Бареков пак бойкотира съда по дело за клевета

Бареков пак бойкотира съда по дело за клевета

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков за пореден път не се яви на дело за клевета, което председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е завел срещу него. Делото бе отложено за след изборите за европарламента. Бареков обаче може да се спаси от всички дела, които Бойко Борисов води срещу него, ако постигне успех на изборите, стане евродепутат, а като такъв ще има имунитет. Мандатът на евродепутатите е пет години, заради който срок делата срещу Бареков ще приключат по давност.

Става дума за четири наказателни дела от частен характер, които и без друго вървят трудно в Софийския районен съд (СРС). Днес съдия Иван Стоилов от СРС не даде ход на делото, което Борисов е завел срещу Бареков, защото се почувствал оклеветен от думите му по време на концерт на 10 ноември м.г., че организирал група, която да го убие.

Борисов и Бареков по традиция не се явяват в съда, но днес кандидатът за евродепутат не изпрати дори и свой представител. Адвокат Марин Марковски, който представлява Борисов, поиска от съда да даде ход на делото, тъй като Бареков е бил редовно призован на адреса му в Пловдив, където сестра му приела призовката.

Съдия Стоилов обаче посочи, че даване ход на делото без представител на Бареков би накърнило правото му на защита и "в някаква степен би дискредитирало производството", поради което го отложи за след изборите. По думите му, най-малкото следва да има назначен служебен защитник, а днес съдът не очаквал да се наложи и не бе подготвен да осигури служебна защита на Бареков.

"Господин Бареков не уважава съда и моля да дадете по-близка дата", каза адвокат Марковски, след което съдия Стоилов отложи делото за 18 юни, за да не пречи на изборната кампания, в която и двамата участват.

Ако партията на Бареков постигне успех на вота, с който успее да го вкара в европарламента, за посочената от съда дата той вече ще е с имунитет в следващите 5 години и делото ще бъде спряно. При такъв сценарий би изтекла и абсолютната давност от 4,5 години за търсене на наказателна отговорност.

Адвокат Марковски коментира днес, че делата срещу Бареков имат и превантивен характер, защото той спрял да клевети публично.

"Присъдата, ако се докаже вина, може да бъде обществено порицание и глоба, но не е важно наказанието, а това, че не може по този начин, чрез престъпления, да се водят политическите спорове", каза адвокат Марковски.

На 1 април друг състав на СРС не успя да даде ход на дело срещу Бареков, което Борисов е завел срещу него за клевета заради думите му, че натрупал лично богатство от 4 млрд. лева, които откраднал от българския народ. Това дело също бе отложено за след изборите, като съдът го насрочи за 17 юни, защото там Бареков бе нередовно призован. За 23 май обаче е насрочено делото, което е заведено от Борисов, защото Бареков в ефир го нарекъл "тъп".

Още по темата

Парламентът се кани да "освободи" разследващите полицаи от прокурорска оценка

Предишна новина

Александър Алексиев: ЦИК надхвърли правомощията си

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 6
  Те Ви "правораздаване и правосъдие" | нерегистриран
  0
  0

  Според постановление№308/98 от 04.5.1999г. на Апелативна п-ра София ,искането ми за отвод на целия състав на прокуратурата и следствието за неопределено време напред, противоречи на закона,и разпоредбите на чл.127 от КРБ.

  Същото твърди и ВКП/Гл.п-ра/ с постановление № 2001/98 от 23.юли 1999г., по моя жалба, ,че Е НЕДОПУСТИМ цялостен САМООТВОД .

  По същото време,в нарушение на гореописаните постановления на САП и ВКп , на 29.април 1999г.по гр.д. №793/1998г. на окръжен съд Враца ,по ЗОДВПГ,с определение съда ПРИЕМА САМОТВОДА , й на ръководителя на окръжна прокуратура Враца ,самоотвел цялата окръжна прокуратура по делата ми въобще,не отменен до сега от съд.

  оттук на сетне самоотводите са били невъзможни ,тъй като ще е извън рамките предвидени в НПК,ЗСВ и КРБ

  Решилия с акт по същество прокурор, изготвил обвинителния акт,и внесъл го за разглеждане в съда ,с писменно искане Молба от 27.5.99г. ПРАВИ САМОТВОД на цялата районна прокуратурата Враца по НОХ дело №522/98г.Рс Враца по чл.148 ал.2 ,вр. с чл.147 НК,/обида и клевета срещу общинар/ , пречка процесът да бъде поет от безпристрастен обвинител.  . На лице е доказано формиран извод:че прокурорът и прокурорите ,от РП Враца -и ОП Враца , не са била страна и участник в първоинстанционното съдебно производство,за да защитят обвинението си .

  Което й не може да постави началото на допустимо съдебно производство,както пред първоинстанционния ,така и пред въззивната инстанция.

  Тъй като ФАКТИТЕ ИЗЛОЖЕНИ В ОБСТОЯТЕЛСТВЕНАТА ЧАСТ НА ОБВИНИТЕЛНИЯТ АКТ НЕ МОГАТ ДАБЪДАТ ПОЛЗВАНИ от съда ПРИ ПОСТАНОВЯВАНЕ НА ПРИСЪДАТА.

  При липса на прокурор-СТРАНА ПО ОБВИНЕНИЕТО В ПРОЦЕСА , й само физическо присъствие на прокуратурата по нох.д. №522/98г.Рс Враца

  „съда” произнася присъда ЛОС № 245/9.7.99г.,

  -с което е симулиран „справедлив” процес .

  С решението си №91/18.11.99г.по внох.д.№358/99г , Ос Враца оставя в сила присъдата игнорирайки гореописаното.  Гражданската част на присъдата:

  Още в началото на решението на ВКс 166/10.5.2000г. по н.д. №50/2000г.,са изложени точни и ясни мотиви за правоотношение в гражданската част на присъдата,а именно ПОИСКАНИ нейм.щети 2000лв.,уважени 700лв.,а диспозитива на решението оповестява само изхода на процеса-че потвърждава решението на Ос Враца и присъдата на ВРс,

  е издаден от Рс Враца изпълнителен лист с незаконно начислена й не поискана в с.з. лихва от 1850 лв.,с обща сума в полза на гр. ищец-лично равна на 2516лв.  Въпреки молбите ми за възобновяване /преди касационното обжалване на делото / до окръжния и гл.п-р, отказват да внесат предложение за възобнояване .

  - С писмо на ВКп с №№ 19/14.01.2000г., й 14.02.2000г.,изискват от окръжния прокурор Враца ,с оглед прилагане процедурата за възобновване да им изпратят нох.д.522/98г.Рс Враца ,но

  ПРЕДИ КАСАЦИОННОТО ОБЖАЛВАНЕ ,окр.п-р отказва изготвяне на предложение за възобновване с постановление от 20.6.2000г./ оставано в сила с п-ние №3179/2000г.САп .

  А, с резолюция от 14.9.2000г.. ОТКАЗВА й ДА ИЗПРАТИ делото на ВКп.,изпращат го едва след касацоонното обжалване на присъдата.

  .- прокурора от ВКп в с.з. на 10.3.2000г. по н.д. 50/2000г.ВКс,не поддържа обвинението по чл.148 ал.2 ,вр.чл.147 НК.,но, не внася протест.

  -гл.п-р прави Искане за възобновяване №1388/2008г.,на решение № 166/10.5.2000г. по н.д. 50/2000г.ВКс,1 н.о. едва след решение по тълк.дело№1/от 29.12.2003г. по н.д. №1/2003г.,ОСНК на ВКС,, че всички съдебни актове посочени в чл.359 НПК,ОСВЕН ПРОВЕРЕНИТЕ ПО КАСАЦИОНЕН РЕД,подлежат на възобновяване,по предложение на гл. прокурор на осн.чл.362,ал.1,т.5 НПК.

  Поради й което Искането на гл.п-р е ,оставено без разглеждане с решение №302/10.7.2008г.по н.д.№258/08г. ВКс,2 н.о. ,тъй като присъдата вече е била проверена по косационен ред..

  А, съга кво да праим ,да мълчим ли –нема?! и мол модератора да неизтрива гореописаното ,тъй като е ВРНО!

 2. 4
  как беше | нерегистриран
  3
  0

  Правосъдието е основа на държавността.  Ще чакаме да минат изборите и да цъфнат налъмите.

 3. 3
  Хораций | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#1] от "profanum СРС":

  Odi profanum vilgus!

 4. 2
  тъжната истина | нерегистриран
  3
  -2

  за т.нар. правосъдие у нас.  Отложил го за след изборите.

  Ето затова първоинстанционните съдии трябва да са избираеми! Този и повечето като него за със сигурност протежирани при назначаването във ВСС от тричленка тип - Венета Марковска, Георги Шопов, Цони Цонев.  После защо това, защо онова - той за какво е съдия - да чака изборите ли?

 5. 1
  СРС | нерегистриран
  6
  -1

  "в някаква степен би дискредитирало производството".  Не това е наистина пълна порнография със съдебното производство в България. Отложил го за след изборите, сякаш изборите влияят или трябва да влияят върху правосъдието в някаква степен. И това ми били съдии.  Действително, ако се беше случило в други времена след една седмица ФП щяха да преосмислят това "обосновано" становище което по съществото си е отказ от правосъдие - а в повечето страни това е престъпление срещу правосъдието!  Що за съдии са това - ми като е редовно призован да дава ход и толкоз, това е ЧХ освен всичко останало. Щял това, щял онова и просто без думи. Щом това се случва на бивш премиер /независимо какъв/, какво остава за дедо Миньо от Говедарци да съди некой за клевета - примерно премиер. Трябва да има три живота за да има произнасяне на първа инстанция.  Не това е истина, може да не го уважавам Марковски, но е истина:  "Господин Бареков не уважава съда и моля да дадете по-близка дата", каза адвокат Марковски, след което съдия Стоилов отложи делото за 18 юни, за да не пречи на изборната кампания, в която и двамата участват.  И ако случайно, случайно стане евродепутат - ко праим? Не говоря за Борисов, а за дедо Миньо от Говедарци.

  Amicus Plato, sed magis amica veritas.Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.