Борислав Цеков: Сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев е част от надиграването с управляващите*

Борислав Цеков: Сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев е част от надиграването с управляващите*
Борислав Цеков, д-р по конституционно право, снимка:БГНЕС

Сезирането на Конституционния съд, от страна на президента Румен Радев, с искане основни текстове от закона за изменение на НПК да бъдат обявени за противоконституционни - е част от надиграването с управляващите. Това каза за Радио „Фокус“ Борислав Цеков*, доктор по конституционно право, директор на Център за Нова Европа. Според експерта, това искане е продиктувано от политически мотиви и хроничния конфликт между държавния глава и управляващите. Той коментира, че самата идея за някакъв особен прокурор, който да стои и да чака главния прокурор или неговите заместници да извършат някакво престъпление, за да свърши някаква работа – е неуместно.

„За съжаление управляващите, вероятно водени от мотивация да се харесат някому. Да се харесат на Венецианската комисия или пък на вътрешно-политически групи, които от години цялото им присъствие в общественото пространство се свързваше единствено с тази идея. Внезапно промениха позицията си и приеха тези поправки в НПК, а ние помним, че има решение на Конституционния съд, което на практика лишаваше от основание и продължава да ги лишава всички тези притеснения, политически аргументи, че нямало видите ли, кой да разследвал главния прокурор“, каза още той.

Борислав Цеков допълни, че според Конституционния съд няма основна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор и когато има основание за такова разследване, общият надзор за законност, както и методическото ръководство върху работата на по-долностоящите прокурори – отпада, т.е. разследващият в такъв случай прокурор може да бъде абсолютно независим от главния прокурор и главният прокурор не може да се меси в неговата работа. Според него управляващите са тръгнали в посоката, която създава повече проблеми, отколкото ефективност.

Още по темата

Искат отстраняването на кмета на Годеч и заместничката му заради тежки злоупотреби с евросредства

Предишна новина

Кметицата на Красно село предизвика проверка на разходите за патронажна грижа в цяла София

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

  1. 2
    ? | нерегистриран
    3
    0

    Цеков, какво става с Тръмп?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.