Брюксел ни съди заради ветрогенераторите в Калиакра, с години не е правено нищо


България е нарушила две европейски директиви, като е позволила изграждането на ветропаркoве в защитената зона за птиците "Калиакра" и изграждането на голф игрище и туристически обекти в защитена зона "Белите скали". Това потвърждава генералният адвокат на Европейския съд в официално становище от 3 септември 2015 г. по делото "Калиакра" и предлага страната ни да бъде осъдена.
Решението на съда се очаква до края на годината. Става дума за нарушение на Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, информира Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което внесе жалба по случая в ЕК през 2008 г. Причина за жалбата бе реалната заплаха от разрушаване на уникални местообитания и рискът за силно застрашени видове птици заради одобрени мащабни ветроенергийни проекти, както и огромен брой (468) инвестиционни проекти, свързани основно с жилищно и курортно строителство, както и с изграждането на голф игрища.
От БДЗП припомнят, че през 2012 г. ЕК изпрати на България последно предупреждение, че ако законодателството не бъде спазено, страната ни ще бъде изправена пред Съда в Люксембург. Това накара страната ни да предприеме няколко стъпки, като прие мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа, както и няколко законодателни промени, позволяващи решенията за одобрени, но нереализирани в период от 5 години проекти да губят правното си действие. Въпреки това основните препоръки на комисията не бяха спазени. Затова ЕК предаде случая "Калиакра" на Европейския съд през есента на 2013 г., твърдят от БДЗП.
Тогава страната ни предприе спешни действия за обявяване на цялата територия на ОВМ "Калиакра" като защитена зона за птици от мрежата Натура 2000. В района са изградени само част от предвидените ветрогенератори заради приети промени в закона, поясни екоминистър Ивелина Василева, което според нея стеснява обхвата на претенциите на Брюксел.

Джамбазки дава на прокуратурата шефа на СЕМ заради турска програма на БНР

Предишна новина

Не може да бориш корупцията с корумпирани хора

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.