България заплашена със съд заради мръсни почви и вода


Страната ни е заплашена със съд заради мръсна вода. Еврокомисията даде на България срок от два месеца да се справи с опасното количество на нитрати във водата.

Последното проучване показа, че в Пазарджик, Димитровград и Видин водата от чешмата съдържа над максимално допустимото количество нитрати. Резултатите на други 12 града пък се доближават до това максимално допустимо количество.

Данни на Агенцията по храните пък показват, че употребата на химически торове нараства с всяка следваща година. Именно те, чрез валежите и поливането на реколтата, стигат до водните басейни и респективно - до чешмите ни.

Заради мръсната вода вече трета година срещу страната ни тече наказателна процедура. От земеделското министерство увериха, че мерките за решаване на проблема вече са готови.

"Те са в момента в Европейската комисия. Обсъждат се и, ако има някакви бележки, ние ще реагираме и ще ги отстраним", каза заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Сред мерките е лишаването от субсидии за фермерите, прекалили с торенето. Според последните проучвания обаче дори земеделците да спрат с препаратите още днес, повишените концентрации на нитрати ще останат в реките ни с десетилетия.

Глобиха селянин с 1000 лева, подал на пияна глава на 112 фалшив сигнал за наръган мъж

Предишна новина

Кола убила 13-годишния Тони пред очите на братчето му

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.