БГ полиция поправя грешка на своите шведски колеги


Българските правоохранителни органи поправиха грешка на своите шведски колеги, залавяйки издирван убиец.

Оказва се, че даже скандинавските страни, които често са давани за пример със своя ред и честност, могат да допуснат тежки грешки. Всичко тръгва от репортаж, излъчен миналата седмица по шведската телевизия. От него става ясно, че осъден на 18 години затвор в Швеция се разхожда на свобода в България.

Става дума за 31-годишния Салим Карабаджаков, който трябвало да бъде лишен от свобода за дълъг период заради убийството на баща на три деца. Трагедията се разиграла през 2011 в предградие на Стокхолм. Според репортажа в края на миналата година Карабаджаков бил предаден на българските гранични власти от трима шведски служители от звеното за изтърпяване на наказанията. След което вместо да лежи в затвора той бил на свобода в продължение на 163 дни.

Истината обаче се оказва далеч по-различна. Карабаджаков успява да напусне Швеция след убийството. Шведските власти започват да го издирват с европейски заповед за арест. Той е заловен от български полицаи и предаден на шведската съдебна система.

След произнасянето на суровата присъда започват официални преговори между двете страни Селим Карабаджаков да бъде върнат в родината си, където да излежи срока си. В преговорите от българска страна са участвали международния отдел на министерството на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Размяната на писма продължила до края на 2013 г., когато шведите без да информират българската страна натоварили Салим на самолет и го свалили на летище София. Карабаджаков минал напълно свободно проверките, защото неговото име не фигурирало в нито една информационна система. Липсва и документ за предаването на престъпника. След като видял, че не е търсен от никой той даже напуснал пределите на България.

Българските власти продължили да "безпокоят" шведските си колеги във връзка с връщането на Карабаджаков. Последните даже не споменали, че осъденият вече е у нас.

Родната полиция започва издирване и преди десетина дни попада по следите на 31-годишния мъж, който е арестуван миналата сряда във Велико Търново. От правосъдното министерство отбелязаха, че де очаква всеки момент той да бъде изпратен в затвора, където да излежи присъдата си. /БГНЕС

Тръгват две дела за побой в София

Предишна новина

Законът за МИТ – проверка за Абдула Гюл

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.