европейски държави е извършена едновременна реализация.

Под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура на територията на България са осъществени претърсвания и изземвания в офис на търговско дружество със седалище в Петрич, управлявано от двама чужди граждани – разследвани като участници в престъпната група. Оттам, както и от офиси в София, Ямбол и Монтана, свързани с престъпната дейност, са иззети сървъри, декодери, рутери, лаптопи и друга техника, както и огромен обем документи. Запорирани са банкови сметки, управлявани от участниците в групата, както и движимо имущество.

С официалното съобщение на Евроджъст за акцията може да се запознаете ТУК.

За работата си по неутрализирането на международната престъпна група на територията на Република България Специализираната прокуратура получи висока оценка от Републиканската прокуратура при съда в Неапол и Евроджъст.

„Благодарение на Вашата организация, усилия и професионализъм е спомогнато за разкриването на организирана престъпна група за извършване на компютърни престъпления, незаконно разпространение на IPTV и изпиране на пари, действаща на територията на горепосочените държави и генерираща значителни престъпни приходи. Господин Филипо Спиеция – националенчлен на Италия и заместник-председател на Евроджъст посочи, че е впечатлен от усилията и подкрепата, която българските правоохранителни органи оказаха по случая“, пише в благодарственото писмо до българската прокуратура.

 

Още по темата

Виктор Орбан предлага забраняване на осиновяването на деца от еднополови двойки

Предишна новина

Нови мерки от 12 ноември: Възрастните ще пазаруват само между 8 и 10 ч.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.