Брюксел да осъди държавата вместо теб *

Брюксел да осъди държавата вместо теб *

Пет години след членството на България в Европейския съюз (ЕС) терминът наказателна процедура вече не е напълно непознат у нас. Процедурата, която превръща държавата в своеобразен подсъдим и делото срещу нея се води не от кой да е, а от Европейската комисия (ЕК), обаче се приемаше по-скоро като екзотика. До нея прибягваха предимно неправителствени организации или техни активисти, които познават добре европейското законодателство.

По правило не от всяка основателна жалба става наказателна процедура. От ЕК трябва да се уверят, че нарушаването на правото на ЕС е сериозно или системно, за да предприемат строги мерки срещу държавата, която отказва да го преустанови. Доскоро повечето жалби оставаха без последствия, защото се приемаше, че са по частни случаи, които могат да бъдат решени на национално ниво. Това обезверяваше гражданите и бизнеса, които ставаха жертви на погазването на европейските правила у нас.

През последните месеци обаче Брюксел показа, че пробивът не е мисия невъзможна. Жалби на две фирми доведоха до наказателни процедури срещу България и това принуди държавата да вземе бързи мерки.

Бърза реакция за ДДС

Особено показателен бе случаят с отказите на данъчните да възстановяват ДДС на фирми заради проблеми при доставчиците им. Жалбата до Европейската комисия подаде фирмата търговец на зърно "Куарт" ООД, на която данъчните отказали да възстановят ДДС за над 113 хил. лв. по 13 фактури. Мотивите им за това са, че сделките на фирмата с различни доставчици реално не са извършени. Данъчните твърдят, че те не са сключени заради различни нередовности при доставчиците, например, че нямат складова база или договори с достатъчно работници. Фирма "Куарт" е само една от многото, на които е отказано възстановяване на данъчен кредит на подобни основания. За да го направят, за данъчните са достатъчни всякакви нарушения по веригата, които може дори да са извършени от доставчик на твоя доставчик. Според европейското законодателство обаче връщането на ДДС може да бъде отказано само ако се докаже недобросъвестност на получателя на доставката. Или най-общо казано, ако фирмата участва в данъчна измама.

Само ден след като ЕК обяви, че започва наказателна процедура заради отказите за връщане на ДДС, без фирмата да е била недобросъвестна, данъчните обявиха, че обръщат практиката си. Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Бойко Атанасов издаде указания как да се действа и да се отказва възстановяване на данъка, само когато е установена ДДС измама.

Според адвокат Михаил Екимджиев, чиято кантора подаде сигнала до Брюксел от името на "Куарт", макар че указа на служителите си да се съобразят с евронормите, становището на шефа на приходната агенция показва, че у нас още няма разбиране на същността им. "Фактът, че документът на НАП е озаглавен "относно ограничаване на правото на приспадане на данъчен кредит в хипотезите на липса на доставка", доказва това. Защото при "Куарт" не става дума за липса на доставка, а за твърдени от данъчните нередности при доставчиците", твърди юристът.

Казусът с приватизацията

Казус на старозагорска фирма пък стана повод за втората наказателна процедура срещу България. А започването доведе до спешни промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), които вече са приети на първо четене от парламента.

Историята се е случвала на не малко раздържавени предприятия, чиито нови частни собственици не са изпълнили задълженията си по договора за приватизация.
През 1998 г. 19 на сто от старозагорската фирма, която не иска името да се споменава и ще я наречем "Пластмаса" АД , са продадени на дружеството "Купувач на пластмаса". Купувачът обаче не изпълнява задълженията си по приватизационния договор и държавата го осъжда. За да си получи парите, тя запорира всички имоти на "Пластмаса". Така за задължения на съвсем друга фирма - "Купувач на пластмаса", с тежести е натоварена добросъвестна компания.

Тази практика и до момента е напълно законна. Тя е регламентирана в § 8 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗПСК. Проблемът, който възмущава и Европейската комисия, е в това, че когато се "замразяват" имоти на приватизираното дружество, се нарушават правата и на останалите му собственици, които нямат нищо общо с недобросъвестния "Купувач на пластмаса". Подобна мярка нямаше да е толкова сериозен проблем, ако "Купувач на пластмаса" беше едноличен собственик на "Пластмаса".

Бившата държавна фирма разбира, че имотите са блокирани, когато през 2007 г. решава да поднови ипотеката си за банков кредит. Възмутени, че страдат за чужд дълг, от "Пластмаса" обжалват запорите. Печелят делото в Старозагорския окръжен съд, който приема, че е нарушено правото на собственост на "Пластмаса".

След това обаче Апелативният съд в Пловдив заема обратното становище и потвърждава възбраните. Остава Върховният касационен съд, но той отказва да се занимава с делото и така единствената възможност на "Пластмаса" да се защити е Брюксел.

От Европейската комисия излязоха със становище, че законът за приватизация нарушава правата на инвеститорите и свободното движение на капитали в съюза. И изплашени, че ще трябва да плащат солени глоби, от правителството внесоха в парламента проект за отмяна на § 8.

Адвокат Екимджиев, който е работил и по сигнала за ЗПСК, твърди, че за да обърне внимание на даден проблем, пред ЕК трябва да се натрупа критична маса от сигнали.

Повече жалби, по-добре

"От 2 години сезираме комисията за проблемите с връщането на ДДС и като че ли отначало оттам разчитаха, че българските власти - данъчни и съдебни, сами ще се справят и ще започнат да спазват европейските правила. За закона за приватизацията пробивът също бе направен, защото бяха подадени няколко поредни сигнала. И едва когато от Брюксел се убедиха, че в България бизнесът и гражданите не получават защита от държавата, предприеха директна интервенция", обясни юристът. По думите му част от магистратите в България отказват да прилагат правото на ЕС, въпреки че са задължени да го правят. "Това е самобитно аборигенско разбиране за суверенитет, което прикрива нежеланието на някои съдии да проумеят и прилагат принципите на европейското право", твърди Екимджиев.

Струва си да припомним, че с помощта на ЕК граждански организации успяха да спрат корупционните замени на атрактивни държавни имоти в морските и планинските курорти с пустеещи частни ниви и гори в забравени от бога краища на страната. За този своеобразен тарикатлък в разрез с европейските правила държавата най-вероятно ще бъде осъдена да плаща огромни суми, ако не развали заменките. ЕК ще решава и проблема с достъпа на частните търговци на газ до националната газоразпределителна мрежа на държавния монопол "Булгартрансгаз". Същото се отнася и до забавената цифровизация на ефирния телевизионен сигнал и конкуренцията при раздаването на шестте мултиплекса.

Адвокат Екимджиев обясни, че Еврокомисията няма строги изисквания към формата на сигнала, който може да изпрати всеки гражданин или фирма от държава от ЕС. Човек трябва свободно да изложи оплакванията си и да посочи кои европейски норми са били погазени. Опитът показва, че няма да получите мълниеносна помощ, но си струва да пишете, защото колкото повече сигнали за един проблем получи Брюксел, толкова по-голям е шансът да принуди държавата да го реши. А е доказано, че тя се стряска от солените глоби от десетки или стотици хиляди евро на ден, които може да наложи Съдът на ЕС в Люксембург. Решенията на комисията и на евросъда по конкретни казуси пък могат да се послужат като основание да бъде отменено вече влязло в сила решение на българските магистрати, което противоречи на правото на ЕС. Те ви отварят и врата да търсите обезщетение от държавата.

*Препечатваме статията от днешния брой на в. "Труд"

Шведското правителство и полицейските началници днес изразиха възмущението си след разкритието на медии за наличието на полицейски регистър на над 4000 роми, предаде АФП. Правосъдният министър Беатрис Аск заяви, че е шокирана: "Забранено е да се използва

Предишна новина

Бившият зам.-външен министър Феим Чаушев поиска условна присъда

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Защо Брюксел унищожава България? - 2 | нерегистриран
  2
  0


  Автор: ИЗБИРАТЕЛ - 2
  Уважаеми дами и господа членове на Европейската комисия, Това ли е демократичен избирателен процес по европейски критерии? И ако към този механизъм за подменяне волята на избирателите, прибавим и другите противозаконни механизми за фалшифициране на избори като купуване на гласове, подправяне на протоколи, гласуване под строй и пр., то можете ли, уважаеми дами и господа от Европейската комисия, да обясните кога и как българският народ, когото всички зависими от руски пари български медии ругаят, че е прост, загубен, некадърен и пр., та "си избира все такива калпави управници", ще успее наистина сам да си избере управниците, че и да им търси отговорност, когато не съблюдават народните интереси? Много ми е интересно, уважаеми дами и господа от Европейската комисия, какво ще е вашето заключение за "демократичните и конституционни" български "избори", като имате предвид, че при последното преброяване на населението, се оказахме заедно с бебетата толкова, колкото бяха всички гласуващи избиратели на изборите - т.е. партийните босове, които са подставени лица на руската агентура в България, разполагат и с близо милион избиратели-фантоми, които фигурират само в избирателните списъци и не само могат да послужат, но и обикновено служат за манипулиране на изборните резултати. А този антидемократичен и противоконституционен избирателен механизъм действа не само при парламентарните, но и при президентските избори, и при общинските избори за кметове и общински съветници. Много важен момент е, че този противоконституционен и антидемократичен механизъм действа и при изборите за български депутати в ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, поради което и в Европейския парламент се намират български депутати, за които няма подаден нито един реален глас на реален гласоподавател, но точно тези незаконни евродепутати представляват Троянския кон на Русия в Европа, както незаконните депутати в Българския парламент са Троянския кон на Русия в управлението на България. При това тези НЕЛЕГИТИМНИ ЕВРОДЕПУТАТИ се издържат със СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРО всяка година от БЮДЖЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ - т.е. С ПАРИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ-ДАНЪКОПЛАТЦИ, които едва ли ще бъдат съгласни ТЕХНИТЕ ПАРИ ДА БЪДАТ НАГЛО ОКРАДЕНИ, когато разберат за проблема! Уважаеми дами и господа от Европейската комисия, на българските граждани, които са вече и европейски граждани, ще им е много интересно да чуят вашата позиция като позиция на Европейския съюз по този важен и за демокрацията в Европа, а не само в България, въпрос. Още повече, че освен проправителствените - т.е. проруските медии, но и такива "рупори на свободното слово" като господин Сугарев, господин Инджев, господин Стефанов, госпожа Ваксберг, господин Папакочев, госпожа Дърева и много други набедени за говорители на народа видни журналисти, а също и правозащитници като адвокат Груйкин, адвокат Доковска и пр., гръмогласно мълчат по този трагичен за народа, комичен за демокрацията и ОПУСТОШИТЕЛЕН ЗА БЮДЖЕТА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА въпрос! Да не говорим и за редица посланици като този на САЩ - станалия нарицателен с мненията си по всички въпроси господин Джеймс Уорлик, посланика на Франция, посланика на Германия и на редица други "велики сили", които по този важен за демокрацията в Европа и България въпрос гръмогласно мълчат, но иначе са много загрижени и много словоохотливи за свободата и правата на народа и на гражданите, за правилното действие на демокрацията и най-вече за Европейското развитие на България! В края на краищата кажете на българския народ дали международните договорености ще се спазват или ще продължите безотговорно и мълчаливо - т.е. съучастнически да наблюдавате как българският народ се мъчи и изчезва под издевателствата на руската агентура! При това само и единствено защото този малък и измъчен народ не иска да се окървавява с революции, бунтове и въстания! Българският народ иска Европейска Законност! Ще получи ли отговор? Или ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ФИНАНСИРАТ РУСКИТЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРАВИЛА В ЕВРОПА?!


  Автор: до избирател

  избирателю, ГЕРБ нямат 97 законно избрани депутати в новия Парламент! Защото на изборите гласуваха само 50% от избирателите, а ГЕРБ с фалшификациите събра 30% от тези 50% гласували избиратели. Това означава, че за ГЕРБ са гласували реално само 15% от избирателите - т.е. на този процент гласували за ГЕРБ избиратели съответстват само 36 депутатски места! За останалите 61 депутатски места на ГЕРБ няма подаден нито един глас на нито един избирател! Как може в Парламента да се намърдат по списък на Борисов 61 депутата, за които няма подаден нито един глас на нито един избирател? А в същото време стотици хиляди избиратели с реално подадени гласове остават без свой представител в Парламента? Това ли пише в Конституцията? ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА! И мястото на измамниците от ГЕРБ е в затвора! А Костов е виновен, че тези 3% от всичките избиратели, които са гласували за ДСБ, нямат представител в Парламента! За разлика от Борисов, който само с 15% от гласовете на всичките избиратели, освен "законно" избраните 36 депутата, има в повече още цели 61 депутата, за които няма гласувал нито един избирател! И Кунева също е виновна, че десетките хиляди избиратели, които гласуваха за нея, нямат свой представител в Парламента! И НФСБ с валери симеонов, касабов и велизар енчев са виновни по тази причина!И останалите юди като тях - СДС, НДСВ,ВМРО,ГОРД,ЛИДЕР и прочие мошеници, които излъгаха избирателите да гласуват за тях, но оставиха същите тези избиратели без представител в Парламента! И Костов, и Кунева, и останалите политически юди обаче - даже и Светльо Витков Хиподилски, за това свое предателство към избирателите си ще получават стотици милиони левове партийна субсидия от залъка на същите тези измамени от тях избиратели, защото са ... измамили повече от 1% от избирателите ! По-нагла измама от тази може ли да има? По-нагъл грабеж от този може ли да има? Това ли пише в Конституцията? Това ли е Демокрацията, която ни наложиха? В КОНСТИТУЦИЯТА ПИШЕ, ЧЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СЕ ИЗБИРАТ ЧРЕЗ ГЛАСУВАНЕ - ЗА ДА БЪДЕ ИЗБРАН НЯКОЙ ЗА ДЕПУТАТ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ЗА НЕГО ТРЯБВА ДА СА ГЛАСУВАЛИ БЪЛГАРСКИ ИЗБИРАТЕЛИ! В Конституцията не пише, че някой може да стане народен представител без за него да са гласували български избиратели, както правят българските политици като Борисов и Цветанов! - ЗАЩО ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТА НЯМА ПОДАДЕН НИТО ЕДИН ГЛАС НА НИТО ЕДИН ГЛАСОПОДАВАТЕЛ, А СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ИЗБИРАТЕЛИ, КОИТО СА ГЛАСУВАЛИ НЯМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ПАРЛАМЕНТА - това трябва да ни обясняват непрекъснато всички медии, журналисти, социолози, политолози и политици, а магистратите трябва да защитят Конституцията и народа от измамниците и бандитите! ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИСКАТ ОБЯСНЕНИЕ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ С РЕАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В ПАРЛАМЕНТА! Не искаме политици и медии да продължават да манипулират И ДА ГРАБЯТ българския народ!

 2. 6
  Защо Брюксел унищожава България? | нерегистриран
  2
  0

  Автор: избирател-1
  Уважаеми дами и господа членове на Европейската комисия, изборите в България са механизма, по който банда руски комунисти държат властта и изглеждат законни с всички беззакония, които правят и в същото време съвсем законно поставят извън закона всеки, който дръзне да застане на пътя им и поради това страната ни е напълно опустошена, а българите не виждат никаква перспектива пред страната си и масово я напускат! Защо това е така? Съгласно Конституцията народните представители в страната ни се избират пряко от народа. Това означава, че народен представител, за когото няма подадени гласове на избиратели не е избран съгласно Конституцията и няма право да взема участие в законодателния процес. Какво става на практика? Гласуват 50% от избирателите, но вместо в парламента да получават заплати и да създават закони 120 депутата съответно на подадените 50% гласове от общия брой на избирателите, в Парламента се появяват буквално от нищото още 120 броя депутати, за които няма подаден нито един глас от нито един избирател. Но освен, че са противоконституционно в Парламента, тези 120 депутати, за които няма подаден нито един реален глас на реален избирател, получават съвсем реални тлъсти заплати, съвсем реални тлъсти добавки към заплатите си за сътрудници, за експерти, за офиси, за срещи с избиратели, представителни, командировки в чужбина и страната, за участие в комисии и какво ли още не. Това означава, че 50 % от бюджета на Народното събрание се харчи за персони и от персони, които са абсолютно противоконституционно в Парламента. За колко стотици милиони и дори милиарди евро паричен и финансов ресурс, присвоявани противозаконно всяка година от гърба на добросъвестните граждани на страната става въпрос, може да видите като погледнете бюджета на Парламента. Към тези пряко ограбени от държавния бюджет огромни финансови средства можем да прибавим и финансирането на партиите - т.е. на партийните босове от държавния бюджет съобразно представителите им в парламента, включително финансиране и за посочените противоконституционно намиращи се в Парламента депутати. И тъй като тези персони са напълно наясно, че са в Парламента не защото някой избирател е гласувал за тях, а защото съответния партиен бос ги е сложил в списъка за депутати, те въобще не се интересуват от действителните проблеми на хората в страната, нито пък от интересите на държавата, а се занимават само и единствено със собствените си лични интереси, освен когато партийния бос не им нареди как да гласуват по определен важен за руската агентура въпрос. И тогава те пак не се интересуват от това дали гласувания въпрос ще решава важни проблеми на хората и обществото, а само изпълняват нареждането на партийния си бос. И се получава така, че тези противоконституционни депутати формират мнозинство по важни за българското общество въпроси и ги решават против обществения интерес на българското общество и против неговата европейска перспектива. При това, забележете, в Парламента попадат 120 депутати, за които не е гласувал нито един избирател, а извън Парламента остават кандидати, за които са гласували стотици хиляди избиратели. Като например НДСВ, Гергьов ден, ВМРО,СДС, ДСБ, НФСБ, независими депутати и пр. Казвам това без да съм фен нито на ВМРО, нито на Гергьов ден, нито на НДСВ. Но не разбирам защо в Парламента има персони, за които не е гласувал никой, а извън Парламента остават кандидати, за които има подадени стотици хиляди реални гласове на реални гласоподаватели. Това ли е демократичен избирателен процес по европейски критерии?


 3. 5
  Potarpevshiq | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#1] от "до шефовете на ЕС":

  След като е констатирано, че съществува корупция в правосъдната система въпросът ми е:Какво се прави срещу извършителите на престъпни деяния от страна на съдебната система?И защо българските граждани трябва да прибягват до съда в Страсбург и да съдят държавата, а не се повдигат обвинения и да се образуват дела срещу истинските извършители на престъпните посегателства срещу техните права?И защо не се взимат мерки срещу извършителите, но биват прикривани от колегите им юристи и биват потулвани случаите на престъпления описани в Наказателния ни Кодекс?Допустимо ли е съдии да извършват престъпления и да остават не наказани за деянията си като съучастници,укриватели,подбудители и най-накрая като извършители на престъпления срещу съдбите на същите тия български граждани?

 4. 4
  B.R. | нерегистриран
  0
  0

  "Дано не сте колега юрист"...(rofl)

 5. 3
  B.R. | нерегистриран
  0
  0

  Коментиращите първо да четат. Аз не виждам Желева да е писала за Страсбург, а за Брюксел и то като метафора на европейски съд. Ама некой буквоядец, протекъл по кой знае кви причини пред Софийския, се е превъзбудил по темата...

 6. 2
  до предния | нерегистриран
  1
  0

  Наистина ли не разбрахте, че става дума за Европейския съд в Люксембург не за Съда по правата на човека в Страсбург, който от повече от две години не се занимава с данъчни проблеми дори в рамките на нарушени човешки права по ЕКПЧОС .Дано не сте колега юрист, че вече много от нас, дори съдии в апелативни съдилища не правят разлика между двете институции и компетентността им.И това не е само при симеоновците и треторазредните факултети ...Правото също се упражнява за съжаление от необразовани , които стават и съдии, и прокурори, за съжаление и адвокати.

 7. 1
  до шефовете на ЕС | нерегистриран
  1
  -1

  В условията на корумпирано, злономерено и на ниско професионално ниво българско правосъдие, съдът в Страсбург се явява основен гарант, както за опазване законните права на българските граждани, така и за излизане на яве на недъзите на българското правосъдие. Изключително негативно и недопустимо обаче е жалбите да се разглеждат от един съдия, а не от съдебен състав, който еднолично да се поризнася по тяхната допустимост и едновремонно с това не само да не се съобщават мотивите за отказа, но и този отказ да не подлежи на обжалване. Това минира цялото правосъдие на съда и създава условия за корупционни практики, безотчетност и безотговорност. Именно тези същите условия родиха уродливостите на българското правосъдие. Това не следва да се повтаря в нито един европейски съд, особено в съда в Страсбург!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.