Броят на обвиняемите по делото "Пенгезов" трябва да е двуцифрено число

Броят на обвиняемите по делото "Пенгезов" трябва да е двуцифрено число
Прокурор Стоил Тойчев по време на пресконференцията от 7 юни 2013 г., на която прокуратурата оповести резултатите от преброяването на бюлетините в Костинброд. Снимка БГНЕС

Броят на обвиняемите по т.нар. дело "Пенгезов" трябва да е двуцифрено число. Това смята наблюдаващият прокурор Стоил Тойчев, който днес в специално интервю за БНТ заяви, че следващата седмица за повдигане на обвинение е призована и шефката на кабинета на премиера Орешарски Мария Дивизиева. Според прокурор Тойчев заобикалянето на правилата на ОПАК по това дело е станало със знанието и санкциите на управляващия орган на програмата у нас, а към онзи момент това е била Дивизиева.

Стоил Тойчев бе категоричен, че към момента върху него не е имало никакъв натиск да бърза с приключването на разследването.

В края на април председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и шефът на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков бяха обвинени в длъжностно присвояване на пари от проект по програма ОПАК в рамките на едно разследване, продължило четири години - от 2010 г. Пенгезов даде да се разбере, че според него не случайно е привлечен като обвиняем в момент, когато мандатът му като председател на САС изтича и предстои избор на нов председател. Пенгезов има право на втори мандат.

Категорично сега не е имало натиск да се бърза и делото да се приключва в този момент. Делото съм го изпратил по компетентност на 2 април, просто защото тогава съм прключил разследването,  последните процесуално-следствени действия са извършени в средата на март. Готов съм ИВСС да провери как е вършено разследването, каза Стоил Тойчев. Същевременно обаче той твърди, че по време на разследването е имало намеци да приключи делото, без да са събрани всички доказателства по него.

На въпрос защо е избрал да работи сам по делото, прокурор Тойчев заяви, че по този начин би "осигурил и гарантирал обективно  разследване". 

"Силно казано е, че не съм вярвал на колегите, било от разследващите полицаи, било от следователите, но вие сами знаете каква беше обстановката през 2010 г. и отношенията между г-н Цветанов и -н Пенгезов. Опасявах се, че би могло да има въздействия, било в едната или другата насока", каза Тойчев. След което уточни, че лично върху него не е имало пряко въздействие, за което той изрично благодари на ръководителя на специализираното звено Божидар Джамбазов, който му е осигурил необходимото спокойствие да работи по това дело така, както счита за правилно и законосъобразно.

"Имаше един период, в който имаше така, намеци, да го кажем, делото да се приключи преди да са събрани доказателствата в пълния обем", каза Тойчев. На въпрос откъде са идвали намеците, той отговори неопределено - от страна на прокуратурата и съдебната система като цяло, но потвърди, че намеците са били заради фигурата на Пенгезов.

Давам си сметка кой е г-н Пенгезов в йерархията и какъв фактор е той в съдебната система, но не мисля, че дори такива фактори с неговата значимост и тежест, би следвало да са недосегаеми, каза Тойчев. Самият той е имал една среща с Веселин Пенгезов – по време на неговия разпит по делото. Пенгезов не се опитвал да влияе върху разследването, отговори Тойчев на въпрос на интервюиращия.

Няма доказателства, че с парите са се облагодетелствали ръководителите на проекта – Пенгезов и Петков, каза още Тойчев.

Той е категоричен също така за ролята на Мария Дивизиева, която в онзи период е била ръководител на управляващия орган и зам.-министър на Министерството на държавната администрация. Няма как подобен проект, пък и какъвто и да е бил друг проект по ОПАК, да бъде подменен без нейно знание и без нейна санкция", каза Тойчев.

Още по темата

Затворник избяга от общежитие от открит тип в Бургас

Предишна новина

Обединяването на КЗК и КЗП може да е смислено, ако е направено добре

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  до 8 номер | нерегистриран
  0
  -3

  Вие сте амбриаж!!!

 2. 13
  Темида | нерегистриран
  4
  -2

  А къде е Ася Суджука?!

 3. 12
  | нерегистриран
  10
  -8

  До коментар [#11] от "":  Тойчев, стига си се хвалил сам.

 4. 11
  | нерегистриран
  6
  -10

  До коментар [#10] от "Точно така е!":  Очевидно не си гледал на досъдебна фаза нито едно подобно дело, иначе нямаше да се изказваш неподготвен. Повечето подобни дела наистина се разследват много бързо...като се прекратяват. Чак ми е интересно как това дело е оцеляло - очевидно доказателствата са били железни още от самото начало, а и прокурорът е устискал.

 5. 10
  Точно така е! | нерегистриран
  11
  -3

  До коментар [#7] от "Абе да не повярваш!":  Някой като почне да ме убеждава в нещо си веднага започвам по рефлекс да мисля в обратната посока. Може и да не съм прав, но рефлекс.  Действително, къде е бил от 2010 г. насам, след като едно подобно разследване съвсем спокойно може да приключи за половин година?  На този въобще не му е чиста работата, както и на обвиняемите, но така е в кочината, хубаво ще е по Коледата народа да се весели, пие и яде свинско три дни, като в народните приказки. А свинско, дал Господ в съдебната система.

 6. 9
  no name | нерегистриран
  11
  -6

  "Няма как Дивизева да не е знаела...". Ако на тоя това са му доказателствата, парата пак ще отиде в свирката. А дали пък прокуратурата не се цели в правителството, тъй като Дивизиева е началник на кабинета на министър- председателя, а пък фактическия й съпруг е министър в същото правителство?

 7. 8
  За новите лицемерни изяви на корумпираното правосъдие | нерегистриран
  13
  -3

  Ако наистина тръгне истинско дело срещу корумпираните български магистрати, то подсъдимите няма да се "двуцифрено число, а поне трицифрено! До тогова обаче основният проблем е, че корумпираната прокуратура ще повдигне обвинение срещу селективно подбрана нищожно малка част от корумпираните магистрат, които ще бъдат съдени от корумпирата съдебна система? Единственият сигурен резултат от тази явно идиотска комбинация е, че отново за не знам си кой хирляден или десетохиляден път ще се харчат маса народни пари! А дори и да бъдат осъдени какво оттова? Корумпираната съдебна система ще разтръби своята "победа над злото", за да оправдае ежегодното безрезултатно харчене на народни милиони и неоснователно получаваните супер тлъсти магистратски заплати и множество бонуси; корумпирания "легион" магистрати /"името ни е легион"/ ще оредее с някакта си нижочна частица, корумпираната система ще продължи да бълва ежедневно перверзните си съдебни актове и да трупа несметни богатства, а местата на двама корумпирани веднага ще се заемат от техни колеги!? Да сте чували тибетската притча, че мухите накацали по гнойните рани на прокажения не трябва да се пъдят, защото те са се уяли и смучат по-бавно и по-спокойно, но ако ги изгониш, на тяхно място веднага ще дойдат още по-гладни, по-свирепи и по-алчни...... мухи де, не корумпирани магистрати.... А двамата нарочени за продажници магистрати......, а не се безпокойте те я бъдат осъдени, я не... А и да ги осъдуг то ще е символично, ще ги освободят от постовете, ще станат адвокати /там по утвърдена традиция пиремат цялата отпаднала поради пенсионирани ели издънки утайка на съдебната система и ще си живеят доволно в собствените си хотели построени с подкупи и ще се возят на подарените им от оправданите мафиоти лимузини и яхти... Та с една дума, "кучетата си лаят, кервана си върви....." или " кой ял, ял...., кой такован, такован..."

 8. 7
  Абе да не повярваш! | нерегистриран
  16
  -6

  Натиск да се бърза е нямало, но де дрема 4 години? Абе, а намеци имало ли е? Като му гледам мъжествената физиономия и току да повярвам, че ще скочи на Цацаров. Просто да не повярваш на съвпаденията. Че на някои прасета трябва да им дойде коледата - трябва, но защо други прасета трябва да решават кога!!!

 9. 6
  112 | нерегистриран
  9
  -6

  Точно при Стоил трудно ще минеш с обещания. Може да пробваш със заплахи, ама гледай да са с огнестрелно оръжие, иначе пак трудна работа.

 10. 5
  i | нерегистриран
  15
  -6

  ха, поредната поръчка и излагация на прокуратурата. Този прокурор се изложи с бюлетините в Костинброд, сега с новата поръчка не знам какъв ще е резултатът. Ще видим! Но много жалко, това потвърждава наличието на поръчкови прокурори, иначе не зная как ще се обясни тоя случаен принцип, как точно пък прокурор Тоайчев се случи отново по това важно дело.

 11. 4
  | нерегистриран
  8
  -4

  До коментар [#1] от ":)":

  ...която са му поръчали. Какво ли му е обещано?

 12. 3
  до долния | нерегистриран
  6
  -8

  ти да не би да си от контингента от "двуцифрения" списък ,че го приемаш лично?

 13. 2
  ...... | нерегистриран
  10
  -9

  Като магарето на нивата. Обилните изяви на този магистрат- милиционер говорят само за едно - гузна съвест.

 14. 1
  :) | нерегистриран
  19
  -7

  Ето един човек, който си е свършил работата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.