БНБ хвана едва 840 фалшиви банкноти през 2020 г.


През миналата година Българската народна банка (БНБ) успя да засече едва 843 неистински и преправени български банкноти, сочат най-новите данни на ведомството. Надзорът върху паричните знаци в обращение е част от функциите и задълженията на БНБ, която следи какви пари използват българите.

Най-много неистински банкноти са хванати през първото и през последното тримесечие. Тогава те са съответно 278 и 213 броя. Това се обяснява с факта, че зимните месеци са период на харчове за българина, който купува подаръци и прави по-често разплащания кеш когато е на каса. Изненадващо е, че през топлите месеци хванатите банкноти са под 200 броя. За периода април-юни са прибрани 198 фалшиви хартиени пари, а през третото тримесечие – 154 броя. Логично, ниският брой може да се обясни с пандемията, тъй като редица институции, търговци и пр. съветваха потребителите да плащат с карта. От друга страна, през това лято не всеки се престраши да отиде на почивка на морето или в планината.

Продължава тенденцията през последните години общият брой на хванати банкноти да намалява. През 2020 г. той е 843, а през 2019 г. - 1314. В предходните две години показателят е още по-нисък. През 2018 г. той се равнява на 781 броя, а година по-рано – на 919 броя. През 2016 г. обаче общият брой банкноти менте е 1121 броя.

Промяна няма и в най-фалшифицираните банкноти. За последното десетилетие това е най-често двадесетолевката или петдесетолевката.

Обикновено банкнотите с лика на Стефан Стамболов са лидер. Това е разбираемо, тъй като банктотите от този купюр са удобни и често се използват.

В правомощията на БНБ влиза и следенето на чуждестранните банкноти и тяхната истинност. В изпълнение на законовите си функции по извършването на експертна оценка на чуждестранни банкноти през първото тримесечие на 2020 г. са задържани 239 броя евро банкноти. На следващото тримесечие те са 3783 броя. Към края на септември са хванати 108 броя евро, а през последното тримесечие - 184 броя.

От централната банка препоръчват да не се оставяме на общото впечатление, а да разглеждаме всяка банкнота внимателно.

Това означава да се прегледа всеки един защитен елемент, като например релефния печат или водния знак, който се вижда след поставянето му срещу светлина. По-лесен метод е да се направи сравнение и с друга банкнота и да се проследи дали всеки елемент е налице. При съмнение може да се допитате до най-близката банка, обменно бюро или подразделение на МВР.

Държавата придоби монопол върху лотарийната игра кено през Закона за извънредното положение

Предишна новина

ЦИК: Избралите да гласуват машинно няма да могат да гласуват с хартиена бюлетина

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.