БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд


Двете управляващи партии БСП и ДПС внасят тази седмица жалбата си до Конституционния съд (КС) срещу президента Росен Плевнелиев. Това съобщиха за "Труд" източници от двете централи.

Още в петък от формацията на Лютви Местан заявиха, че имат нагласа да подкрепят левицата. Причината е указът на държавния глава, с който назначи членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и даде едно място на ГЕРБ за сметка на ДПС. Според БСП и ДПС документът е в разрез с Изборния кодекс в частта му за състава на комисията.

Депутати разказаха, че първоначалният текст на жалбата, написан от социалистите, е редактиран. От БСП искали да попитат КС дали указът е законосъобразен - т.е. дали с него се нарушава Изборният кодекс. Според основния закон обаче указите на държавния глава се проверяват само за конституционосъобразност. Затова от ДПС предложили в мотивите на жалбата нарушението на закона да бъде обвързано с текстове от конституцията. Юристи обясниха, че това може да стане с позоваване на клетвата, която полага президентът при встъпване в длъжност. В нея държавният глава се заклева да спазва конституцията и законите на страната. Друг аргумент бил, че ако указ нарушава закон, то е налице несъответствие с принципите на правовата държава.

Утре правната комисия в парламента пък ще разгледа промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Идеята е местата в ЦИК за парламентарните партии да се увеличат с едно и така ДПС да бъдат компенсирани. Очаква се от движението да подкрепят текстовете. БСП засега са против ремонт на кодекса.

Ваньо Танов с нови версии за случая "Мишо Бирата"

Предишна новина

Финансовото министерство не дава на Вигенин приходите от имоти зад граница

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.