Брюксел ни натиска да приемем мигранти от Италия


Европейската комисия призова днес България да започне да приема мигранти с право на международна закрила от Италия съгласно решенията на държавите-членки отпреди почти две години за преместване (релокация) на общо 160 000 такива мигранти от Гърция и Италия.

България, която има квота за прием на общо 1 302 души от двете цитирани държави, досега е приела 29 души от Гърция и нито един от Италия. Властите изтъкват, че са готови да приемат повече, но няма желаещи да дойдат у нас.

Той поименно порица Унгария, Полша и Австрия, за това че досега не са приели нито един мигрант по двете двегодишни схеми за релокация, които Съветът на министрите на ЕС утвърди с квалифицирано мнозинство през юли и септември 2015 година.

Досега по тях са преместени 18 400 от общо 160 000 души, каза Аврамопулос и припомни, че за неизпълнение на решение на Съвета, което е правно задължително, европейското законодателство предвижда санкции.

Унгария и Словакия оспорват законността на схемите в Съда на ЕС в Люксембург, който още не се е произнесъл. Комисията докладва ежемесечно за изпълнението им.

Днес тя отчете, че за разлика от схемите за преместване, ЕС вече е изпълнил две трети от план за презаселване на негова територия на бежанци от лагери в трети страни като например Турция, Ливан и Йордания. От 22 504 презаселвания 16 163 вече са факт в 21 държави от ЕС.

Берлускони ще плаща на последната си бивша жена по 2 млн. месечно

Предишна новина

Аланис Морисет осъди мениджъра си за кражба на 5 млн. долара

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.