Бившият кмет на Търново д-р Румен Рашев отново на съд

Бившият кмет на Търново д-р Румен Рашев отново на съд

Бившият кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев отново ще се изправи на подсъдимата скамейка тази есен, пише в. "Труд". Съдебната сага срещу него и бившият главен архитект на старата столица Елена Абаджиева ще продължи на 28 септември във Върховния касационен съд /ВКС/.

През ноември миналата година двамата бяха напълно оправдани от Апелативния съд в Пловдив. Прокуратурата обаче е внесла протест срещу оневинителното решение и предстои ВКС да се произнесе по казуса.

Разследванията срещу ексградоначалника започнаха през 2008 г, а 2 г. по-късно той и бившият главен архитект на старата столица Елена Абаджиева бяха изправени пред Темида.

Двамата бяха обвинени за престъпление по служба. Те трябваше да отговарят, че през периода април до октомври 2005 г. са превишили служебните си задължения като са набавили имотна облага от 423 489 лв. за частна строителна фирма. Нарушението е за отстъпено право на строеж върху общински имот, където изникнал 8-етажен блок.

Делото срещу д-р Рашев и арх. Абаджиева обиколи няколко съдебни инстанции във Велико Търново, Пловдив и София. Бившият кмет бе осъден на два пъти. Окръжният съд във Велико Търново му даде условно наказание и постанови глоба равняваща се на нанесените на общината вреди. След обжалване на присъдата, Апелативният съд в болярския град му наложи 3 г. затвор ефективно. Заради сериозни процесуални нарушения обаче ВКС отмени присъдите, а заради съдийски отводи във Велико Търново пък делото бе изпратено в Пловдив. Там процесът бе отлаган няколко пъти заради повторна строително-техническа и съдебно-химическа и графологическа експертизи. Наложи се и събиране на допълнителни писмени доказателства. В края на 2013 г. д-р Рашев бе осъден на 2 г. условно с четири години изпитателен срок. Пловдивският апелативен съд постанови още той да не заема обществена длъжност за срок от 4 г.

През юни миналата година обаче присъдата бе повторно отменена от ВКС, а делото върнато за разглеждане на ниво съдебна фаза от друг състав на апелативната инстанция в Пловдив. Мотивите за решението на Върховния касационен съд бяха, че са допуснати съществени нарушения на редица текстове от НПК. След поредно заседание на 27 ноември 2014 г. съдебната сага приключи с пълно оневиняване на д-р Рашев и на арх. Абаджиева.

Държавното обвинение обаче не остана доволно от решението и го атакува пред ВКС. Така върховните магистрати на 25 май тази година са образували дело, а в края на септември ще се произнесат за трети път срещу ексградоначалника и арх. Абаджиева.

"Екстрите" на Търговския регистър ще важат и за особените залози, фондациите и сдруженията

Предишна новина

Най-малко 30 000 души са замесени в трафик на имигранти в Европа

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    от Пловдив | нерегистриран
    0
    0

    Да не сте в грешка " Празен свят", че в Пловдив са оправдали този кмет. В Пловдив е забранено да се четат оправдателни присъди, не го ли разбрахте това, та лъжете хората.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.