България получи достоен премиер в лицето един великолепен юрист

България получи достоен премиер в лицето един великолепен юрист

В юридическите среди е общоизвестно, че проф. Огнян Герджиков е интелигентен, умен, превъзходен юрист, изключително млад по дух, изпълнен с много енергия, с брилянтно чувство за хумор, уравновесен. Рядко се случва съчетанието на всички тези качества в един политик. Може би защото проф. Герджиков не е професионален политик. На практика никоя политическа сила не го е оценявала отрицателно. Тези му качества винаги са привличали вниманието върху него за възлови политически постове.

Дори т.нар. му "сваляне" от поста председател на Народното събрание беше резултат от неосъществено искане на група от НДСВ за правителствени постове. А мотивите за свалянето му бяха абсурдни – защото, видите ли, министри от тогавашния кабинет "Сакскобургготски" не се явяваха на парламентарен контрол и за това отговорност трябвало да понесе председателя на НС. За депутатите нямаше значение, че за правителството отговаря премиерът. Веднага след като бяха удовлетворени исканията на фракцията в НДСВ, на проф. Герджиков беше предложено да го преизберат на поста му, но той отказа. Отказа се и от депутатското си място. "Когато човек каже "А", трябва да каже и "Б", заяви тогава проф. Герджиков и напусна парламента. Постъпка, която и до ден днешен се оценява по достойнство. А и за един човек, който има успешна реализация извън политиката, съвсем спокойно може и без нея. Като свободолюбив човек и за разлика от повечето политици в това положение, охраната му като председател на Народното събрание винаги му е тежала.

Многобройните специализации в престижни западни университети, лекциите в такива висши учебни заведения, перфектното и професионално владеене на чужди езици, многобройните статии и монографии, отличната преподавателска работа, безспорното уважение от студенти и колеги, работата в областта на законотворчеството като автор на основни законопроекти - например Търговския закон – го характеризират като великолепен юрист. Дълги години проф. Герджиков ръководеше катедрата по гражданскоправни науки към ЮФ на СУ. Има издадена книжка с приказки, пял е и в хор.

Да, вярно е, че едно служебно правителство има за основна задача да организира изборите. Но то осъществява и всички задачи на което и да е друго правителство. Президентът е избран по демократичен начин от целия български народ. И поради това служебното правителство има не по-малкото морално право да работи с пълен капацитет.

Президентът Радев направи един мъдър ход с посочването на проф. Герджиков за служебен премиер. Подборът на министрите показва липса на политически пристрастия. От имената, които до момента се спрягат, служебният кабинет се очертава шарен политически профил. Още преди 2 седмици "Правен свят" съобщи, че министър на вътрешните работи се очертава да бъде Пламен Узунов – бивш шеф на МВР в Пловдив. От него ще зависи много да се пресече купуването на гласове на изборите. За съжаление на Народното събрание не му достигна време да приеме поправки в НК, които предвиждат ефективни наказания за дребните риби при купуването на гласове, освен ако не си издадат възложителите. Законопроектът бе одобрен само от антикорупционната комисия в парламента. От същата комисия беше одобрено и премахването на "провокацията към подкуп" като престъпление, предвидено в НК. Това щеше да даде възможност агенти под прикритие да борят корупцията. Не се обяви навреме поръчка за 12 000 машини за гласуване, както се предвижда в Изборния кодекс. Явно някои хора не желаят да има машинно гласуване, защото там не могат да се фалшифицират изборните протоколи.

Въпреки че повечето от министрите са ясни, дълго време се спрягаха няколко имена за министри на правосъдието. Дано в крайна сметка там имаме един компетентен министър.

Какво би могло да направи правителството за 2 месеца:

 • Да провежда честни обществени поръчки, където не се поставят обтекаеми технически изисквания и малка роля на цената, при които да не се отстраняват всички неудобни кандидати. И няма консултанти от авторитетни световни фирми за по-големите поръчки.
 • Да посочи авторитетен, можещ и лоялен към България човек за български еврокомисар.
 • Да стимулира и убеди държавната администрация да работи и при служебното правителство.
 • Да гледа преди всичко интересите на България в междудържавните отношения така, както правят цивилизованите държави, които бранят интересите на своите граждани. Лоялността към организациите, в които членува България и спазването на правилата им не са пречка за по-осезаема и компетентна защита на интересите ни.

Историята показва, че служебните правителства са успешни. Те нямат време да се олеят, каза днес пред Нова ТВ математикът Михаил Константинов. Какви важни стъпки са предприемали и какво може да свърши новият служебен кабинет вижте във видеото:

 

Евродокладът: Брюксел ни дава шанс да се отървем от мониторинга до края на годината

Предишна новина

Следователка става служебен министър на правосъдието

Следваща новина

Коментари

28 Коментара

 1. 28
  Гражданин на РБ | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #27 от "Друг колега | нерегистриран":


  Принципният човек отстоява принципите си, не е достатъчно само да ги заявиш.Въпреки уважението си към него/преподавал ми е "Гражд.право на НРБ" в ЮФ на СУ - не се смейте , така се казваше преди 27 години този изпит/по времето на престоя си в НДСВ е имало случаи , когато трябваше да вземе отношение по принципен въпрос , а си замълча.Повече подробности няма да кажа ,но имаше такъв случай и той го знае.

  Въпрос към проф.Герджиков и негови справедливи колеги юристи по гражданско право.Има ли Справедливост в РБ?1.Защото според мен няма истинско правосъдие/правораздаване/ от много съдебни инстанции в държавата ни,убедих се отдавна.Лично съм пострадал от съдии/по ГПК/.Пишат си решения както си искат-крият факти от ВЛ,от св.показания,преиначават ги и т.н.,а ВКС не допуска жалбата за разглеждане по гр.дело за Трудова злополука и накрая да не ти присъдят и лев обещетение,но признават трудовата злополука,съгласно издадените и необжалвани първоначални документи от лекари,работодател и НОИ.`3.Справедливо ли е да си НЕвинен,но обвинен и подсъдим над 10 г.от Прокуратурата и СГС,да ти разрушат здравето завинаги,да си загубиш държавната служба,да си негоден за семейството си и за себе си вече,семейството ти да страда заедно с тебе през тези години,накрая СГС-НК те признае за НЕвиновен,а колегите им от СГС-ГК,САС-ГК ти определят 15 хил.лв обещетение по ЗОДОВ,а ВКС да не допусне жалбата ти за разглеждане.В някои съдилища,някои съдии си работят по двойни стандарти,а техните началници от върховните съдилища,не уеднаквяват работата им,решенията им.Защо ни е тогава чл.6 в Конституцията на РБ?Нима не се раждаме с равни права,нима не сме равни пред законите....? Раздават народните пари според човека,според тяхното хрумване и Народа търпи това безобразие?Четете: https://vesti.bg/bulgaria/sad/halvadzhiian-osydi-siderov-triabva-da-plati-17-000-lv-6065401

 2. 27
  Друг колега | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #26 от "КОЛЕГА | нерегистриран":
  РАБОТИХ С ПРОФЕСОР ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ. ФАКТ Е, ЧЕ АКО Е СЪГЛАСЕН С НЕЩО, ГО ПРАВИ. ОБАЧЕ, НЕ Е ЛИ УБЕДЕН В НЕЩО, В ПРОТИВОРЕЧИЕ ЛИ Е С ПРИНЦИП ИЛИ КАУЗА, ОТКАЗВА, КОЛКОТО И ДА СИ ПРИЯТЕЛ, КОЛЕГА, РОДНИНА.

  И ТОВА МУ ПРАВИ ЧЕСТ. ДОСТОЕН Е!  Принципният човек отстоява принципите си, не е достатъчно само да ги заявиш.Въпреки уважението си към него/преподавал ми е "Гражд.право на НРБ" в ЮФ на СУ - не се смейте , така се казваше преди 27 години този изпит/по времето на престоя си в НДСВ е имало случаи , когато трябваше да вземе отношение по принципен въпрос , а си замълча.Повече подробности няма да кажа ,но имаше такъв случай и той го знае.

 3. 26
  КОЛЕГА | нерегистриран
  2
  -4

  РАБОТИХ С ПРОФЕСОР ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ. ФАКТ Е, ЧЕ АКО Е СЪГЛАСЕН С НЕЩО, ГО ПРАВИ. ОБАЧЕ, НЕ Е ЛИ УБЕДЕН В НЕЩО, В ПРОТИВОРЕЧИЕ ЛИ Е С ПРИНЦИП ИЛИ КАУЗА, ОТКАЗВА, КОЛКОТО И ДА СИ ПРИЯТЕЛ, КОЛЕГА, РОДНИНА.

  И ТОВА МУ ПРАВИ ЧЕСТ. ДОСТОЕН Е!

 4. 25
  | нерегистриран
  6
  -1

  Трийте, трийте - това не променя нещата. И аз си взех търговското по учебниците му, свежарка е, но в качеството си на "царедворец" разочарова. Пък и синята кръв се оказа номенклатурно червена - не пропускат да се трудоустрояват. Актуална справка - Маргарита Попова.

 5. 24
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 23
  6 | нерегистриран
  4
  -2

  Човека може и да е стойностен но ПЕНСИОНЕР. Дано другият премиер няма 100 години опит и стойност.30 години се мъчат и нищо. И така ще бъде със стойностните.

 7. 22
  Фен на съдебната система на РБ | нерегистриран
  2
  -3

  Проф. Герджиков е бил национален състезател и шампион на РБ по тенис на маса. Поет, писател, музикант! Има опит и в банковото дело...

 8. 21
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 20
  RR | нерегистриран
  8
  -1

  Много венцеславения, много нещо! Ха, дано са заслужени и дано се оправдаят, макар, че за мен този човек е като ветропоказател.

  И все пак има и безспорни качества - признавам. По-важният въпрос е: Защо не издигаме именно такива хора да ни управляват и в рамките на редовните процедури за демократичен живот и накрая все сме излъгани?

 10. 19
  До нерегистрирания 17-ти | нерегистриран
  3
  -5

  Не разбирам какви коментари очаквате да се дадат за един толкова стойностен и принципен човек?

 11. 18
  | нерегистриран
  4
  -6

  Много интелигентен и образован човек, жалко, че е само временно на тази позиция. България има нужда от повече политици като проф. Герджиков.

 12. 17
  | нерегистриран
  10
  -3

  От 2-ри до 16-ти пост един човек ли ги е писал?! Много бие на очи, постарайте се повече...

 13. 16
  | нерегистриран
  4
  -5

  Проф. Герджиков е наистина достоен човек и добър професионалист. Дано с качествата си успее да допринесе за доброто на България!

 14. 15
  Гриша | нерегистриран
  4
  -5

  За мен това е един достоен човек! Дано само да не се превърне в поредното разочарование!

 15. 14
  | нерегистриран
  6
  -5

  Такъв достоен човек ще се справи блестящо на поста!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.