Българинът плаща 30 евро данък "правосъдие"


Правосъдието в България е натоварено с огромен брой дела, които отмята по стахановски. Системата обаче се справя с натоварването не с инвестиране в нови технологии и обучение на съдиите, а като хвърля срещу делата огромна жива сила от съдии.

Тези изводи могат да се направят от доклада на Европейската комисия "Информационно табло на правосъдието" и от статистиката на Висшия съдебен съвет (ВСС) за свършеното от системата през 2013 г.

Данните на ВСС показват, че втора година продължава тенденцията делата у нас да намаляват. След пика през 2011 г., когато удариха рекорда от 762 886, през 2013 г. броят им е паднал до 704 246. Потокът от спорове и решения за човешки съдби обаче остава огромен за държава с население от малко над 7 млн. души. Простото съпоставяне на числата показва, че един от всеки 10 българи е водил дело през 2013 г.

С тези над 704 000 дела трябва да се справят 2214 съдии. Броят им съвсем не е малък. Данните на Брюксел ни поставят на четвърто място в ЕС по брой на съдиите, тъй като у нас на всеки 100 000 души се падат 31 магистрати в черни тоги.

Всеки от тях обаче има много различен принос в работата на съдебната власт. Според статистиката, ако в Софийския районен съд магистратът е решавал по 102 дела на месец, то колегата му в Ардино е решавал 12. Това драстично разминаване за пореден път поставя проблема с различната натовареност на съдиите, за който те чакат решение от години.

Статистиката на ВСС до голяма степен опровергава тезата, че съдебният процес у нас е бавен. Според данните 69% от делата у нас през миналата година са приключили за по-малко от 3 месеца. Това означава, че има съдии, които буквално като стахановци са отмятали папките, което пък поставя проблема с качеството на правосъдието. За него обичайно се съди от броя на обжалваните решения. Те са 98 196, което е около 17 на сто от актовете на съда или казано по друг начин - един от всеки шест души е останал недоволен и е обжалвал. Дали това е много или малко в докладите не се коментира.

И да са решавали по 102 или по 12 дела на месец, съдиите от едно ниво на системата получават сходни заплати и делят един бюджет. За първи път Европейската комисия е изчислила колко дава всеки българин за правосъдието и данните ни поставят на последно място в ЕС. Сумата е 29,46 евро и е изчислена като бюджетът на системата е разделен на глава от населението.

Сравнението с другите държави в ЕС за този своеобразен данък "правосъдие" е смазващо, дори да не се вземат предвид най-богатите като Холандия, Дания и Люксембург, в които всеки гражданин дава от 250 до 420 евро за съдебната власт. В Словения сумата е 123 евро, а в закъсалите Ирландия и Испания съответно 511 евро и 89 евро. Най-близко по финансиране на правосъдието до нас се нареждат Румънците с 33,74 евро, което пак е с 4 евро повече от българския бюджет.

"Системата е изчерпала ресурсите си", твърди шефът на бюджетната комисия на ВСС Михаил Кожарев. По думите му всяка година субсидията от бюджета стои непроменена или намалява, и държавата залага поскъпващата издръжка на съда да се компенсира от собствените му приходи. Според Кожарев обаче съдебната власт няма накъде повече да увеличи приходите си от такси. И макар да не заяви в прав текст, че тарифата за делата трябва да бъде увеличена, даде да се разбере, че според ВСС е назрял моментът това да се случи.

Още миналата година кадровиците на съдебната власт поискаха таксите да бъдат увеличени, но предложението им е замразено. Колко ще струва воденето на дело решава Министерският съвет. Правосъдната министърка Зинаида Златанова вече ясно показа, че не е настроена да настоява за ръст на каквито и да е било такси, като само преди ден настоя адвокатите да преразгледат собствената си тарифа за хонорарите, която скочи тази седмица.

Подслушването разрешено 8310 пъти

Само едно от всеки шест подслушвания е послужило за доказателство пред съда през 2013 г. Този извод може да се направи от данните на Висшия съдебен съвет.
Според тях за година съдиите са дали 8310 разрешения за слухтене и следене на граждани. "Шпионската" дейност на МВР обаче е довела до събиране на реални доказателства в 1405 случая.

Колко души са били следени от службите не може да се каже, тъй като често зад едно разрешение стоят много телефонни номера на различни хора. Друг път за един човек се дават по няколко одобрения.

Повече от половината разрешения за подслушване са дадени от Софийския градски съд - 4304. Следва Пловдив с 646 одобрения за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Слухтенето в двата най-големи града е 10 пъти повече от това, което службите са използвали в борбата си срещу организираната престъпност. Според статистиката специализираният съд, който одобрява използването на СРС срещу мафията, е дал 550 разрешения.

От две години тенденцията е за намаляване на подслушването. Най-голямо слухтене е имало през 2011 г., когато са дадени 13 734 разрешения за използване на СРС. Броят им намаля с над 1500 през 2012 г., а миналата година е паднал на 8310.

323 дни се точи дело за фалит на първа инстанция

Едно дело за фалит в България продължава средно 323 дни на първа инстанция. Това са установили от Европейската комисия.

По думите на експертите това показва, че правосъдието в България не може да се справи в разумен срок с увеличилите се заради кризата дела за несъстоятелност.
Съдебната власт у нас не дава сравнителна статистика за това как се е движил през годините броят на процесите за фалит. Данните за 2013 г. показват тревожен факт - фирмите, които станат свръхзадлъжнели или спрат да плащат дълговете си, са в такова лошо състояние, че дори не си струва да се провежда дело за фалита им. Според статистиката миналата година съдът е открил производства за несъстоятелност на 333 компании. Над три пъти повече - 1029, обаче са дружествата, за които делото за фалит е прекратено, защото нямат имущество, с което да се покрият разноските за процеса, камо ли да се плати на кредиторите.

През миналата година съдът е обявил юридическата смърт на 169 фирми, като е прогласил, че са в несъстоятелност.

Ето как откраднаха 10 млн. лв. от убития Манджуков

Предишна новина

САС с втори опит да даде ход на делото срещу Виолета Николова

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.