Бюджетната комисия прие предложението за държавен монопол върху лотарията


Бюджетната комисия одобри на първо четене проектозакона на депутата от НФСБ Валери Симеонов, с който се разрешава лотария да се провежда единствено от държавата.

По-рано пред журналисти Людмила Петкова от Министерството на финансите внесе разяснения от изненадващото решение на министерството да се промени облагането на лотарията:

"25% върху разликата между залозите и изплатените печалби всъщност се равнява на сумата, която е 15% върху направените залози. Този режим на облагане е възприет от всички държави - членки, тъй като е по-справедлив режим. Отчита и печалбите, и загубите, като поставя равнопоставеност".

Комисията по хазарта е извършила нарушение на закона още в момента, в който е издала лиценз на частните лотарийни оператори. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По думите ѝ в закона категорично е указано, че лотарийните оператори трябва да плащат 15% върху събраните залози, но комисията е знаела за различното третиране на частните компании.

На въпрос на "Хоризонт" трябва ли финансовият министър Владислав Горанов да понесе политическа отговорност за случилото се, Стоянова отговори:

"Министърът на финансите е отделен орган от колективния орган - комисия по хазарта, която взема решения за издаване на един или друг лиценз. Искам да кажа, че в момента, в който въпросният орган - комисия по хазарта като колективен орган, е издала решение за издаване на лиценз, още тогава има нарушение на закона".

Стоянова отказа да коментира предложението на финансовото министерство за нова ставка от 25% върху залозите след приспадане на сумата от изплатените печалби с мотива, че все още не е прочела текстовете.

Казусът с частните лотарии възникна, след като стана ясно, че плащат 20% ставка върху разликата от събраните залози и изплатените печалби. В закона е указано, че в трябва да се плаща от 15% върху всички събрани залози, но единствено държавната лотария е спазила тези текстове, което е ощетило хазната с поне 210 млн. лева.

САЩ въвежда визови ограничения за бременни жени

Предишна новина

Хванаха грузинци с "Ролс Ройс" и оръжие

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.