Боршош избяга от депутатите


Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош скандално отказа вчера да се яви в комисията, разследваща харчовете за ремонт на Двореца. Той обяви във Фейсбук, че няма вяра в безпристрастността на законодателите, и им изпрати писмо.

Сигналът в ДАНС срещу него бил подаден от бивш служител на НДК, "уличен по надлежен ред в престъпление по служба - превишаване на правата с цел набавяне на материална облага за себе си съгласно член 282 от НК", става ясно от писменото изложение на Боршош, който миналата седмица получи две обвинения от прокуратурата - за безстопанственост и за неправомерно харчене на парите за ремонта на НДК. Писмото бе зачетено пред депутатите от шефката на комисията Диана Йорданова (ГЕРБ).

"Злоупотреба с каквито и да е от средствата на НДК няма, още по-малко с тези на европредседателството. Няма и нецелесъобразно похарчени пари и нецелево разходвани средства", заявява Боршош. И хвърля обвинения към Лиляна Павлова, която го уволни преди месец. "Щях да престъпя закона, ако бях изпълнил някои указания на принципали на НДК, съответно на Министерството на европредседателството", твърди Боршош.

Отказът му да застане пред комисията възмути депутатите. Румен Гечев (БСП) обвини ГЕРБ, че го крие. А Велислава Кръстева от ДПС поиска писмото на Боршош да бъде оставено без внимание. Тя даде пример, че служебният вицепремиер Деница Златева е прекратила предсрочно отпуската си, за да дойде в комисията, и попита защо и от нея не е било прието изложение.

Писмото на Боршош няма да бъде включено в доклада на комисията, решиха единодушно членовете й с 19 гласа "за" и нито един против или въздържал се. Гласуването бе по предложение на Велислава Кръстева (ДПС). Депутатите решиха да предложат на Сметната палата да извърши одит на изразходването на средства.

Единственият аргумент, с който не бе сменен Боршош като изпълнителен директор на НДК, бе, че служебното правителство не искаше да сменя по време на мандата си нито един чиновник, който се занимава оперативно с подготовката на България за европредседателството, заяви пред комисията бившият служебен вицепремиер Деница Златева. От самото начало на мандата на служебното правителство това беше обща воля на президента и министрите - заявихме, че ще гарантираме приемственост на екипите на етап, в който сме наблюдавали изключително голямо закъснение в някои от дейностите за подготовка, не можем да си позволим да създаваме допълнителни сътресения в системата и да сменяме хора, които оперативно се занимават с подготовката на председателството", обясни тя. И допълни: "Най-лесното беше да сменя Боршош, но не искахме сътресения в системата". Златева уточни, че ако имала по-дълг хоризонт на работа, е щяла да направи много за оптимизацията на работата. Но поради кратките срокове се наложило да работи с даденостите, които заварила.

"През март окончателно стана смяната на борда. В правомощията на всеки принципал, когато отговаря за търговско дружество или държавно предприятие, е да направи промени в борда", обясни Златева. "Върху мен не е упражняван политически натиск и не съм упражнявала политически чадър върху нито един член на екипите по подготовката на председателство", категорична бе тя. Златева обясни, че по време на служебното правителство е била преодоляна липсата на комуникация между отделните звена по подготовката на председателството, която заварила. "Освободила съм от отговорност Боршош по отношение на финансовия отчет за 2016 г. Не съм освободила от последваща отговорност, административна, финансова, наказателна, което е видно от обвиненията на прокуратурата", заключи тя.

Експертизите и юридическото образование посочени за приоритети на съдебната реформа

Предишна новина

Президентът се превърна в НЯКОЙ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.