Британското правителство е заплашено от нова съдебна процедура заради Брексит


Британското правителство е заплашено от нова съдебна процедура, криеща опасност да спре процеса на напускане на Евросъюза. За нея загатнаха адвокати, които са на мнение, че напускането на Европейския съюз не означава задължително излизането на Обединеното кралство от Европейското икономическо пространство.

Влиятелни адвокати от мозъчния тръст "Бритиш инфлуънс" връчиха писмо на министъра по въпросите на напускането на общността, Дейвид Дейвис, в което го информират, че ще стартират съдебна процедура, защото действията на правителството могат да се окажат незаконни, ако страната излезе и от Европейското икономическо пространство. Адвокатите твърдят, че единственият въпрос в референдума през юни е бил дали Великобритания трябва да напусне ЕС, без да се засяга много по-сложния проблем за икономическата принадлежност. Адвокатите освен това смятат, че този въпросът задължително трябва да бъде обсъден в парламента.Това ще бъде втора събедна процедура за правителсвото по пътя на излизането на страната от Европейския съюз.

Следващата седмица съдът трябва да се произнесе по обжалването на властите на предишно решение, че само след гласуване в парламента министрите имат право официално да задействат член 50 от Лисабонския договор.Кабинетът даде ясно да се разбере, че не смята, че новата съдебна процедура ще бъде успешна. Говорителка на премиераТереза Мей каза, че Брексит означава, че Великобритания автоматично напуска и Европейското икономическо пространство. От "Бритиш инфлуънс" обаче съветват кабинета да не се фокусира само върху член 50 от Лисабонския договор, но и върху членове 127 и 128 от спразумението за Европейското икономическо пространство, които уреждат подобно разтрогване на връзките.Серията от съдебни битки само показва колко сложен всъщност е процесът на Брекзит. На теория новият спор може да бъде решен в Европейския съд.

 

Турция започва да отнема деца заради опита за преврат

Предишна новина

Марешки на съд на 8 декември по обвинение за рекет и побой

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.