Близнашки финишира като експерт на ДПС за съдебната реформа


Бившият служебен премиер и активист от гражданските протести през 2013 г. Георги Близнашки, който сега се изявява като отявлен противник на предлаганата от правосъдния министър Христо Иванов съдебна реформа, става официален консултант на ДПС в комисията, която трябва да изготви промените в конституцията, научи Mediapool.

Информацията бе потвърдена от ДПС. "Професор Близнашки е водещ експерт, конституционалист, това е мотивът, с който го номинирахме", каза народен представител от партията пред Mediapool.

Самият Близнашки не отрече, че е предложен от ДПС, но не пожела да даде повече подробности. "Нека се конституира експертният състав, който ще съветва депутатите и тогава ще коментирам повече подробности", каза той. На въпрос защо се е съгласил да бъде номиниран от ДПС, бившият служебен премиер обясни, че би приел всяка номинация, защото е "професор по конституционно право". "Може и други партии да ме предложат, няма да откажа", допълни той.

Според процедурните правила на комисията, всяка парламентарна група има право на един експерт, който да консултира депутатите ѝ по време на работата върху основния закон. Още при приемането на искането за лични партийни експерти беше ясно, че всяка партия ще си покани такъв експерт, който да обоснове заявената й вече политическа позиция.

Проф. Георги Близнашки е бивш депутат от БСП, който взе дейно участие в гражданските протести срещу кабинета на БСП и ДПС, пламнали заради избора на Делян Пеевски начело на ДАНС. Той спечели доверието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и на президента Росен Плевнелиев, след като оглави инициативния комитет за събирането на подписи в подкрепа на предложения от Плевнелиев референдум за изборните правила. През лятото на м.г. държавният глава го назначи за министър-председател на служебното правителство, в което за министър на правосъдието бе поканен експертът от гражданския сектор Христо Иванов.

Идеите на Иванов за радикална съдебна реформа бяха известни още тогава и бяха силно насърчени и от ЕС, и от САЩ. Това бе основният мотив, с който Христо Иванов, издигнат от квотата на Реформаторския блок, бе приет и от премиера Бойко Борисов за министър в настоящия кабинет. И ако отпорът на ДПС, БСП и други срещу съдебната реформа беше очакван, канонадата, предприета от Близнашки, за мнозина бе изненада.

"Христо Иванов няма един работен ден", заяви наскоро професорът пред Канал 3, а на реплика на водещия, че все пак той е назначил министъра, заяви: "Не аз, президентът Росен Плевнелиев го назначи. А аз постоянно му дърпах юздите".

"Аз съм от хората, които допринесоха за връщането на Бойко Борисов във властта, защото бях един от най-активните участници в протестите", заяви тогава той и не скри разочарованието си, че не е потърсен от Борисов да го съветва по конституционни въпроси.
"Не е ставало дума да ставам съветник. Имаше спекулации как ще остана министър, ще отида посланик, ще отида в Конституционния съд, но аз си имам работа, която харесвам", допълни проф. Близнашки.

Сега обаче той най-после става съветник на ДПС – партията, която е против всякакви по-сериозни промени в съдебната власт, които бяха накърнили статуквото.
ДПС вече заяви, че няма да подкрепи промените в конституцията, които целят разделянето на ВСС. Движението също така се обявява и против мерките за реформиране на прокуратурата.

Бившият протестиращ срещу Делян Пеевски – Георги Близнашки пък нарече пресконференцията, на която преди време бяха представени мерките за промяна на сектора като "тържество на глупостта". Освен това твърди, че препоръките от Брюксел към България се пишат от "едни чиновници".
Той посъветва да не се слуша френският посланик Ксавие дьо Кабан, защото той няма нищо общо с френската правосъдна система. "Той се произнася като последна инстанция, което съвсем не влиза в неговите правомощия, не е в неговата компетенция", смята още проф. Близнашки.

Съдия забрани на татуирана майка да кърми

Предишна новина

Недостигът на средства в бюджета ще парализира дейността на съдебната власт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.