Българка съди Столична община за отказ да признае брака ѝ с жена


Ще признае ли България брак между хомосексуални, сключен в чужбина? Скоро ще имаме отговор на този въпрос, след като българка започна дело срещу Столична община, отказала да признае еднополовия брак между нея и съпругата ѝ.

През 2016 г. Д. К. сключва брак с Лилия Бабулкова във Великобритания, където хомосексуалните имат това право. Скоро след това подава искане в Столична община, район "Люлин", като иска да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение - "женена". Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията. Д. К. решава, че ще обжалва това решение пред съда, а с него се заема адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация "Действие".

Клуб Z потърси адвокат Любенова, която ни обясни аргументите, които ще представи на изслушването на делото на 7 декември.

"Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", заяви тя.

Това означава, че ако община във Великобритания има право да сключва брак между двама души, той е законен. А в КМЧП ясно е написано, че "(3) Българските граждани в чужбина могат да сключат брак пред компетентен орган на чуждата държава, ако това е допустимо по нейното право." Хомосексуалните бракове са допустими по британското право.

Според адвокат Любенова, ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки.

"Ако този брак бъде признат от съда, той трябва да даде всички права, идващи от сключването на брак спрямо нашето законодателство", заяви тя.

Това ще отвори вратите и за други такива случаи.

Попитахме я и дали има намерение да атакува решението на Столичната община по линия на дискриминацията по сексуална ориентация, която е забранена както от българския закон, така и от европейските закони за правата на човека. Тя уточни, че това би било отделно дело, което ще зависи от решението на съда. 

Главният прокурор ще се яви пред Комисията по правни въпроси

Предишна новина

Американският върховен съд разреши прилагането на забраната на Тръмп за влизане в страната


Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  автомобилен състезател | нерегистриран
  2
  0

  Чудя се защо в статията молителката е само с инициали, а "жена" й /или може би "мъжа" й/ е с имената си "Лилия Бабулкова"?!

 2. 2
  автомонтьор | нерегистриран
  7
  -1

  Съда в Страсбург няма как да принуди една държава да си промени законите. Той може да налага единствено плащане на обезщетения от държавата. Всичко е резултат на страх да не се изложим пред чужденците и на чуждопоклонничество.

 3. 1
  шлосер | нерегистриран
  11
  -1

  Няма казус. Имаме свърхимеративни норми на МЧП. Казано, за по ясно-няма как такъв брак да блъде признат в България.  Вероятно се цели после казусът да стигне до Страсбург-там такива спорове са им направо любими... Може и да принудят държавата да промени законите си-вече се е случвало.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.