България не признава резултатите от референдума в Крим

България не признава резултатите от референдума в Крим
Снимка: БГНЕС

България не признава резултатите от референдума в Крим, с който украинската автономна република се обяви за присъединяване към Русия. Това е становището, което днес бе прието с широк консенсус от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. Становището не бе подкрепено единствено от партия "Атака", която обяви, че документът е вреден за страната ни.

"България действа като член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, като отчита националния си интерес. България работи за това ЕС да има единна позиция по отношение на кризата в Украйна. България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16-и март референдум в Крим е в нарушение на международното право и Република България не признава резултатите от него", се казва в становището на страната ни. 

Членовете на КСНС призовават всички страни, които имат участие в настоящата криза, да преустановят всякакви провокации и да се въздържат от нарушение на международното право. "Изпращане на мисия на ОССЕ в Украйна е важна стъпка за гарантиране на мирното разрешаване на конфликта и защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна от страна на международната общност. България подкрепя подписването на политическата част на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, както и подписването на икономическата част след провеждането на свободни и демократични избори за президент", се изтъква в становището.

КСНС настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани в това число и на лицата, принадлежащи към различните етно-религиозни общности, сред които е близо 300-хилядната българска общност. Кризата в руско-украинските отношения за пореден път поставя на изпитание икономическата и енергийна сигурност на страната, затова КСНС счита, че диверсификацията на доставките на газ, ускоряване на изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни, изработването на газовите находища в черноморския шелф във възможно най-кратки срокове са безапелативен, национален приоритет.

КСНС отправи и няколко препоръки с оглед на развитието в обстановката в Украйна: Съветът за сигурност към МС и Националният щаб за мониторинг на обстановката в Украйна да следят и анализират процесите, които генерират рискове за сигурността на страната и своевременно да предприемат необходимите мерки за противодействие;  изпълнителната власт да предприеме действия за недопускане на нарушаването на енергийните доставки, ускори работата по изграждането на интерконекторните връзки и осигури необходимия резерв, което да позволи на страната да преодолее евентуална енергийна криза; българските институции да поддържат активен диалог с българските общности в Украйна и да им оказват необходимото съдействие; като подкрепя досегашните усилия на правителството, КСНС препоръчва на МС при последващите дискусии в рамките на ЕС да аргументира българската позиция, отчитайки всички рискове за България, включително и икономическите, свързани с развитието на кризата.

На излизане от КСНС при президента, премиерът Пламен Орешарски заяви, че е уверен, че няма да се стигне до широкомащабни санкции. "Ще участваме във формиране на европейската позиция, както и досега сме го правил. Ще формираме европейската позиция, чрез участието ни в дебатите на европейско равнище", добави Орешарски.

Премиерът отбеляза, че отблизо се следи ситуация с българското население в Украйна, за да може да се реагира своевременно при евентуални рискове. "Ние поддържаме контакт с тях, следим настроенията, евентуално рисковете, свързани с тях, които на този етап не виждаме, но това е и смисълът да следим настроенията сред тях, за да можем да реагираме адекватно", поясни министър-председателят.  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че позицията на България е такава, каквато е позицията на партньорите ни в Европейския съюз и НАТО. "Ние сме против половинчати санкции. Тези санкции са в ущърб на България. Когато са половинчати ще действат много дълго време. Затова, по-добре да няма санкции, правителството да изпълни взетите решения от самото правителство, участвайки в Европейския съвет и на съответните съвети, и да се опитаме да бъдем посредници за решаването по-бързо на тази криза. И затова се съгласих да подкрепим и резолюциите, които президентът даде", каза Борисов. 

 

Налице е тенденция за сплашване с особена жестокост на структури в съдебната система

Предишна новина

Темата за нелегалната имиграция поставя въпрос за поне 3 належащи промени в НК

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 14
  Ха-ха | нерегистриран
  1
  0

  посерковци, посерковци, ама как жулят водката, а?

 2. 13
  Ха | нерегистриран
  1
  -1

  Тези от снимката,всичките са послушни посерковци,които между краката си определено не носят МЪЖКИ полов орган!

 3. 12
  до 10 | нерегистриран
  2
  -1

  10, ти си бълагарин с руско самосъзнание .Виж каквое писал Захари Стоянов по въпроса: “С безобразните си военни действия през 1804, 1807, 1828 и 1854 тя опожари страната, погуби населението и в крайна сметка я остави на произвола на поробителите. Трябва да се отбележи, че тези войни не се вдъхновяваха никога от интересите на България, чието име не бе дори произнасяно. Не е ли Русия тази, която разруши градове като Свищов, Русчук, Силистра, Сливен, Стара Загора, Разград, Варна и т.н.”
  Още малко от Захари Стоянов "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! "

 4. 11
  българино, не си никакъв българин, а чист еничарин-коминтерновец! | нерегистриран
  2
  -3

  Кога Русия е дала "милиони" жертви и е "напоила" българските земи с кръвта си? Милиони жертви е дал Българският народ и Българският народ е напоил Българската земя с кръвта си - Русия в сговор с Османската империя и със Запада само са грабили Българската земя и са смукали кръвта на Българския народ! И продължават да го правят под възсторжените овации на предатели като теб!

 5. 10
  Българина | нерегистриран
  5
  -3

  Това решение на КСНС,не е решение на българският Народ,който остава признателен на Русия и руският Народ,напоил българските земи с кръвта си и даде милиони жертви за да ни освободи от турско и фашистко робство.Никоя друга държава не се осмели да го направи,не съжали прадедите ни,българският Народ от турският/османският/гнет и несправедливо отношение към него и го остави в робство 500 години,само руснаците го направиха-освободиха ни,а нашата политическа класа как им се отблагодарява?Трябва да сме поне неутрални към руските политически международни отношения с Украйна и др.държави,с оглед членството ни в ЕС.Мисля,че това решение ще се отчете за голяма грешка,след време.Трябва да укрепваме приятелството,братството,политическите и търговските си отношения с Русия и руският Народ,а не да ги разваляме.Мир и разбирателство в Родината ни,мир и приятелство с всички държави-това е решението за РБ,за Народа ни.

 6. 9
  Смешно е | нерегистриран
  4
  -4

  Путин ще си го премести от единия в другия крачол.
  С тоя Евро-гейски съюз ще стигнем до под крушата.
  А за мистър Бийн-инициатора, коментарите са излипни...

 7. 8
  Коментатор | нерегистриран
  3
  -4

  По тая логика не трябваше да признават нашето Съединение...

 8. 6
  Руи | нерегистриран
  7
  -5

  Тия пък имат най-голямата територия на земното кълбо и ламтят за чуждото

 9. 5
  W | нерегистриран
  6
  -4

  А, Сибир не щеш ли...?!

 10. 4
  Варяг | нерегистриран
  2
  -5

  Иискаам в Русииияяя...

 11. 3
  юстиниян | нерегистриран
  6
  -3

  малее е , е ся путин се е разтреперил в кремъл

 12. 2
  лат. foederātiō — обединение, союз | нерегистриран
  5
  -1

  А България признава ли поне Руската Федерация, защото много държави имат (или твърдят, че имат) федерална структура?

 13. 1
  Хм.. | нерегистриран
  10
  -4

  Никой не се интересува от нашето мнение,но Русия си прави изводи.С такъв тип политика ни приеха и в ЕС,та сега "цъвтим"!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.